Как се вербува камикадзе? Ръководство в пет стъпки

Той е 51 страници е качен на една от интернет страниците на ИД
Обновена: 22 май 2016 07:33 | 22 май 2016 07:30,
49
Как се вербува камикадзе? Ръководство в пет стъпки
Снимка: Reuters

30-годишният Никола Боне е първият французин в Сирия, загинал като камикадзе в самоубийствен атентат до училище в провинцията на град Хомс, убивайки седем души, от които 5 деца.

"Аз съм французин и двамата ми родители са французи атеисти. Аллах ме насочи към исляма и от 3 години съм мюсюлманин. Джихадът в Сирия е религиозно задължение на всеки", казва в пропагандно видеообръщение джихадистът малко преди да се самовзриви до училище.

Как един атеист, възпитан в ценностите на модерното западно общество, се превръща в камикадзе? Отговорът на този въпрос дава специално ръководство за вербовка, разработено от "Ал Кайда" преди 10 години и използвано в момента от терористичната организация "Ислямска държава", за да набира джихадисти по целия свят.

Разследване на "Труд" откри тайното ръководство за вербовка, написано от един от идеолозите на "Ал Кайда" в Египет - Абу Омар Ал-Кайди.

Документът от 51 страници на арабски език, озаглавен "Изкуството да вербуваш", е качен на една от интренет страниците на “Ислямска държава”.

Според ръководството процесът по радикализация протича в няколко фази, като след всяка фаза както вербовчикът, така и вербуваният биват оценявани по точкова система дали етапът е преминал успешно. Ако не са събрани необходимият брой точки, етапът започва отначало.

Вербуваният изобщо не подозира, че е попаднал в програмата за промиване на мозъка на терористичната организация и трансформацията му протича по много строги правила посредством тактики за налагане на пълен умствен контрол и зависимост.

Преди вербовката да започне обаче, вербовчикът трябва да избере своята потенциална жертва.

“Всеки може да бъде вербуван с изключение на пет групи хора - страхливците, клюкарите, хората с враждебни възгледи към муджахидините, скъперниците, самотниците”, пише в ръководството. Най-подходяща за радикализация е групата на нерелигиозните или атеистите. Те, според ръководството, са най-лесни за вербовка и стават най-верни последователи на идеологията за джихада. Друга предпочитана група са студентите и учениците над 15 г. Университетите са наречени “трезор, пълен с младежи”, които се радикализират много лесно заради “чистотата на ума”.

Първите две фази са “Запознаване” и “Сближаване” и започват с изолация на потенциалната жертва от социалната й среда. Вербовчикът създава силна духовна връзка с мишените си, като запълва празнините в живота им. Ако им липсва подкрепа и разбиране, той се явява като най-близкият довереник и приятел. Ако не се чувстват значими в социалната си среда, той изтъква уникалните им качества и таланти, незабелязани до момента от обществото. Тази фаза на сближаване продължава три седмици.

Третата фаза е “събуждане на вярата” с времетраене над два месеца – приемане на радикалната идеология, молитви, посещения в джамии и създаване на нова социална среда. В нея вербуваният трябва да се чувства важен и значим и да осъзнава, че има своята роля и мисия “в името на вярата”.

Четвъртата фаза е теоретична - “Етап на внедряване на понятията” и продължава поне два месеца, време, за което вербуваният бива облъчван с пропагандни материали и бива подготвян теоретично за джихадист. В този етап бъдещият терорист трябва да участва активно в социалните мрежи и да установи по-широк контакт с членове на организацията, към която започва да чувства принадлежност.

Последната, пета фаза е наречена “Етап на поверителност”. Ръководството предупреждава, че “за да достигне до този етап, братът трябва да се е убедил в най-важните принципи на джихадистката идея и да има истинско желание за джихад”, включително и в държавата си по местоживеене.

Този етап няма срок, но според ръководството целият процес по радикализация може да отнеме от половин до една година.

Преди два месеца германското разузнаване обяви, че броят на чужденците в Сирия, които се бият за “Ислямска държава”, надхвърля 20 000 души. Числото се базира на документи, откраднати от информационния масив на терористичната група. Те съдържат заявления, които тези чужди граждани са подали на т.нар. гранични пунктове при влизане в контролираните от джихадистите територии на “Ислямска държава” в Сирия и Ирак. В една от графите новобранците посочват каква дейност искат да извършват. Една от възможните опции за избор е камикадзе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз мисля,че стъпките за създаване на камикадзе са само 2. или хващат някой дрогиран,дето не знае по кой свят върви,или хващат някой и го заплашват,че ще освяткат семейството му. иначе няма пропаганда,която ще накара нормален човек да реже детски глави.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като повечето съм атеист, и ако някой, започне да ми дрънка за религии,джихат, михат, дядо коледа и великденския заек, доста подигравки отнася..
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
според мен вината за радикализирането на европейски граждани е в несправедливата политическа система,която е покварена и подкупна и не служи на обществото.Един доволен от живота си човек не би и помислил за такова нещо,но човек който се чувства прецакан от системата ,ще иска да и отмъсти
17
0
 
