Саудитска Арабия – ключът към мира в Близкия изток

Светът не харесва особено властта в кралството, но трябва да се научи
16 апр 2016 21:15,
88
Саудитска Арабия – ключът към мира в Близкия изток
Снимка: Reuters

Трябва да се признае, че Западът трудно може да изпитва симпатии към Саудитска Арабия, пише изданието “Нюзуик”. Принцовете са арогантни, държат се лошо, а дипломатите обикалят центровете на чуждите столици в показно скъпи коли и нерядко в нетрезво състояние.

В Близкия изток представителите на саудитската власт се ползват с “репутацията” на  груби, мързеливи и брутални. Самите саудитци считат собствените си жени за граждани втора ръка.

Допреди няколко години почти нямаше сунитска терористична групировка, която да е финансирана (официално или зад кулисите) от саудитското кралство. По-голямата част от атентаторите от 11-ти септември бяха саудитски граждани и все още има сериозни съмнения за намеса на официални представители на Рияд.

От десетилетия насам саудитците си купуват приятели и влияние в чужди държави, ползвайщи силния си агентурен апарат срещу тези, които им се противопоставят. Кралството не се посвени да бомбардира Йемен без никакъв опит да ограничи цивилните жертви.

Новото поколение управляващи изглежда дори още по-решено да следва фанатичната политика по отношение на контрол и налагане на религиозни виждания.

Барак Обама и държавният секретар Джон Кери безцеремонно загърбиха дългогодишното партньорство между САЩ и Саудитска Арабия предрид посочените по-горе събития и действия. Сега изглежда е дошло време за възстановяване на доверието, но това ще отнеме години.

От времето на Франклин Делано Рузвелт и Ибн Сауд, Вашингтон и Рияд поддържат много топли отношения. Усетил, че петролът е стратегически ресурс, Рузвелт успява да убеди саудитския владетел да снабдява съюзниците с горивото по време на Втората световна война, като в същото време Съединените щати запазват своя ресурс.

Саудитска Арабия остава зад гърба на САЩ и по време на Студената война, когато немалко арабски държави се заиграват със Съветския съюз. Иранската революция и войната в Персийския залив са две събития от ключово значение за укрепването на взаимноизгодната връзка.

Рияд получи доста упреци, че стои зад “раждането и еволюирането” на “Ал Кайда”. Но след като мрежата на Осама бин Ладен се обърна срещу властта в Саудитска Арабия, принцовете набързо се превърнаха в далеч по-решителен и по-честен съюзник във войната с радикалния ислямизъм.

В наши дни основният проблем с подкрепата за радикални ислямистки организации не е в Рияд, а в Анкара, Доха и Исламабад, пише “Нюзуик”.

Въпреки че редица критици поставят Саудитска Арабия рамо до рамо с Иран по отношение на незачитането на човешките права и силовото присъствие в региона, фактите говорят друго.

Политическите екзекуции в Иран са около 8 пъти повече от тези в Саудитска Арабия. По отношение на военния бюджет официално Рияд хвърля повече средства, но това е така, защото в иранската сметка не се отбелязват разходи за прословутия Ислямски революционен гвардейски корпус, който се самофинансира и наброява над 125 хиляди войници.

Освен това именно Иран обърна гръб на Рияд в момента, когато саудитците започнаха конструктивен диалог с Израел, който може да доведе до чаканата 70 години промяна за установяване на траен мир в Близкия изток.

Светът е все по-опасно място. Враждебността взима връх и напрежението расте с всяка минута. В тази ситуация е ясно, че дълготрайните, стабилни партньорства са единственият шанс за постигане на мир и сигурност.

И по тази причина едно от последните значими действия на Барак Обама като американски президент трябва да бъде възстановяване на близостта със Саудитска Арабия. Рияд далеч не е перфектният партньор, но макар и изпълнен с трудности, в крайна сметка бракът е далеч по-доброто решение от множеството връзки за една вечер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Този преди 8 години
До АнонименТомов не в час кара си по старото трасе
57
0
 
2
 
! Отговори
Ала Бала преди 8 години
...портокала ,за незапознатите ,нека да кажа в саудитска арабия и йемен имаше наводнение
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
arapina si e arapin NE mu viarvai v nishto.
55
2
 
