Бомбите през очите на 7-годишната Бана: Войната убива мечтите ми!

"Моля ви, спрете да ни убивате... Имам нужда от място, за да стана учител"
Обновена: 1 окт 2016 08:31 | 30 сеп 2016 21:04,
77
Бомбите през очите на 7-годишната Бана: Войната убива мечтите ми!
Снимка: Twitter

"Привет от Алепо!". Такъв статус е редовен в Twitter акаунта на 7-годишната Бана Ал Абед.

"Чета, за да забравя войната", споделя младата потребителка към снимка, на която тя чете любимата си английска книга в дома си в обсадената източна част на Алепо.

Заедно с помощта на майка си Фатма тя документира как преживява войната, туит по туит разказва как любимия й град бива разрушен, докато тя расте.

Всеки ден тя споделя нещо за ужасите, на които става неволен свидетел. Трагедиите, които сполетяват нея, семейството й, приятелите й, съседите й.

От провала на примирието, ударите на сирийското и руското правителство удрят опозиционните части на Алепо, където над 250 000 цивилни са като заложници на войната - без достъп до храна или чиста вода.

Междувременно семейство ал Абед започва да свиква с ударите, които не престават откакто преди 4 години бунтовниците отцепват част от града. Въпреки това ударите никога не са били толкова безмилостни както сега.

Бана не е ходила на училище откакто наскоро е унищожено при поредната бомбардировка. Така тя става едно от над седемте милиона сирийски деца, които не ходят на училище. Фатма, учителка по английски, обучава дъщеря си с малкото книги, които имат у дома.

Бана иска да стане учителка като майка си. Има само един проблем - притеснява се, че може би няма да доживее това да се случи.

"Моля ви, спрете да ни убивате", зове момиченцето. "Имам нужда от място, за да стана учител. Войната убива мечтите ми".

Въпреки това Бана разказва, че е постоянно уплашена, но се опитва да бъде смела заради братчетата си - 5-годишният Нур и 3-годишният Мохамед.

"Всяка секунда чувствам, че самолетите ще отнемам душите ни", разказва момиченцето пред британския "Телеграф". "Не мога да спя от бомбардировките, не мога да изляза. Градината ми беше унищожена от удари и сега къщата е единственото безопасно място", разказва момиченцето. Единствените случаи, в които тя излиза от къщата, е когато отива с баща си Хасан за хляб.

Бана и братчетата й спят в спалнята на майка си и баща си. Фатма обяснява, че така поне няма да умрат сами, ако къщата им бъде ударена.

Едва 3-годишна, когато войната идва града през 2012 г., Бана има много малко спомени от живота преди това.

"Спомням си, че родителите ми ме извеждаха до ресторанти и обядвахме, ходехме в парковете и в зоопарка", спомня си детето. Сега обаче не иска да си мисли за това време.

"Нямам никакви нови играчки, но обичам тези, които имам. Куклите ми са любими", казва момиченцето и посочва една кукла в розова рокля.

Това е обаче най-малкият им проблем. Както хиляди други семейства в Алепо и Ал Абед се борят с недостига на храна.

26-годишната Фатма обяснява, че оцеляват основно на макарони и ориз, които са си набавили много преди обсадата, започнала през август. Скоро обаче и те ще свършат. Не са яли плодове или зеленчуци от 4 месеца и тя не си спомня кога за последно децата са яли лакомства.

"И въпреки това децата ми са късметлии", казва Фатма. Само тази седмица близо 100 деца загинаха при въздушните удари. Други 200 са ранени.

"Мисля си за приятелката си тази вечер", туитва Бана. "Тя отиде до къщата на дядо си и сега не знам дали тя, брат й и баща й са живи. Те може би са под руините на бомбардираната сграда... Искам Сирия да е ОК", казва 7-годишното момиченце. "Обичам Сирия и искам да живея тук завинаги", заключава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
6
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Появи се интервю от Алеппо, на немския журналист Юрген Тоденхьофер, бивш депутат от CDU в бундестага. С един от командирите на близкия до Ал-Кайда "Фронта Ел-нусра", Абу Ал Ецц. Абу Ал Ецц заявява в прав текст, че всички "бунтовнически" групировки принадлежат към ИДИЛ. Поддържани са директно от правителствата на САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Катар и Израел, с пари, с оръжие и със "съветници" и "инструктори", които пряко се включват във военните действия. Абу Ал Ецц заявява, че не допускат и няма да допуснат хуманитарни конвои за населението на Алеппо и че не признават и няма да признаят прими
46
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 55Ано Опорно Точков - Пиши си името да ти се смеем персонално.В Алепо има барикадира ли се Джихадисти/"Свободни"/Каквито се сетите противници на АСАД. Когато някоя сграда е по-добре защитена/барикадирана за да я неутрализират я избомбят както всички останали разполагащи с тежка артилерия и/или самолети правятАно *** Русия и сепаратистите са били под санкции вече повече от година за какво да си усложняват положението като свалят МН17? Нямаш отговор нали? Освен ако са ОБВИНЕНИ
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е па кажете си го както е РУСКИТЕ бомби бомбандират цивилните в Алепо, най голямото престъпление на 21ви век, заедно със свалянето на малайзийския боинг от руските сепаратисти
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звъниш в американското посолство и те могат всичко - спират войната и проблема ти е решен. Ще ти купят айфон да постваш по-често и ще ти направят отстъпка за Макдоналдс и радост ще прелива в твоята душа....
43
6
 
