Най-малко 161 химически атаки са извършени в Сирия

При тях са загинали близо 1500 души
14 мар 2016 13:14, Елка Василева
12
Най-малко 161 химически атаки са извършени в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Най-малко 161 нападения с химически оръжия са били извършени във войната в Сирия, избухнала преди пет години. При тези атаки са загинали почти 1500 души, се казва в публикуван днес доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Организацията Сирийско американско медицинско общество заяви, че нейното изследване представлява най-подробното документиране на нападенията с химически оръжия в Сирия досега. Тя призова Съвета за сигурност на ООН и международната общност бързо да установят извършителите и да им потърсят отговорност.

Сирийското правителство е обвинявано за използване на химически оръжия срещу собствения си народ, дори след като Съветът за сигурност на ООН нареди през 2013 г. да бъде премахната неговата програма за химически оръжия. Миналата година съветът също така осъди използването на отровни химически вещества като хлор. Правителството отрича да е извършвало каквито и да било нападения.

Според доклада химическите атаки се увеличават и при тях са пострадали над 14 500 души.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Сирияхимически оръжия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-малко 161 химически атаки са извършени в Сирия и всичките срещу подкепящите Асдад територии...Интерсно нали?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирийското правителство е обвинявано, a западно - спонсорираните "умерени" терористи са извършителите...Виж кво нещо!
4
2
 
14
 
! Отговори
Марто преди 8 години
Хамериканската демокрация не успя да прокара тръба за газта от Катар, това им е проблема, затова и демонизират Асад. Все по малко вратички остават за наглата политика на янките. Путин им обърка плановете. Сега, ако и Тръмп спечели изборите, ще стане много весело.
3
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 ти още ли вярваш на това
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приписват химическите атаки на Асад. Абсолютно не вярвам на това! Това е дело на тези, които ядяха сърца на пленници от правителствените войски! Години преди да се пръкне ДАИШ! Целта и на Тюркийето, и на САЩ, и на Саудитите, и на Катар - да разполагат със Сирия за прокарване на газопроводи и нефтопроводи където си искат и да изнасят както си искат! Но Башар им е пречка, затова го демонизират.Е, не мина номерът! Дойде горският и наведе порядък! Затова и него го демонизират, лъжат,като за световно
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Организацията Сирийско американско медицинско общество заяви, че нейното изследване представлява най-подробното документиране на нападенията с химически оръжия в Сирия досега. Тя призова Съвета за сигурност на ООН и международната общност бързо да установят извършителите и да им потърсят отговорност."========="План Б" в действие. Свалянето на Асад от власт е идея фикс.