2
 
! Отговори
това е схемата преди 7 години
на всяка секта ,ак0 се не лъжаАте1ст1те и друг1те 0ще да дремат
16
0
 
10
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Какъв е изводът - цялото ни общество трябва да е с враждебни възгледи към муджахидините, дори и мюсюлманите! Никаква толерантност към тези.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TIPICHEN TERORIST. OT. SSSR VERBUVAN E , POETA HIKOLA VAPZAROV . S TAKAVA HARAKTERISTIKA, NO PREDI RASTRELA, PISHE- OPOMNIHME SE, NO BESHE VECHE. KUSNO.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вербуват се психически лабилни младежи, прекарали поне една депресия или шизофренен пристъп. Освен това младежът се тъпче с наркотици, за които не се споменава, но те имат голямо значение за формиране на смелостта.
13
0
 
14
 
! Отговори
прокто лог преди 7 години
Какво беше казал Иречек за българина? Че е пръдлив, крадлив, смрадлив, завистлив и отмъстителен. Такъв става ли за терорист?
12
2
 
18
 
! Отговори
тгсткг преди 7 години
Това е изготвено от някоя Хамериканска Агенция. Тия олигобанани нямат толкова мозък!
11
1
 
25
 
! Отговори
Аман преди 7 години
Тук няма почва ва вербовчици, защото всички сме "страхливците, клюкарите, хората с враждебни възгледи към муджахидините, скъперниците, самотниците"
10
1
 
22
 
! Отговори
Скаличката преди 7 години
Всеки може да бъде вербуван с изключение на пет групи хора - страхливците, клюкарите, хората с враждебни възгледи към муджахидините, скъперниците, самотницитеАз попадам и в петте групи! И за това не ставам... :(
9
3
 
30
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Правете си изводите защо непрекъснато ни тикат османското "присъствие" и "съжителство". Защото както разбираме от статията, ако сме враждебни на исляма - не сме подходящ материал за радикализиране.
8
2
 
8
 
! Отговори
До 27 и 29 преди 7 години
Очевидно и двамата не сте наясно с турския (на дума по две-три грешки). Вместо да ползвате Гугъл транслейт за демонстриране на чуждоезикови умения, в контекста на наближаващия празник, се заемете с изучаване на български.
7
0
 
19
 
! Отговори
PD преди 7 години
Това ръководство е в основата на всички варианти за контрол над съзнанието. В Цивилизацията ни масово навлязоха методи за фрагментиране на съзнанието, така щото днес имаме огромно количество материал, който с лекота да бъде подстройван, под различни идеи. Целта както винаги е разделяй и владей.В един народ, известен като Белите/Светли арии обаче, има една силна съставляваща. СЪВЕСТ. Идея си нямате, колко много планове на манипулаторите е провалила, и ще.
6
0
 
12
 
! Отговори
Снайперист преди 7 години
Златен скункс за Василев! Днес счупи *** хахаха
5
0
 
14
 
! Отговори
Ал Софи преди 7 години
Тежка простотия се лее в този сайт.Нивата на некадърна пропаганда счупиха ***.
4
2
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Да убиеш себе си и един куп други невинни хора !Колко болен мозък трябва да си ?! ...Камикадзета се вербуват лесно в райони със силно непросветено и лесно за манипулиране население.В България - ромските махали са прекрасно място за такава дейност.
3
1
 
29
 
! Отговори
Лумпен Лумпенян преди 7 години
Най добрия джихадист е мъртвия джихадист!;)))
2
0
 
11
 
! Отговори
Лумпен Лумпенян преди 7 години
Мдааа. Значи страхливците не стават за камикадзета. А аз съм достатъчно страхлив, но с лекота мога да им пусна едно олово от Валтер, Хеклер и Кох, Калашник, Драгунов, Бенели и прочее. Все едно превъртам поредното Кол ъф дюти или Батълфийлд. ;)))
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Същото и аз мислех да напиша. Пропаднал ислямски сайт ! Интересно защо не заложат изучаването на тези 5 стъпки в българската образователна система. България е светска държава с християнски закони. Всяка дума свързана с ислям трябва да се забрани !