Бягство от бомбите, които падат като дъжд

Сирийски бежанци в Ливан разказват за живота си преди войната
16 мар 2016 15:00,
41

Аз съм Насър и съм на 13 години. Бях от Алепо, а сега живея в Ливан с майка ми, баща ми, братята и сестрите ми.

Всеки ден от изгрев до залез аз ровя в боклука, за да търся метал и празни консерви, за да ги продам. В добрите дни събирам долар или два.

Когато си спомням за Алепо, си мисля колко беше красиво и за училището ми, което беше до нас. Къщата ни беше разрушена при атака.

Понякога си мисля, че никога няма да се върна в училище. Вече минаха 4 години, откакто напуснах училище. Вече дори не си спомням как да пиша и чета.

Сега имам нужда само да помогна на семейството си. Баща ми се разболя и припада. И аз трябва да помагам.

Всичко, което искам, е да се върна в страната си. Искам си обратно живота в Сирия! Снимка: World Food Program

Виж други галерии »

Те са хора. Мъже, жени, нечии майки, бащи, синове и дъщери. Те са бежанци – губят домовете и работата си, училище и бъдеще. Много губят и живота си.

Днес бъдещето пред тях е несигурно. Няма гаранции за следващото ядене, нито къде ще спят, нямат и гаранции дали ще оцелеят.

Милионите сирийци, прокудени от войната, не искат много. Искат да знаят откъде ще дойде следващото ядене и къде ще спят през нощта. Искат да погледнат напред в бъдещето, за да знаят дали ще имат шанс да намерят работа, да осигурят безопасно място за децата си и дори дали ще могат да се върнат у дома. Да се върнат към живота, който са изоставили.

Техните истории разказва Световната програма за храна на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООН първо унищожава страните , в които живеят тия хора , разрушават къщите им , животите им , убиват близките им , финансират терористи ,които ги държат в терор , след което "разказват историята им" , пращат сухо мляко и ги снимат. Циничен свят !
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BIAHTE MNOGO LOSHI HORA NE POCITAHTE BOGA I ZATOVA TOI VI RAZSELI PO SVETA KATO VASHITE LUBIMI SASEDI -EVREITE.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vargИ с какво ще търгуваш, търговецо? За предателите - бесило!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нефтените компании във всички "лоши" арабски държави са национални.След като "демократизират" въпросните страни, компаниите стават евроатлантически.Всъщност обществената собственост, както всички знаем, е много недемократично нещо.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3% от всички бежанци включително сирийците са с висше образование,останалите се осланят на волята на Бог.После алауитите са виновни , защото са светски ориентирани, имат политици, икономисти, пилоти, военни и властта в Сирия.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледал съм документални филми с бежанци от Втората световна война. Едни такива ранени, бинтовани, на носилки, някои с патерици... Тези сирийци млади прави с по 10 000 евро в джоба. Една раничка нямат, една лепенка дори. *** и бежанците.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В лагера живеят около 85 000 сирийски бежанци. Това превръща Заатари в четвъртия по големина град в Йордания. В лагера има две родилни отделения, като едно от тях е с 60 легла. Тук работи екип от 120 души медицински персонал, който обгрижва бъдещите майки.Една от тях е 26-годишната Ум Ахмад, която е избягала от Хомс ореди 3 години."Сама съм. Когато раждах сина си, съседите ми помогнаха. Сега съм отново бременна и отново ще раждам в лагера. Какво мога да сторя? Такава е Божията воля", споделя младата жена.
27
1
 
12
 
! Отговори
засрамете се преди 8 години
Вече се чудя този сайт Днес бг ли е или филиал на скрилите се страхливци сирийци у нас от Асоциация "Свободна Сирия"борещи се от далеч срещу законното правителство на Асад чрез пропаганда.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кат не им харесва в Турция, обратно при талибаните, пустинята и любимата камила.
25
3
 
13
 
! Отговори
Християнин преди 8 години
На първата снимка като ги гледам как са облечени имам чувството, че живеят 200 години назад във времето.
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Липсва ми всичко от Сирия - хората, животът, дори миризмата..."А на нас в Европа ни се гади от миризмата ви.
23
1
 
10
 
! Отговори
горките преди 8 години
Същото преживява и неговия сънародник 24-годишния Абдул Гафур Ариан. Той прекарва три месеца във Фулда, североизточно от Франкфурт, а за пътуването дотам плаща 7500 долара."Тоалетните в лагера бяха мръсни; на всяко ядене получавахме само масло и конфитюр", казва Абдул Гафур.
22
2
 
25
 
! Отговори
Няма ранени преди 8 години
Това е обичайният разказ на бежанците. Започнали да падат бомби и те избягали, дето се вика с дрехите на гърба. И тук същото - бомбите валели като дъжд, внезапно заваляли и всички най-внезапно се оказват извън бойното поле без драскотина. Няма ранени, здрави, бодри тръгват на дълъг път. Как се предвижват - малко загадъчно, но се оказват пред камерите добре хранени, добре облечени и без каквито и да било поражения. Дали са такива, дали такива ни ги показват, какво изобщо става - загадка.
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
....Няма гаранции за следващото ядене, нито къде ще спят, ... обаче се размножават като ***.
20
1
 
15
 
! Отговори
да го научат това преди 8 години
Бягството не решава конфликта-САЩ,Турция,Саудитска Арабия,Катар съдадоха ДАЕШ и изгониха тези хора от дома им.Да отправят исканията си към лидерите на тези държави да унищожат творението си за да се завърнат в Сирия. Който подкрепя "бежанците" подкрепя войната.Иначе ги чака съдбата на кюрдите.Който сам не си помогне и Бог не му помага.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и постоянно лъжат и се оплакват, от това къде са настанени, как ги хранят, наглеци.
18
1
 
35
 
! Отговори
Убо-лошо преди 8 години
Убо, бе. Съчувствам им. Ей ся ще изляза на улицата и в градския транспорт и за час ще ви нащракам стотина снимки на стотина души, които изглеждат далеч по-зле. По-изнурени, по-изпаднали, по-слаби, по с вид на търпели лишения. На тях позволено ли ми е да съчувствам? Те са ми съграждани и сънародници.
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали като тръгнаха първите бежанци, началника на лагера в Харманли обясняваше как свалят чешмите и затапват дупката с дърво, понеже не могат да ползват чешма, как са изкъртили тоалетните и си вършат нуждите на пода в караваните, как очакват , че със стъпването си в ЕС веднага трябва да получат голяма къща, кола, пари , за да започнат собствен бизнес, месечна издръжка от минимум 500 евро на калпак, а тези, които са без жени- европейците да им осигурят и жени, щото без секс на могат.Е, как да ги съжаляваш тези животни?
16
1
 
23
 
! Отговори
ООН преди 8 години
Световната програма за храна на ООН да дойде да й разкажа какво ядяхме, ако ядяхме, някъде през 90-те, когато основни храни се отпускаха само с купони. Не че не се заплащаха, де, или че беше лесно да се намерят и парите за ядене.Да отиде у 1 милион с ниски пенсии и ровещите по кофите и те да й разкажат някои любопитни неща.Да не подбира толкоз много, и други имаме за разказване.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се върнат в Сирия и да се борят за това което са имали.Това е единственият им път.Като бягат губят държавата си и я подаряват на Турция и Саудитска Арабия.