Кюрдите в Сирия диктуват събитията, Турция само реагира

Военните победи се превърнат в геополитическо главоболие
18 фев 2016 21:13, Елка Василева
195
Кюрдите в Сирия диктуват събитията, Турция само реагира
Снимка: архив, Reuters

Сирийските кюрди изглежда са във възход, което разгневява Турция. Със завземането на нови територии и подготовката за нови нападения срещу "Ислямска държава" обаче кюрдите трябва също така да се тревожат от перспективата да управляват арабско население, което може да бъде враждебно настроено, пишат Шабтай Голд и Пол О'Грейди от ДПА.

Главната кюрдска милиция в Сирия се отличава с това, че е единствената фракция в раздираната от война страна, която е подкрепяна както от руски, така и от американски въздушни удари.

Нейното настъпление срещу бунтовническите сили в Северна Сирия обаче тревожи Турция и усложнява нещата за Вашингтон.

Анализатори казват, че кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) успяват умело да маневрират насред политическата бъркотия в Сирия, като се бият с "Ислямска държава" и разчертават самопровъзгласена автономна територия.

Напрежението в отношенията на групата със сирийското правителство отдавна отслабна, а наскоро успя да се възползва от руските въздушни удари срещу бунтовнически фракции в Алепо, Северна Сирия.

На североизток САЩ подкрепят СЗН с въздушни удари срещу "Ислямска държава" от края на 2014 г., които не показват признаци за отслабване.

В същото време СЗН, които изповядват лява, комунна идеология, постепенно напредват в Северна Сирия и претендират за обширна територия, която наричат Роджава, т.е. Западен Кюрдистан.

"Сега кюрдите диктуват развоя на събитията", казва анализаторът Арън Стейн от изследователския център "Атлантически съвет". "Турция реагира, а не задава темпото."

Турските лидери са все по-разтревожени от победите на СЗН, които имат връзки с въоръжената Кюрдска работническа партия (ПКК) - организация, въвлечена в конфликт с турските сили за сигурност от повече от 30 години.

Президентът Реджеп Таип Ердоган се зарича, че Турция ще продължи да обстрелва позициите на СЗН в Сирия, и иска САЩ да изберат между своя натовски съюзник в Анкара и кюрдската милиция.

"Американците са доста притеснени от случващото се заради геополитическото главоболие, което причинява то", казва Стейн.

Политиката на САЩ обаче е съсредоточена върху разгромяването на групировката "Ислямска държава". Докато кюрдите продължават да бъдат способен съюзник на това поле, няма признаци, че Вашингтон ще изостави единствената си надеждна сухопътна сила в борбата с екстремистите в Сирия.

За Москва също изглежда удобно да работи с кюрдите, които не претендират за територия, смятана за важна от сирийския президент Башар Асад.

Сегашната цел на СЗН изглежда е да свържат своя окръг Ефрин, намиращ се в далечния северозапад, с основната си територия, простираща се в Северна Сирия по протежение на турската граница.

"Единствената оставаща пречка е тази част от границата, която се контролира от "Ислямска държава", казва директорът на Центъра за съвременни изследвания на арабския свят в Единбургския университет Томас Пиере.

С въздушната подкрепа, която получават СЗН, завземането на тази територия може все пак да бъде постижимо, добавя той, въпреки че е възможно необходимата за това огнева мощ да прогони цялото мирно население от района.

Турция вижда не само как кюрдите напредват, а и как подкрепяните от нея сирийски бунтовнически групировки, включително ислямистки фракции, рухват в Алепо, което до голяма степен се дължи на руските въздушни удари.

По-лошото е, че сирийското правителство, което Турция иска да бъде свалено, се готви да обсади контролираната от бунтовниците източна част на Алепо.

Докато опозиционните бойци бъдат уморени от глад, може да минат месеци или дори години, но падането на града би имало символно значение за Асад и може да освободи войски за други битки.

Като втора емблематична точка се очертава град Азаз, разположен близо до Алепо и точно на юг от турската граница. Турският министър-председател Ахмет Давутоглу обещава, че няма да позволи Азаз да бъде превзет от настъпващите кюрди.

"Не мисля, че Турция може да направи много", предупреждава преподавателят по история на Близкия изток в университета "Сейнт Лорънс" Хауърд Ейсенстат. При положение, че Русия лети над Сирия, Турция няма да рискува да предприеме сухопътна операция.

