Русия към САЩ: Установихме се в Сирия, смятаме да останем!

Москва иска отново да стане водещ фактор в Близкия и Средния изток
17 окт 2016 19:44, Елка Василева
149
Русия към САЩ: Установихме се в Сирия, смятаме да останем!
Снимка: архив, Reuters

Доскоро мислехме, че Путин показва мускули в Близкия изток, за да отклони вниманието от вътрешните си проблеми. Но не е така, пише Дойче веле.

Русия разширява присъствието си в Сирия. От Латакия руски изтребители излитат към Алепо, а в пристанището на Тартус са закотвени руски бойни кораби. Отдавна на сирийска територия са стационирани и руски ракетни установки от вида С-300 и С-400, способни да свалят не само самолети, но и крилати ракети. Скоро руският боен арсенал в Източното Средиземноморие ще бъде допълнен и от самолетоносача "Адмирал Кузнецов".

По този начин Русия вече може да контролира цялото сирийско въздушно пространство. Което означава, че американците трябва да зарежат всяка мисъл за решителна намеса във войната. "При толкова много жертви дотук американците не могат вече да си позволят да се противопоставят на руснаците. Защото тогава ще загине и последният сириец", пише по този повод политическият анализатор Маруан Бишара на сайта на "Ал Джазира". И още: "Руснаците са го планирали като някакъв вид ендшпил, с който да унижат американците".

Посланието от Алепо

В събота външните министри на САЩ и Русия Кери и Лавров подновиха в Лозана преговорите за примирие. Резултати няма и тези разговори засега изобщо не променят факта, че над Алепо продължават да летят руски и сирийски изтребители. И пак: най-големият потърпевш е цивилното население. Подобна безпардонност не може да оправдае целта  - победа над бунтовниците и връщането на Алепо под контрола на режима. Това руско поведение изпраща послание и към САЩ: установихме се в Сирия и смятаме да останем тук за дълго.

След провала в Ирак, отговорността за който носи президентът Джордж Буш, неговият наследник Барак Обама заложи на предпазлива политика в Близкия изток. Той реши да не изпраща повече американски войници в този район на света. Обама пое курс на помирение, включително и с Иран, отваряйки му пътя към сделка със Запада: Техеран се отказа от ядрената си програма, а в замяна на това бяха вдигнати международните санкции срещу страната.

Обама реши да се държи на дистанция и от един от най-старите си съюзници в региона: Саудитска Арабия. Политиката на отстъпление обаче създаде вакуум, който Русия сега се опитва да запълни. А Сирия е само една от плочките в мозаечната стратегия на Москва в Близкия изток. Дългосрочната цел на Русия е да се настани трайно в региона.

Дипломатическа офанзива

Руската външна политика междувременно се е съсредоточила изцяло върху тази единствена цел. Владимир Путин възстанови връзките с Турция и отиде на посещение в Анкара, където заедно с Реджеп Ердоган присъства на подписването на договора за тръбопровод между Русия и Турция. С Египет - бившия съюзник от времето на Гамал Абдел Насър - предстоят преговори за сътрудничество в областта на сигурността. Русия подобри отношенията си и с Израел. В момента дори се обсъжда възможността в Москва да се проведе нов кръг преговори между Израел и палестинците. Кремъл поддържа близки отношения и с Техеран, с когото са нещо като съюзници в Сирия.

В същото време Русия разговаря и със Саудитска Арабия, но засега това сякаш не притеснява Иран. Заради ролята на Риад във войната в Йемен, отнела досега над 10 хиляди човешки живота, Великобритания обмисля да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия. Ето защо Риад е силно заинтересован да си намери нови партньори и оръжейни доставчици. 

Примамката петрол

Твърдият подход и дипломатическата офанзива изглежда дават резултат. Досега смятахме, че Русия се опитва да си върне ролята на велика сила.

Допускахме още, че по този начин Путин иска да отвлече вниманието на руснаците от тежката рецесия у дома - като им "напомпа" патриотичните чувства. Но днес става все по-ясно, че Москва преследва по-амбициозни планове, че нещата изобщо не опират само до това да се използва външнополитическата активност за постигане на вътрешнополитически цели.

"Русия иска отново да стане водещ фактор в Близкия и Средния изток", написа "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". И след отстъплението на американците шансовете за успех на Москва никак не изглеждат лоши. Ясни са също и причините за този интерес на Русия: въпросният регион на света, където се събират границите на Европа, Африка и Азия, не само има огромно стратегическо значение. Под него лежат и най-големите в света природни богатства. И през Сирия сега Русия се приближава все повече до тези съкровища и до техните господари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Чук, чук по китарата преди 7 години
До Анонимен Що, обамчика да се прави на нещо друго?
108
0
 
1
 
! Отговори
Чук, чук по китарата преди 7 години
До СТРАНДЖАТА Взимаш ли силни лекарства? Ако взимаш, време е да ги спреш, ако не взимаш, време е да започнеш!
107
0
 
