Основните лица зад преврата – бивш шеф на ВВС и зет му

Ген. Акън Йозтюрк бе главнокомандващ ВВС до 2015 г.
16 юли 2016 15:30,
93
Основните лица зад преврата – бивш шеф на ВВС и зет му
Снимка: Wikipedia

Бившият главнокомандващ военновъздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет полковник лейтенант Хакан Каракуш са основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира.

СиЕнЕн-Тюрк информира, че група войници са предупредили миналата година Генералния щаб на турската армия за възможността Йозтюрк, за когото се твърдяло, че има връзки с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, да направи опит за преврат. 

Още по темата

Телевизията посочва, че Йозтюрк е трябвало да присъства снощи на сватба в Истанбул на дъщерята на високопоставен военен. На сватбата са били поканени всички високопоставени служители на военновъздушните сили. Не е присъствал само Акън Йозтюрк.

Според информацията на СиЕнЕн-Тюрк Йозтюрк е дал нареждане в 22 часа снощи за започването на операцията на пучистите в Анкара. 

Опит за военен преврат срещу правителството на управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР) бе извършен през изминалата нощ в Турция. Над 260 души са убитите, а над 1100 са били ранени, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм, представяйки най-новите данни за събитията. Повече от 2800 са задържаните досега лица, но броят им вероятно ще нарасне.

През последните 50 години, в резултат на военна намеса паднаха четири избрани от народа правителства в Турция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
3
 
! Отговори
murkmurk преди 7 години
Затова извода е никакви пари на военни!!! Е на нащи кат си нямат нищо няма преврати!!! Всичко е пеи сърце и чалга!!! Смятаи Винету кат им даде едни 2000лв. на воиник какви преврати ще почнат!!! Ама те тогава само за чест и слава ще мислят!!! Затова драги ми СМЕХУРКО аз съм за едно още 50% намаление на армията!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
Shurin преди 7 години
Wow, mnoo gotin toia general...?!
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога да са хвана на бас !Ердоган ще бъде убит !
42
18
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 70 (.... Nato)И Путин е диктатор, както и Ердоган е диктатор. Малко изкривяваш фактите, тоест донякъде си прав, донякъде не си.Истината не е само черно-бяла.Нали се сещаш, че наскоро Ердоган се извини на Путин и сега са пак приятели?А това, че той защитил народа от армията всъщност е твърдение на самия Ердоган - медиите само го цитират.Истината е, че и двете държави се стремят да направят империи, и това е не само истина, това е страшна истина. Но НАТО е по-силно и от двамата!
41
4
 
18
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 71Забравих да добавя, Турция Е светска държава. Лошото е че Ердоган иска да я направи ислямска държава. Не само ислямска, ще се опита да възроди Османската империя - наскоро организира тържества по случай годишнина от превземането на Константинопол!?!?!?Коя нормална държава организира такива шествия?
40
2
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
За главнокомандващ опита за преврат се сочи не този който е на снимката (също сочен за съучастник), а Мухарем Кьосе - полковник, уволнен от армията по-рано март тази година.До: номер 71Целта на преврата беше обявена много ясно: Държавата не може повече да се спавя с терористичните актове и от ИД и от кюрдите, демокрацията е застрашена от диктатурата на Ердоган и светскиия характер е застрашен. Военните искат да запазят демокрацията и да не допуснат неоосманизъм.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбрах каква е целта на преврата,но ако е била - създаване на светска държава,тогава турция изтърва последния влак към европа
38
7
 
39
 
! Отговори
.... Nato преди 7 години
Долни лицемери натовски , за Путин пишете , че е диктатор , а за истинският диктатор пишат че, защитил народа си от превратаджиите. Империята на злото нато са причината за преврата, ама медиите първи агенти на властта не отрзяват анти натовските настроения. Не виждам как света може да се отърве от нато , освен чрез ядрена война, това е страшната истина .
37
2
 
27
 
! Отговори
vivian преди 7 години
Божидар Димитров си го каза ясно - има нещо сбъркано в този преврат. Обикновено първо се арестуват/убиват най-висшите и тогава се действа надолу. Защо са допуснали такава тактическа грешка, какво са искали да постигнат превратаджиите е мистерия,дали пак американците направиха кашата. Но сега бая глави ще паднат.
36
1
 
12
 
! Отговори
Ута Каояма преди 7 години
До turkmurkЗащото не всичко е пари, но ме съмнява да ме разбереш.За тези хора честта и достойнството са по-висша ценност от парите. Предполагам (не казвам, е съм прав и не заставам на ничия страна) виждайки как се опитва Ердоган да ислямизира Турция меко казано не им е приятно и още други неща , но няма да ми стгнат буквите.
35
2
 
16
 
! Отговори
Мистър Ху Йонг преди 7 години
До бай хКъде сравни тоя по.се.рко с Хитлер па ти бре?
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде се намира този генерал сега?
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупаво е да се мисли ,че Ердоган иска да вкара Турция в ЕС.Ердоган иска да сиа затвърди диктаторският режим като избие противниците си без да бъде заклеймен и съден,ето за това му е нужен преврат.Проблем ,реакция,решение.Създадоха проблем,след което реагираха и дойде ред на решението а то е да се избият противниците.Ердоган няма да допусне да стане беззгласна буква в Ес
32
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След цирка снощи разбрах само едно . Турция никога няма да стане член на ЕС. Многоооооо добре . Нека да слагат *** .
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цивилното населени се изправи по улиците със зъби и нокти ,без оръжие срещу въоръжените със автомати жандармеристи и защити своят лидер Ердоган,е не е ли това турска сапунка? Има нещо диктаторско в цялата тая работа,каква любов и изписана между редовете нали?Операция валкирия срещу Хитлер ряпа да яде
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази турка уйдурма ще подтикне качането на цената на локума и баклавата
29
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странни коментари :) и все от информационния отдел на руското посолство, снощи като излезе новината всичките тия *** ръкопляскаха на Путин и тръбеха че сега той бил изненадал Ердоганя изотзад, пък сега същите тия дрънкат глупости че Ердоган сам си бил организирал преврата..... абе другари, айде уточнете опорните точки
28
0
 
41
 
! Отговори
Мейджър преди 7 години
Калпав преврат! Египтяните с лекота се отърваха от Мурси! Но Турция оттук насетне ще е държава със затихващи функции. Изплюха се на делото на Ататюрк. Освен това да се молят арабите да не сложат ръка на Европа, че после са те на дневен ред. Това че религията е обща хич няма ги спаси. Арабите в Судан колят *** мюсюлмани, защото ги смятат за по низши от тях.
27
0
 
20
 
! Отговори
Цирк Шарли преди 7 години
Как върви преврата приятели ,утре да очакваме ли нова серия ?Каква поредна превратаджийска драма.Приятели това са интриги използвани преди сто години,глупавото е ,че българското правителство се държи неадекватно на прустотиите на Ердоган които върши.Медиите се надпреварват да втълпяват ,че в Турция имало опит за преврат а то няма такова нещо.Имаше стъкмистика на Ердоган която му помага във борбата срещу неговите врагове.
26
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ако е истински преврат щяха да утрепят ердоган в мармарис докато си пие питиетовсичко е една селска вечеринка в стил ердоган докато тои е на власт мир в раиона няма да има затова нато да го скрие някьде и да доиде друго демократично правителство