Турция свали руски самолет през ноември, което разгневи Москва, а изглежда, че Анкара няма особено желание да влиза в нова пряка конфронтация.

СЗН може всъщност да продължат настъплението си към Азаз, където са се подслонили десетки хиляди цивилни араби, бягащи от все по-смъртоносните руски въздушни удари, които поразяват също така болници и училища.

"Кюрдите вероятно е възможно да се примирят със ситуация, при която Азаз фактически ще стане почти турска територия", казва Пиере, като отбелязва, че СЗН могат все пак да нападнат "Ислямска държава" и да свържат своите територии, без да завземат града.

Турция отдавна иска буферна зона в района, отчасти с цел да спре потока от бежанци към страната.

Ако на СЗН не им се налага да управляват арабско население, което до голяма степен подкрепя бунтовниците, това може всъщност да бъде "чиста печалба" за тях, казва Пиере.

Другите земи, които кюрдите се стремят да завземат от "Ислямска държава", са населени от много хиляди араби сунити и остава неясно как те биха управлявали, при положение че мирното население не бъде прогонено от въздушните удари.
 

/БТА/
 


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
F-16 преди 2 години
Ще умрете от глад. Коментирате за Турция. Вие живеете в клавиатуристан.
85
0
 
0
 
! Отговори
F-16 преди 2 години
До Barni

Който обявя автономия виждаме резултата. Турция да не е България...
84
0
 
2
 
! Отговори
АTAKICT преди 2 години
До Анонимен

ДА МИНАТ И ПРЕЗ БЬЛГАРИЯ
83
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Участието на турците в сирийския конфликт вече е абсолютно нежелано. Просто ги извадиха като фактор и на суша и по въздуха. Или Ердоган си отива с неговата безумна политика на неоосманизъм и претенции за държава лидер на ислямския свят, или турците тепърва ще си патят от отмъщението на кюрдите. Икономическите загуби и последиците от тях тепърва ще се усетят.
82
1
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Путин, който ясно показа кой "кара влака" в Сирия, ще си постигне целите - ще натрие носа на Ердоган като му забие дебел трън в продължението на гърба с независим Кюрдистан (между Турция и Сирия) верен до гроб на освободителя Путин, ще си бетонира позициите в Сирия с още няколко бази при другия верен до гроб "товарищ" Башар Асад и като се прибавят прекрасните му отношения с Иран ... за САЩ и ЕС ще остане пясъка от пустините на Близкия Изток. За тая работа си трябват топки, а ЕС и САЩ ги нямат.
81
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците си гледат имперския интерес в Сирия и като нищо ще освободят Кюрдите от турско робство.
80
0
 
23
 
! Отговори
Интереси 3 преди 2 години
"Лошият Ердоган", който плаши да отприщи потока от бежанци към нашата граница, може да се окаже за нас "златен", защото тогава ЕС ще е принуден да похарчи милиарди за контрол на нашата граница - същите тези милиарди които с които сега се облажва Турция при това без да си дава много зор да задържа бежанския поток. Ако сме добри играчи, можем да си изиграем много добре картите. България винаги е била най-добре, когато великите сили са си противостоели най-много.
79
1
 
13
 
! Отговори
Интереси 2 преди 2 години
Блокадата на гръцките фермери е лошо нещо в близък план, но в по-далечен може да доведе до изваждане на Гърция от Шенген, което си е "щастливо развитие" за нас. Капиталите и инвестициите, а и част от туристическия поток ще се насочат към България, колкото и калпава и корумпирана да е системата у нас.
78
0
 
14
 
! Отговори
Интереси 1 преди 2 години
В тази ситуация единственото което следва да ни вълнува е българският интерес, а той е повече от ясен. От лошите отношения между Русия и Турция ще има полза нашия туризъм, така, че нека да са лоши. Колкото повече си мълчим и си натискаме парцалите по този конфликт, толкова по-добре за нас защото Турция е важен съсед, а Русия е важен доставчик на стратегически суровини. За последните 200 години те са водили десетки войни ... имат опит, а историята винаги се повтаря макар и в друго измерение.
77
0
 
