Иракските власти издирват опасен радиоактивен прибор

Изчезнал преди два месеца и половина в южната част на страната
18 фев 2016 12:30, Елка Василева
12
Иракските власти издирват опасен радиоактивен прибор
Снимка: архив, Reuters

Иракските власти издирват опасен радиоактивен прибор, който е изчезнал преди два месеца и половина в южната част на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Става дума за гама-дефектоскоп с високорадиоактивен изотоп Иридий-192. Уредът е бил в защитна кутия с размерите на лаптоп.

Той е изчезнал на 13 ноември от склад в Басра на действащата в Ирак и базирана в Истанбул компания SGS Turkey, която работи с американската компания за доставки на услуги в областта на добива на петрол и газ Weatherford.

Засега от турската фирма не са коментирали инцидента. Американската компания заяви, че не носи отговорност за случилото се.

Ирак е информирал Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за изчезването на уреда, но засега не е поискал помощ от нея за издирването му.

Приборът бил използван по-конкретно за контрол на качеството на заварените шевове при изграждането и експлоатацията на газопроводи и петролопроводи.

Изотопът Иридий-192 се употребява и в медицината за лечение на рак. В изчезналия прибор е имало 10 грама от изотопа под формата на капсули.

Според МААЕ радиоактивният изотоп е във втора категория на радиоактивните източници. Това означава, че ако с него не се борави правилно, може да се стигне до постоянна вреда за здравето на хората, които са близо до него за минути или за часове. Може да се стигне и до фатален изход, ако човек е изложен на действието на радиоактивния източник в продължение на дни.

Засега няма индикации, че уредът, изчезнал в Басра, може да е попаднал в ръцете на групировката "Ислямска държава", превзела територии в Сирия и в Ирак. Тя не контролира района около Басра.

Изчезването обаче буди тревога, защото радиоактивният материал може да бъде използван за направата на мръсна бомба, съчетаваща ядрени материали с конвенционални експлозиви.

Освен риск от мръсна бомба има и опасност радиоактивният материал просто да навреди на хората, ако бъде оставен необезопасен на обществено място няколко дни.
 

/БТА/


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питам ли защо го обявяват публично?
4
1
 
8
 
! Отговори
хехе преди 2 години
е теа американците и турците взеха да се излагат ....сега и атомни бомби подаряват на терористите ......

Това е прекалено !
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турска била компанията...нещо много турски връзки взеха да стават напоследък.
2
1
 
17
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Да го търсят в Анкара.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2г. Подобно нещо изчезна и в София, и го намериха след два дни в кв.младост