Джон Кери категорично против зони за сигурност в Сирия

Кой би осигурил сигурността там, пита първият дипломат на САЩ
25 фев 2016 07:16,
9
Джон Кери категорично против зони за сигурност в Сирия
Снимка: архив Reuters

Администрацията на САЩ на този етап не разглежда идеята на създаване на каквито и да са "зони за сигурност" в Сирия, каза снощи американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС. Според него "за да има зона за сигурност, трябва да има сигурност". "Ако отцепим къс от Сирия и го обявим за зона за сигурност, то кой ще осигурява сигурността там?", попита той на слушания в сенатската комисия по бюджета във Вашингтон.

Той се позова на проучване на Пентагона, че за да се създаде истинска "зона за сигурност" в северна Сирия, ще са необходими между 15 и 30 хиляди войници. "Готови ли сме да да дадем съгласие за това, да изпратим там толкова войници?", попита отново държавният секретар законодателите.

Кери съобщи, че отговорни американски и руски представители ще се срещнат в близките дни, за да създадат група, която трябва да осигури спазването на прекратяването на огъня в Сирия, което трябва да влезе в сила в 22 ч по Гринвич в събота. Той каза, че е разговарял вчера сутринта с руския си колега Сергей Лавров относно начините за реализиране на руско-американския план за спиране на военните действия там. Двамата са се разбрали за създаването на обща работна група, която ще се събере днес или в близките дни и ще наблюдава как се спазва прекратяването на огъня.

Кери отговори с кратко "да" на въпроса на председателстващия сенатор републиканец Линдзи Греъм дали Русия бомбардира в Сирия сили, обучавани и въоръжени от САЩ с цел да се борят срещу правителството на президента Башар Асад, пише БTA.

Кери призна също така, че Русия нанася удари и по терористи в Сирия. Той обаче отказа да посочи конкретна информация по въпроса, като предложи това да се обсъди в закрит режим. "70-80 процента от (руските) бомбардировки са над тези райони, "в които силите на умерената опозиция и на терористичната групировка "Фронт Ан Нусра" се намират в близко съседство", каза шефът на американската дипломация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Кери много добре знае , защо я искат тая зона турците и затова са против!
4
0
 
1
 
! Отговори
Колио преди 8 години
На въпроса на конгтесмен ниели сьздадохме идил кери отговори с да а руснаците трепат ли ги да ами ние що си траем щото ония ден ми показаха колко калибри са заредили сядрени глави около нас и ни обещаха че ще ни опечат бьрзо и хумано не бавно като халифата.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига с тая "умерена опозиция" бе! Отдавна стана ясно на всички, че в Сирия има 4 сили: правителствените, ИДИЛ, кюрдите и "Ал-Нусра"(т.е. Ал-Кайда). И на всички им е ясно, че американските гнусари наливахте пари в последните и ги обучавахте за борба с Асад.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A okade nakade TURCIA shte otgleda 3 miliona bejanci,vzimay gi u vas KERI ,shtom nqma zona za sigurnost ,no vashiya plan e drug no nqma da stane vashto ako trqbva i ot TURCIA shte budete izgonen
1
4
 
22
 
! Отговори
Болните мозъци преди 8 години
Както винаги нашите политици са тотално неадекватни в поза партер и вентилатор ;Тиквата : Категорично подкрепяме Турция за изграждането на зони за сигурност !Добре , че има колоси на световната сцена , като Дж.Кери !Тукашните безмозъчни *** дори го обвиняват , че бил *** понеже се срещал с Лавров ??? Ами това им е работата , бе *** .Представяте ли си , за каква примитивност на съзнанието иде реч у някои субекти на родна почва ?!!!