Войната в Сирия струва по $4,5 млрд.на месец

Конфликтът вече е погълнал над 270 млрд. долара
8 мар 2016 22:00, Бойчо Попов
13
Войната в Сирия струва по $4,5 млрд.на месец
Снимка: БТА

В навечерието на петата годишнина от гражданската война в Сирия, неправителствената организация World Vision направи нови изчисления за разходите в следствие на конфликта. Според нея войната коства всеки месец по 4,5 млрд. долара (около 4,1 млрд. евро) само под формата на пропуснати икономически шансове. За хората в страната и за повечето бежанци това значи "живот с все по-малко ресурси, все по-високи дългове и повече причини за бягство".

През последните пет години гражданската война коства на сирийската икономика загуби за 275 млрд. евро, казва World Vision в доклад за настоящите и предвидимите загуби за Сирия, Ливан, Йордания и Турция, който е изготвен съвместно с консултантската компания Frontier Economics. "Загубените пари" никога "няма да се възстановят и няма да бъдат инвестирани в образованието, здравеопазването, добрите условия на живот и сигурно бъдеще за децата", пише в доклада.

"Смята се, че ако войната продължи до 2020 г., разходите ще скочат до 1,3 трлн. долара", казва се в доклада. Загубите отразяват и страданията на населението. "Зад всеки долар, зад всяка статистика, зад всеки процент се крие дете - дете, което не е в състояние да ходи на училище, което е принудено да си ляга гладно, дете, което не получава необходимата медицинска помощ, и дете, което няма приличен покрив над главата си", пише още World Vision.

Средната продължителност на живота в Сирия е паднала с 15 години от началото на войната. В Ливан и Йордания пък бежанците от съседната страна едва могат да намерят възможност за работа и препитание.

"В отчаянието си много семейства трябва да вземат сериозни решения – става дума за ранен брак и детски труд, само за да може да оцелее семейството", казва World Vision. Децата "се пращат сами по пътя към Европа, тъй като цената на нелегалната имиграция за цялото семейство е твърде висока", пояснява още организацията.

Конфликтът в Сирия започна в средата на март 2011 г. първоначално с мирни протести срещу президента Башар Асад. Те обаче бързо се разраснаха в гражданска война, в която според ООН живота си са изгубили над 260 хил. души. Половината от населението на държавата вече са бежанци. В момента има примирие, но то е крехко, а преговорите ще продължат тази седмица.

Целият доклад е достъпен тук!

Още икономически новини от България и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Сириявоенни действия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас... и колко Терориста убиват за 4.5 милярда на месец... близо 100... ако им бяхте дали парите и обещали по 100 девици на оня свят досега всички да се бяха гръмнали намясто
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Загубите за едни са грандиозни печалби за други. Другите се наричат миротворци и са най-голечмите производители на оръжия и муниции.
8
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До Анонимен 8 разбира се, че сирийците преди войната живееха по-добре от нас. Дори имаше доста българи, които да работят там за заплати сравними с европейските. Лично моето мнение - железен ред, изключителна чистота и поддържани зелени площи (преди 10 години)
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди два дни наш репортер разпитва бежанец в Македония. За преминаването през една!граница, плащат 2000? на човек. Това са стотици хиляди хора от началото само на войната в Сирия! Въпросът е следният-не са ли живели тези хора по добре от нас в ЕС? Защо 99% от тях не щат да чуят за подслон тук?Представете си семейство от пет души, минаващо няколко граници, плащащо 2000? на глава?Когато краварите унищожиха Ирак, беше същото!И вие се мислите за напредничави и проспериращи европейци!!!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А що не казвате, за печалбата, че е 20 пъти повече?
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големият кошмар на военно-промишления комплекс е да няма войни. А сега когато Хилъри стане президент - game over за целия свят
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди няколко дни еврочиновниците решиха да ни уплашат, че затварянето на Шенген щяло да доведе до 18 млрд. евро на година. Жалко е, когато подобни хора не виждат по-голямата картина. Жалко е, когато едни недалновидни хора определят съдбите на толкова много други хора. С тези 275 млрд. можеха да се направят чудеса в Близкия изток. Вместо това направиха война.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Войната в Сирия струва по $4,5 млрд.на месец"За сметка на това други правят печалби. Войната не се води с камъни. Боеприпасите някой ги произвежда и продава за печалба. Нелегалния петрол който ИД продава също генерира печалба. Така е в живота. За едни е разход. За други приход.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Войната в Сирия струва по $4,5 млрд.на месец" - но пък резултатът е "неповторим".
1
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези пари можеха да превърнат Сахара в плодородна земя и да храни много страни по света. Но те предпочетоха да ги дадът за изтребление. И ако това не е дяволска работа здраве му кажи.