ООН разследва нови предполагаеми химически атаки в Сирия

Установени са 7 потенциални места на такива нападения
23 фев 2016 09:37, Елка Василева
21
ООН разследва нови предполагаеми химически атаки в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Експертна група на Организацията на обединените нации (ООН) е установила седем потенциални места на предполагаеми атаки с химическо оръжие в Сирия, където се надява да започне разследване идния месец, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Групата от 24 специалисти, наречена Съвместен разследващ механизъм (СРМ), бе създадена съвместно от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) през август след атаки с хлор срещу три сирийски села, при които бяха убити 13 души. СРМ е оглавявана от аржентинката Вирхиния Гамба, експерт по разоръжаването. Групата има едногодишен мандат от Съвета за сигурност на ООН, но той може да бъде продължен.

Гамба докладва вчера пред Съвета за сигурност за дейността на СРМ. Тя изброи седем приоритетни случая от 2014 и 2015 г., които СРМ се надява да започне да разследва още в началото на следващия месец. Пет от тях са били регистрирани в северозападната провинция Идлиб и по един - в централната Хама и северната Алепо.

Първите три нападения са приписвани от Запада на сирийските правителствени сили, които според него са използвали хлор. Смята се, че при атаката в Алепо групировката "Ислямска държава" е употребила горчичен газ (иприт).

СРМ ще започне работа на място през първата седмица на март. Експертната група ще се отчита пред Съвета за сигурност на ООН всеки месец.

"Всяко използване на отровни вещества от всеки, навсякъде и при всякакви обстоятелства е напълно ужасяващо и аз бих искала да уверя хората, групите и правителствата... че тези действия ще бъдат установени и те ще бъдат държани отговорни за (тях)", подчерта Гамба, след като докладва пред Съвета за сигурност на ООН на закрито заседание.

Дори обаче експертите да съставят списък с химическите атаки в Сирия и техните извършители, ще е необходима резолюция на Съвета за сигурност, за да бъдат предприети мерки срещу тях, отбелязва АФП. Русия, която разполага с право на вето, винаги може да блокира съответен проект.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: химическо оръжиеСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И пак ще излезе, че употребеното химическо оръжие е турско. И какаво ще и направят на Турция? На една от най-големите армии в НАТО? Нищо. ще го покрият.
16
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 14Ано Умни Военните не държат химически бойни вещества в концентрация по-малка от 99.9% Целия смисъл на ползване на кое да е химическо оръжие да можеш за много кратко време на колкото се може по-голяма площ да създадеш облак от отровни газове с максимална концентрация. Такова минимално отровна концентрация не се ползва като термин. Повечето модерни отрови могат в зависимост от концентрацията просто за различно време да те вкарат на 2м под земята. Толкова са отровни.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OON ZASHTO NE RAZSLEDVA GLADA V BALGARIA-I GENOZIDA NA GERB SRESTU BALGARSKIAT NAROD.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесно заглавие !Съвсем описва реалността: ООН си смуче от пръстите обвиненията за предполагаемите....
13
0
 
3
 
! Отговори
e преди 8 години
Китайското разузнаване е в основата на много световни конфликти.Изследвал съм го този момент.Фалшификатори Алфа-class.Владеят и дялови капитали буквално в голяма част от страните,както и допълнително заливат със стока,която е за изхвърляне.Вземете мерки на международно и световно равнище относно китайската инвазия.Международните пазари изнемогват,както икономически,така и стоково.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби, какви глупости плещиш, капка, две, три.Токсичността на кое да е вещество зависи от концентрацията му в средата носител.Има голяма разлика дали веществото се вдишва или попада в организма през кожата.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на руснаците вярвате,ами нали те уж иззеха хим запасите на Асад,За какво са му били трябвали тогаеа?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кратунките тука пак не разбират.Едно е когато терористична организация използва химическо или каквото и да е оръжие за което е преследвана, съвсем друго е законната власт да използва такова оръжие срещу собствения си народ. Нали това отграничава терористите от нетерористите.
9
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 7До ВСИЧКИ ЕКСПЕРТИ АСАД имаше ВХ газове - да ви го обясня по следния начин ЕДНА КАПКА УБИВА ВСИЧКО В ЕДИН 100кв АПАРТАМЕНТ, 3(ТРИ) капки са достатъчни за да не СА ЕФЕКТИВНИ СТАНДАРТНИТЕ ВОЕННИ ЗАЩИТИ(СТАВА ДУМА ЗА ЗОНАТА НА СИРИЯ) ПРИ 5 КАПКИ СТНАДАРТНА ЗАЩИТА НЕ ДЕЙСТВА ПРИРАВНЕНО КЪМ ВСЯКА ТОЧКА НА СВЕТА -Или казано на Български С противогаз и стандартен военен химически костюм може да умрешАко АСАД беше ползвал това щеше да има ефект на НЕУТРОННА БОМБА - Всичко живо убито
8
1
 
13
 
! Отговори
papi преди 8 години
НЕ НИ Е СТРАХ.просто на американците никой вече не вярва
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия, която разполага с право на вето, винаги може да блокира съответен проект.Пак Русия са ви виновни, от 2014/2015 останаха само голословни обвинения и никакви доказателства дали силите на Асад са използвали това оръжие.Сега Асад няма такива оръжия, а най-вероятният канал за снабдяване на ИДИЛ с иприт е през Турция. Ще има ли резолюция на ООД срещу Турция?Ще има ли резолюция за бонбардиране на суверенна държава?
6
2
 
19
 
! Отговори
papi преди 8 години
ООН да вземе да разследва бомбите над Хирошима и Нагазаки кой ги е пуснал,това си е живо престъпление срещу човечеството.Дали не са Руснаците.Нищо чудно ако те разнищват случая
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това, че някой пръднал - международен съд. За масови убийства, рязане на глави, секс с 8 годишни деца, търговия с роби всички се правят, че това не случва.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно някой от "експертната" група на ООН се е изпърдял на синьо сирене с чесън и.... хоп веднага и удобно Асад е виновен и има химическо оръжие.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия, която разполага с право на вето, винаги може да блокира опити за шменти капели от типа на"Първите три нападения са приписвани от Запада на сирийските правителствени сили".
2
1
 
17
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Пак някакви шменти капели. Тук може и да не минат.
1
2
 
31
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Този път няма как да обвинят Асад, понеже неговите химически оръжия бяха взети и унищожени от международен екип. По-интересно е кой е доставил БОВ на ИД, Турция, С. Арабия или ОАЕ?