Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт влезе в затвора

Той ще излежава 19-месечна присъда за вземане на подкупи
15 фев 2016 12:07, Елка Василева
13
Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт влезе в затвора
Снимка: Reuters

Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт пристигна в затвора с лек режим Маасияху в централния град Рамла, югоизточно от Тел Авив, където ще излежава присъда от 19 месеца лишаване от свобода за вземане на подкупи и възпрепятстване на правосъдието, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

70-годишният Олмерт е първият бивш израелски правителствен ръководител зад решетките, отбелязва Франс прес. Той е настанен в блок 10 на затвора, наречен от медиите "ВИП крилото". Блокът с шест килии е за общо 18 затворници, посочва ТАСС. В коридора има телефони, блокът има зала за почивка и учебна зала, двор за разходки, синагога, библиотека и столова.

Още по темата

Олмерт, който беше премиер от 2006 до 2009 г., бе осъден през март 2014 г. на 18 месеца затвор за взети подкупи, докато е бил кмет на Ерусалим между 1993 и 2003 г.

На по-ниска инстанция Олмерт бе осъден на 6 години затвор, но Върховният съд намали присъдата на 18 месеца. Към нея миналата седмица бе прибавен един месец затвор за възпрепятстване на правосъдието.

Продължилата седем години съдебна сага на Олмерт подкопа шансовете на последния сериозен кръг мирни преговори за Близкия изток и издигна на власт твърдолинейния премиер Бенямин Нетаняху, отбелязва Асошиейтед прес.

Часове по-рано Ехуд Олмерт призова израелците да си спомнят опитите му за постигане на мир с палестинците и отрече да е нарушавал закона.

"Когато бях премиер, ми бе дадена най-високата отговорност да опазя сигурността на гражданите на Израел, а днес аз съм този, който отива зад решетките", каза Олмерт във видеопослание, наричайки преживяването си "болезнено и странно".

Той призна, че е допуснал грешки, но заяви, че те не са били престъпление и отрече да е вземал подкупи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ИзраелЕхуд Олмерт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
упорит профан преди 8 години
Еха, много е убаво да вкарват в затвора подкупни кметове ! А у нас кога?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, за 25 г. "преходна дуПекрация" у Бг имаше ли поне един политик от всички що "сгазиха лука" осъден и вкаран в затвора????
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпрос:Може ли изобщо-по принцип- човек да влезе в политиката и управлението на деРмократична държава,без да е доказан и признат от международната деРмократична общност много успешен финансов престъпник?
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас!Евреин,при това политик, дори бивш премиер- да е мошеник-не може да бъде!Това е клевета!И обида за нацията!А ако трябва да сме сериозни:Има ли поне един партиен или държавен ръководител -и замесен в политиката "специалист"- в така наречените "деРмократични държави"-САЩ и страните от ЕС,който да не е международно организиран престъпник с доларови или евро-влогове в банките на най-честните-американските- финансови престъпници в света?
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da se pouchim ot tyah
4
5
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Винаги съм се чудил,как на едно място могат да живеят само ев.ре.и?????Та кой кого ще излъже-всички са от моше.ник нагоре!Може би лъжат само държавата,а щетите така или иначе ги покриват слугите в САЩ.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Израел има демокрация, за разлика от Русия !
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали някога ще бъдем свидетели на подобно нещо и у нас?
1
0
 
31
 
! Отговори
ядосан преди 8 години
Днес.бг , защо ни дразните с такива новини???Всички знаем, че само в Мутростан това не може да се случи.