Основните лица зад преврата – бивш шеф на ВВС и зет му

Ген. Акън Йозтюрк бе главнокомандващ ВВС до 2015 г.
16 юли 2016 15:30,
93
Основните лица зад преврата – бивш шеф на ВВС и зет му
Снимка: Wikipedia

Бившият главнокомандващ военновъздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет полковник лейтенант Хакан Каракуш са основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира.

СиЕнЕн-Тюрк информира, че група войници са предупредили миналата година Генералния щаб на турската армия за възможността Йозтюрк, за когото се твърдяло, че има връзки с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, да направи опит за преврат. 

Още по темата

Телевизията посочва, че Йозтюрк е трябвало да присъства снощи на сватба в Истанбул на дъщерята на високопоставен военен. На сватбата са били поканени всички високопоставени служители на военновъздушните сили. Не е присъствал само Акън Йозтюрк.

Според информацията на СиЕнЕн-Тюрк Йозтюрк е дал нареждане в 22 часа снощи за започването на операцията на пучистите в Анкара. 

Опит за военен преврат срещу правителството на управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР) бе извършен през изминалата нощ в Турция. Над 260 души са убитите, а над 1100 са били ранени, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм, представяйки най-новите данни за събитията. Повече от 2800 са задържаните досега лица, но броят им вероятно ще нарасне.

През последните 50 години, в резултат на военна намеса паднаха четири избрани от народа правителства в Турция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
11
 
! Отговори
край преди 7 години
Да живее Турската пролет. Бийте се, стреляте - Турция да стане демократичен рай.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да се намерят и други като този генерал и да застанат срещу врага.
23
8
 
2
 
! Отговори
Johny Boy преди 7 години
САЩ са великани, продължават да въведат демокрацията в дива Азия, и ще продължат и за напред.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според източници, 15 войника са били ОБЕЗГЛАВЕНИ от поддържници на Ердоган СЛЕД като са се предали.
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Ататюрк беше жив днес, щеше да отиде в Мармарис лично и да срита *** на Ердоган в ефир. Жалко че турците не направиха нищо вчера, за да възстановят завета на един от най-достойните и прозорливи хора в човешката история въобще. Турците направиха своя избор и сега ги чака ориенталска диващина на Ердоган.
20
0
 
4
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Защо превратите в Южна Америка до един, преди годинибяха сполучливи !?Балканският синдром, явно и тук си е казал тежката дума !Заради голямото разделение между самите военни в социално - икономическои политическо отношение. Защото едно начинание не би завършило никога с успех, когато колегите ти гледат от страни, без да участвуват . . . !?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сунити( ердоган) срещу шиити
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМи нали Ердоган и Путин пак са си дружки.Отново са си заедно.Няма такава пародия.
17
2
 
11
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Като не ти харесва в България се изнасяй в Турция, да те разтрелят или взривят на площад или на някой мост, отивай Ердоган да ти промива мозъка и да те тъпче, щом искаш да си роб и пушечно месо, Турция е твоето място.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само да питам , тоя преврат е същият какъвто се случи и в украина , там америка подкрепи преврата а тук мълчи ,,,,, защо,,,,
15
2
 
28
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Не мисля, че целия турски народ подкрепя Ердоган, подкрепят го ислямските фанатици и неговите лакеи, които за съжаление не се хич малко, но са и доста по-малко от половината население. Турция ще става все по-нестабилна, защото проблемите генерирани от налудничевата политика на Ердоган ще ескалират, най-малкото кюрдите ще натиснат *** сериозно.
14
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Това мнението на овчарите като тебе ли е. Много овча мисъл.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно как бивш шеф на ВВС не може да вдигне един самолет във въздуха и да свали Ердоган над летището като е обикалял.Още един факт - преврат срещу Ердоган и ППК не влизат в това.Издиша отвсякъде партенката на Османлията Ердоган.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм маннаф, но толко ми е отвратителен Плювналиева че за него бих му разпрал разпрания гъзз!
11
4
 
21
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Извинявай туркофиле, но България не е бананова република като Турция, където редовно си правят кървави преврати, на власт е абсолютен диктатор радикален ислямист и демокрацията е заменена с тоталитарен режим.
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оказа се, че тези 1500 войника са най-нормалните и демократични хора в Турция, но народът подкрепя ислямския фундаменталист Ердоган. Това го доказаха по категоричен начин. Другите държави да си правят сметката...
9
0
 
26
 
! Отговори
ггк преди 7 години
А той и зет му знаят ли .?
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще видите в демократична Турция (подкрепяна от Запада) как се действа с противници на режима. Очаквайте изключтелино "справедливи" и "демократични" юридически процеси.
7
0
 
10
 
! Отговори
Неа преди 7 години
О гърците още от древността са склонни да.... Не очаквам да направят нещо смислено . Но браво на тези които се опитват да направят преврат ! Какво виждаме не са случайни !
6
1
 
7
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Ето пример за демократичен арест в султанат Турция - rusnext.ru/recent_opinions/1468670113