16
 
! Отговори
Фактите преди 2 години
Сценарият който се развива е просто прекрасен за търговците на оръжия. Всеки е срещу всеки - кюрди срещу ИД, Турция срещу кюрди, сирийска опозиция срещу Асад, Асад заедно с кюрдите срещу ИД и Ал-Нусра, Саудитска Арабия срещу Асад, ЕС и САЩ в положение "шпагат" между Русия, Асад, Турция и ИД. Колко ли щестливо потриват ръце всички които продават оръжие ... на всички.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТУРСКИ

Мечти Мечти
75
2
 
33
 
! Отговори
131 преди 2 години
До 132
Всъщност, аз съм привърженик на Запада, дори ненавиждам комунизма. Ако трябва обаче да избирам на кого да симпатизирам в един руско-турски конфликт, веднага избирам Русия, защото ни е освободила от османско робство. По същата причина(османското робство) и турците ме отвращават.
Християнството обаче си е християнство и няма нищо общо с политиката. Това е нашата религия.
П.с. Сега ако се чудиш "как тъй, уж привърженик на Запада, пък и на Русия". Спри да се чудиш, просто ти липсва интелект
74
1
 
37
 
! Отговори
П.Петров преди 2 години
До ТУРСКИ
Запомни ми думите, Ердоган ще докара много беди на Турция и турците и това започна с подкрепата му за Даеш, за да се справят те с кюрдите. Но докато кюрдите са само срещу Турция и Даеш, Даеш са срещу всички и съответно всички са срещу Даеш, а от там и срещу Турция. Освен това в Кремъл са много злопаметни. Намеса на Турция в Сирия ще е пагубно, а атентатите няма да са по два месечно, а дневно.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любопитен съм, кои са хората сложили цели четири минуса под коментара "Да живее християнството"!
72
17
 
13
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 2 години
ТУРЦИТЕ СЪОБЩИХА, ЧЕ ВЕЧЕ
СА ИЗСТРЕЛВАЛИ И РАКЕТИ ПО КЮРДСКИТЕ ТЕРОРИСТИ В СИРОЯ :))))
ВЕЧЕ ВСИКО Е РЕШЕНО, ОБАМА И ПЮТИН СЕ ВИДЯХА, РУСИЯ И САУДИТСКА АРАБИЯ СЪЩО,
И СЕ РАЗБРАХА, НО ТОВА СИРИЙСКИТЕ КЮРДИ НЕ ГО ЗНАЯТ СИГУРНО, А ЕСАД РЕВЕ ЧЕ ИСКА ЦЯЛА СИРИЯ :)))))))
ОЧАКВАЙТЕ ТУРЦИЯ И САУДИТСКА АРАБИЯ ДА НАПАДНАТ ИД , И ДА СМЕНЯТ РЕЖИМА НА ИД :)))
ВСЕКИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ТАМ КЪДЕТО СИ Е, НИКОЙ НЯМА ДА ПИПА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ,
САМО ЩЕ РАЗТУРЯТ ИД И ЩЕ ОБЯВЯТ ДЕМОКРАТИЧНА СИРИЯ С 3 ИЛИ 4 АВТОНОМНИ ЗОНИ :)
71
0
 
15
 
! Отговори
м..да преди 2 години
Вашингтон се почесва по главата-прекалено сложно е за тях.Турция се е рзапищовила, но и те не могат да предвидят последствията. Путин гледа да не се набутва прекалено много в конфликта-колкото по малко средства,хора и ресурси-толкова по-добре. Асад ще воюва-няма друг изход. Другите играчи също изчакват за да се намесят в решителния момент. Извод-конфликта ще се проточи незнайно до кога, както и не е ясно развитието му
70
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Два месеца слушаме за,,великата турска мощ" и два месеца нищо.Единствено стана ясно,че интересите на Турция се препокриват с тези на ИД.
69
5
 
33
 
! Отговори
констатирам преди 2 години
Не знам ,кой диктува и кой не,но знам,че кюрдите печелят град след град,Ердоган звучно точи ятагана и се заканва,но на този етап е само със заканите.
68
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кюрдите диктуват само в розовите русофилски сънища.
67
7
 
30
 
! Отговори
papi преди 2 години
Tръмп печели изборите и Ердоган пада от власт и всичко ще се оправи.