1
 
! Отговори
Чук, чук по китарата преди 7 години
До Анонимен 71, Какво сгромолясване бе пич!? Афганистан беше овладян на 100%! Но тогава, росто дойде Горбачов ...
106
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 7 години
Тука пишат срещу Русия , фашистките ни издънки!
105
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 7 години
Руснаците няма да харчат милиарди, ей така за нищо!
104
0
 
1
 
! Отговори
SHappka преди 7 години
Eto vi po skoroshtni *** momcheta, koito ne razbira angliiski vinagi ima prevod na stranicata https://theguardian/world/2016/oct/18/us-and-uk-reject-russian-offer-of-syria-airstrikes-pause
103
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Уважаемите модератори изтриха думата Г..р -извинете
102
0
 
2
 
! Отговори
дълновид преди 7 години
това го желаеха и САЩ нали затова се започна преди пет години тая война кой дава пари и оръжие за тоя дето духа
101
0
 
16
 
! Отговори
... преди 7 години
Путин изгони или поне се мъчи да изгони Ротшилд от Русия. Сирия е една трите страни, чията централна банка не е под влияние на гадната фамилия. Малкия и смел човек в момента се опълчва срещу новия световен ред. И да не остана погрешно разбран, че рекламирам някой, аз съм българин, а не чуждопоклонник.
100
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пехотинец-муахаха военна техника на САЩ викаш-тя горката си остана само в холивудстите филми -фантазии и илюзии.В няколкото конфликта на противопоставяне за днешните САЩ стана ясно едно-те са един спукан презерватив.Както го каза един американски икономист- нобелов рлауреат-САЩ това е бананова република ама без банани.А Русия и Путин сиправят квото си поискат навсякъде по всяко време и вече чакаме 5 години от медиите да фалират,да свършат парите, да се разпаднат, а то какво обратното
99
0
 
9
 
! Отговори
Самаварчик преди 7 години
Здраствуйте Братушки братчета славяни викас дядо Душко радостно щастлво.Вечна благодарност на освободителката и братската Червена Армия установила взаимоотнош.сега в Сирия а скоро адмираль Кузнецов ще установи и търговски взаимотношения с Бургас и цяла България.Всичкото Супъсъид да иде да лиже африкански ***.*е заповедн от стария и вмирисан плъх
98
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста манипулативно написана статия. Краварите изобщо не са се изтегляли от региона, за да се създава вакуум, както пише автора, който има вакуу между ушите си. хАмериканосите създадоха и обучиха една банда главорези нарекли се ИД и действаха чрез тях и продължават да действат. Преди руснаците да се намесят краварите уж водеха война срещи ИД и точно в този период ИД разшири 3 (три) пъти територията си. Ирак го унищожиха за няколко седмици, а ИД с години не успяват. Нещо да ви говори това!
97
1
 
14
 
! Отговори
Кремлdevo4ka преди 7 години
***.илното *** не е спало тая вечер за да пише коментари.Путин намекна и за искането на Ииаксият премиер Руските Военно космически сили да идат и разчистят веднъж завинаги и Мосул главната щаб квартира след Рака а терористични ЦРУ-шници Понеже до сега 50 пъти коалиционните терористи Фащ 'освобождаваха'Мосул та Владимир Великий предложи един път да иде ама да почисти добре като в Сирия.
96
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласен съм робите да са вечно благодарни на освободилите ги. Другите българи обаче които не сме били роби за какво трябва да сме им благодарни? Освободиха единици, а заробиха всички.
95
1
 
19
 
! Отговори
Нещо конкретно ? преди 7 години
Местният американски слугинаж фърля яко плюнки. Нещо по темата конкретно ?
94
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американските *** се гърчат от злоба и може дори да получат инфаркт на миокарда!АМИН!
93
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГеоргиОт Съединениета до днес Русия е най-големия враг на България , национални предателю. Такова роболепно отношение към "Освободителницата" няма нито в Сърбия, нито в Румъния, нито в Гърция. А за всички от тях Русия има претенции да ги е "освобождавала". Само тук националните предатели-русофили смятате, че вечно сме задължени да пълзим в краката на Русия и да лижем руски *** от признателност!
92
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилчета, защо съюзници на руските военнопрестъпници са единствено ислямски държави-Сирия, Иран, Турция, терористите от Хамас и Хизбулла? Защо "християнска и православна" Русия има за най-големи свои врагове християнските страни от ЕС и САЩ? Да не би да се е превърнала в РУСЛЯМСКА федерация?
91
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми това беше ясно отдавна. Сирия ще се използува за "запасной аэродром". Целта е да се разкарат от там всички сирийци, за да се освободи място за русняците, след окупацията на Сибир и някои други части от Китай. Другият вариант е да се купи България, но няма достатъчно пари за цялата. Най-вероятно ще купят само изтока, където ще се преселят и българските русофили, в ролята на крепостни.
90
10
 
6
 
! Отговори
дамаск преди 7 години
Ех, Георги, твоето "Обеждение" ме убеждава, че русофолите си оставате неграмотни!