Бягство от бомбите, които падат като дъжд

Сирийски бежанци в Ливан разказват за живота си преди войната
16 мар 2016 15:00,
41

Аз съм Алия и съм тук с мъжа си Али. Липсва ми всичко от Сирия - хората, животът, дори миризмата...

Избягахме от Ракка преди 4 години с 4-те си дъщери. Една нощ чух звуци отвън и помислих, че вали. Казах на дъщеря ми да прибере прането, но тя ми отвърна "Не, не вали. Те пускат бомби".

Два дни по-късно напуснахме дома си. Ние бяхме по-щастливи там, защото беше нашата страна, нашата земя.

Всеки път като мисля за Сирия плача. Как мога да ви го опиша? Децата ми ходеха на училище, аз оправях къщата, имахме всичко, от което се нуждаем, можехме да си позволим всичко, което искаме. Познавахме всички в квартала, всички бяха приятелски настроени. Тук ние сме странници.

Ако можех да се върна в Сирия, бих. Сълзите ми няма да пресъхнат, докато не се върна у дома. Снимка: World Food Program

Те са хора. Мъже, жени, нечии майки, бащи, синове и дъщери. Те са бежанци – губят домовете и работата си, училище и бъдеще. Много губят и живота си.

Днес бъдещето пред тях е несигурно. Няма гаранции за следващото ядене, нито къде ще спят, нямат и гаранции дали ще оцелеят.

Милионите сирийци, прокудени от войната, не искат много. Искат да знаят откъде ще дойде следващото ядене и къде ще спят през нощта. Искат да погледнат напред в бъдещето, за да знаят дали ще имат шанс да намерят работа, да осигурят безопасно място за децата си и дори дали ще могат да се върнат у дома. Да се върнат към живота, който са изоставили.

Техните истории разказва Световната програма за храна на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро четох статия за бежански лагер в Турция, където сирийките - сами, без мъже се окучват по няколко пъти за последните няколко години, откакто американците им разрушиха държавата.И после да им съчувствам?
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре,те са 10 милиона.Терористите са 100 хиляди максимум.Защо вместо да циврят за социална помощ не се организират около официалната власт и не се борят с терористите.Със сигурност ще победят дори и с големи загуби.Освен това бежанците не искат просто да живеят в държава където няма война.Те си имат условия и претенции.Искат определено количество пари месечно,да не ходят на работа,да живеят в готини къщи с всички удобства но някой друг да плаща сметката.Що не пробват при Бил Гейтс?
12
17
 
2
 
! Отговори
varg преди 8 години
добрече е Турция да оправи нещата и даде бъдеще, затова ЕС иска да стане част от Турция. Дано по скоро да се върне златния период на 500 години съжителство ще можем да си търгуваме от Багдад до Виена
11
1
 
11
 
! Отговори
876 преди 8 години
До RosenО, язък, че ти сложих плюс.Първо, търсили сме съчувствие и не сме получили, така че запази си зложеланията си за себе си. Каквото си пожелал на българите, двойно да ти се връща. Има народностен дух, тръгнал си да се бориш с него, да видим кой кого ще надвие.Не заставай срещу народа си за жълти стотинки, не се прокопсва от таквиз пари.
10
0
 
27
 
! Отговори
Лора преди 8 години
"Милионите сирийци, прокудени от войната, не искат много. Искат да знаят откъде ще дойде следващото ядене и къде ще спят през нощта. Искат да погледнат напред в бъдещето, за да знаят дали ще имат шанс да намерят работа ..."1. Не ни притесняват тези, които не искат много.2. Поне половината българи също не искат много: храна, подслон, шанс да си намерят работа и бъдеще. 3. И българите искат 1 мъж да издържа жена и 4 деца така, че да могат да си позволят всичко.И БЪЛГАРИТЕ СА ХОРА!!!
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като нямат пари да гледат нормални дори 1 дете защо правят 10 ?Има противозачатъчни средства-не ползват.Е сега да се оправят както могат.Някой ако се чуства съпричастен към техните семейни отношения да ходи да ги оправя.Или те него.
8
2
 
21
 
! Отговори
През Втората преди 8 години
Световна Война много повече бомби са падали из цяла Европа никой не е тръгнал да бяга на изток ! Хайде сега големите мъже с мустаците дето само искат да ходят обратно вкъщи да се бият .
7
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се хващайте на тези разкази. Мюсулманите много добре знаят как да напипат тънката душевна струна на цивилизоваия европеец и след това да прибере змия в пазвата си. Те просто да едни диваци, живеещи 500 години назад във времето. Такива хора нито можеш да ги интегрираш, нито да ги накараш да работят. Ще се изсипят с десет гладни и боси деца и европеецът ще е длъжен да ги издържа.
6
8
 
18
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Отпадъци,които се налагат и тормозят европейското население.
5
5
 
27
 
! Отговори
Хайде стига пропаган преди 8 години
да.....Русия се изтегли , няма бомби ,бегом марш към Сирия.....А и що за граждани сте , щом като за една нощ сте изоставили дом, родина .... Вие сте *** ,срам за Сирия....и за която и да е друга държава.... Утре ще запукат бомби тук и вие вместо да се биете за дома си , ще хванете по един вързоп и ще тръгнете , друг да опира пешкира.....*** ние трева не пасем....Обратно от където сте тръгнали....***..
4
4
 
14
 
! Отговори
скоро преди 8 години
Нека като пораснат тези деца да се"отблагодарят"на САЩ за съсипаната им страна и детство,те знаят как....
3
4
 
24
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
И ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ ОТ КЪДЕ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ ХРАНАТА...ХЕМ ЧЕ РАБОТЯТ...АМА ЗА ТЯХ НЯМА...ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ РАБОТИЛИ ПО 40 ГОДИНИ НЯМА НО ЗА ТАРАМБУКИТЕ КОИТО НЕ РАБОТЯТ ИМА.....ХОБРИДНА ВОЙНА....ДА МРЪТ ДО КРАК
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дреме ми!
1
14
 
8
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Миличките. Да не дава Господ!