6
 
! Отговори
Ос на злото преди 8 години
След изобретяването на двигателя,консумиращ петрол и разкриването на залежите оттази стратегическа суровина в арабския свят,арабите "насилствено" бяха събудени отзапада от хилядолетния си сън.Започнаха инвазиите на радикален ислям и тероризъм,принудителното преселение на милиони"мирни завоеватели" и се стигна до тежкаконфронтация между суперсилите.Докато западът не разбере,че оста на злото сенамира в Сауд.Арабия и не реагира адекватно,дотогава няма да има глобални мир испокойствие.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слагаческа статия. Саудитска Арабия ще стане ключ към мира в региона само когато спре да съществува.
53
0
 
8
 
! Отговори
Barni преди 8 години
Препоръката "да се научим да ОБИЧАМЕ властта в кралството" е крайно умилителна!;)
52
2
 
17
 
! Отговори
. преди 8 години
държавата САЩ не съществува съществува само Израел, и неговата голяма северноамериканска колония, която даже няма име, а съкращение - така е със слугите :)
51
1
 
20
 
! Отговори
. преди 8 години
Саудитска Арабия - държавата, която е обучила, обучава и спонсорира ВСИЧКИ терористи по света от едно 30-40 години ли е ключа към мира.. хахахахахахаха няма такова виц ако утре тая държава изчезне.. светът ще остане без терористи :)
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще съдите? Кралското терористично семейство. А ще ми съдите немския журналист за една песничка. Садам беше 100 пъти по добър.а ми го искарахте най големия Диктатор.даже 1991г наще ми раздаваха противоогази в училище да си ги носиме цял месец в вкъщи.ако използва ядрено уръжие
49
0
 
24
 
! Отговори
как па не преди 8 години
Какво стана с приказките за димукрация, м?Или тя важи само за Либия, Сирия и Ирак?
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рияд трябва да е една от осите на злото, заедно с Корея и Иран. Трябва да се заклеймят и да им свърши петрола да ги видим тогава колко ще бъдат мързеливи, груби и как ще карат скъпи коли.
47
16
 
6
 
! Отговори
руски трол преди 8 години
грух грух Путин ак бар нашата *** е велика грух
46
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то щото руснаците не се ползват с различна репутация- груби мързеливи брутални използващи голям агентурен апарат за налагане на влияние и купуване на влияние - здравей Доган лук ойл и ти Болене- май единствената разлика със саудитите е жените че едните ги държат забулени а другите ги пращат да работят де що има бардак
45
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
снежните араби от раша грухтят срещу пясъчните араби
44
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия да му мисли че то нейния бюджет си е 70% от петрол
43
18
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е преди 8 години
чува се грухтене от снежните араби на Путин Проблеми в петролните кочини нещо
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Офф преди им се мазнеше Хилъри сега Обама.Американците почнаха да имат много слаби политици нещо.Вместо да им кажат на тия пеньоари,че ако си изтеглят онези трилиони с който рекетират и тях ще ги изтеглят във вид на газ и светлина към атмосферата те ще им изпълняват желанията.А техните желания са ***.Джихад в цял свят.После американците ще кажат това беше грешка както го правят от 40 години насам и нищо няма да направят за да променят това.Както винаги.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СА тия са в паника защото света не иска вече петрол. Колите стават електрически и все повече нови технологии които не са базирани на петрол. 2014г. ни казаха, че сме достигнали пика на петрол и от там на сетне само ще остават по-малко запаси и по-скъпа цена за барел. По едно време мина $120 за барел. Сега е има няма $50. Уж го свалиха да фалират руснаците и така си остана. От 2020 Япония минава изцяло на водород и слънчева енергия.Обаче танковете, самолетите, корабите са на петрол.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предстои САЩ да се оправят с външния си дълг от 19 трлн долара!В този смисъл предстоят фалити на банки и "арестуване" и продажба на имущество,включително и разпродажба на територии на СА
39
0
 
8
 
! Отговори
ало преди 8 години
Не дошъл момента за мир в близкия изток.Напротив все повече ще се разраства.Студената война е факт,горещата също.Нещата се закучиха и някой ще изгърми.Турция изглежда най изолирана и няма петрол,и е на много лошо географско място.Иран и СА ще се важни и няма да се пипат.Повечото петрол и газ е там.Политиката е предвидима.Човешката природа също.