9
 
! Отговори
Новородено от Алепо преди 7 години
Помощ! Помогнете ми! Те сипят бомби върху главите ми, не мога да суча на спокойствие!
42
2
 
20
 
! Отговори
ХХАХАХХАХАХАХАХАХХА преди 7 години
Поредната смешна евтина американска пропаганда!
41
2
 
28
 
! Отговори
Политик преди 7 години
Отворих Туитер. Твърде сложни политически послания за 7-годишно дете.
40
2
 
20
 
! Отговори
ДА преди 7 години
До ПротиворечияВ Босна 10 години след войната имаше места без ток. Моля местните хора да си заредя телефона, казват ми "Немам струя" (Нямам ток). В Алепо обаче има.
39
2
 
19
 
! Отговори
Противоречия преди 7 години
До М даЕ, поне работещ интернет е останал в Сирия. Нагласена е снимката, такава може да се направи и в Лондон. Куклата руса-синеока европейка, детето говори с понятията на възрастен, на 7 години чете и пише на английски. Злоупотреба с децата.Всъщност по новините липсват филми с ранени и болници, бежанците пристигат в България без една драскотина, човек просто се чуди какво става. Явно става някакъв ужас и едновременно с това ни заливат с добре хранени и облечени здрави хора.
38
1
 
22
 
! Отговори
болници и сватбари преди 7 години
Обамата е унищожил повече болници и училища и е убил повече сватбари, отколкото всички останали носители на Нобелова награда за мир, взети заедно!
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Останалите в Алепо 250 000 души всъщност са представители на радикалното сунитско ядро и техните семейства. Те са върло против правителството да възстанови контрола върху града, не защото са много демократични, а просто защото мразят алауитите. Чисто религиозна омраза, а тя е най-силната. Затова там мир не може да има. Стигнало се е до дилемата "Или ние, или те." Колкото и сърцераздирателни снимки да се покажат това е положението.
36
5
 
33
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Еех, Бана Ал Абед, ако чичковците Обама, Сорос, Саркози, Тони Блеър, баба Килъри и дядо Макейн имаха съвест... толкова много деца щяха да са живи и здрави в Египет, Тунис, Либия, Сирия, Ирак, Йемен, Украина....Уви!!!!!Не само, че няма да прекратят насилието и убийствата, но за съжаление ще продължат да приченяват още много зло и болка манипулирайки и прехвърляйки вината на други, които наистина се опитват да прекратят това безумие!Дано имаш възможност да пораснеш за да узнаеш Истината!
35
3
 
49
 
! Отговори
Тъжно преди 7 години
Струва ми се, че просто се злоупотребява с децата за целите на пропагандата.
34
3
 
27
 
! Отговори
ggg преди 7 години
Не може моето момиче..."демокрацията" е много важно нещо, затова приятелите на Сирия добрите американци помагат с каквото могат - малко оръжие някой друг долар за да може главорезите от опозицията да наложат демокрацията в Сирия....но понякога някоя скромна пратка оръжие попада при ISIS....
33
10
 
4
 
! Отговори
До SpaceX преди 7 години
Сърдечно ти благодаря за топлите думи и за ласкавите отзиви! Те са направо балсам за душата ми. Твой приятел: Началото на края
32
3
 
31
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Драга Бана Ал Абед! Напиши писмо на чичко си Барак Хюсеин Обама. Той да се обади на Джон Маккейн. Джон Маккейн да се обади на приятелчето си Абу Бакр Ал-Багдади, шефа на Ислямската държава. (Има снимки на двамцата от 27.05.2013). Абу Бакр Ал-Багдади да се обади на главорезите си и от ИДИЛ и да им заповяда да се предадат. Тогава руснаците вече няма кого да бомбардират. И в Сирия ще настъпи мир!
31
3
 
15
 
! Отговори
за по-убедително преди 7 години
100 деца загинали тази седмица в Алеппо? Пишете за по-убедително, че са загинали 100 хиляди деца!
30
2
 
26
 
! Отговори
фото шопче преди 7 години
Стига с тези инсценирани снимки от фотошопа на ЦРУ!
29
0
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Като изкарат децата, целта е пропаганда и със сигурност под официалното послание се крие друго намерение.------------Даже и това няма да ги спаси, САА и Руският Генерален Щаб вече изпълняват поетапно планът за ликвидиране на остатъците от терористите в Алепо. Дне с превзет лагерът Хандарат и части от кварталът Бустан Ал Паша.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При ислямистите ще стана учителка за чудо и приказ, трябва само да назубри корана и да си пусне брада!