Дамаск: Свят на фантазии, далеч от света на реалността – войната

Между нощния живот и войната, хората се опитат да живеят както преди
16 дек 2016 21:00,
25
Дамаск: Свят на фантазии, далеч от света на реалността – войната
Снимка: Christian Werner, Spiegel

Малко преди изгрев в една ясна есенна сутрин малък бус напуска Дамаск по заобиколни пътища, за да избегне снайперистите, които дебнат край фронта. Малко по-късно през деня този бус ще се върне, но сега той пътува към Хомс.

В онази четвъртък сутрин вътре има 6 души, всички от тях живеят в частта на Дамаск, контролирана от Башар Асад.

Те са част от групата "Феникс" - падат си по екстремни катерения. Сред тях има барман, студент, дизайнер, фитнес ентусиаст, треньор, козметичка... и една немска овчарка.

Елида Санджар е 21-годишна студентка по икономика с дълги розови нокти. Отпуска се на седалката, защото е изтощена. Цялата предна нощ е била на парти, разказва момичето пред кореспондент на германското списание "Spiegel". Обяснява, че подкрепя режима на Асад, защото може да продължи да учи в университета... И да ходи по партита.

Приятелят й, барманът Кинан, стои до нея и обяснява, че и той гледа на живота с популярната философия YOLO. You only live once. Живееш само един път. Повечето му приятели избягали в Европа, той обаче отваря бар в Дамаск.

Държавата, обяснява Кинан, съществува там, където режимът има контрол. И стабилността е единственото, за което му пука.

Всички в буса имат различни причини да подкрепят режима. Но има едно и също нещо, което споделят: Страхът от "Ислямска държава".

Те пътуват, а зад тях проехтяват взривове и бомбардировки. Така е на война.

"Какво друго може да направи правителството? Трябва да защитят Дамаск. Ние трябва да оцелеем!", обяснява Елида.

Така или иначе, на пръв поглед в Дамаск всичко е нормално. Алепо е на 350 км, но в центъра на Дамаск единствената индикация, че има война, са пропусквтелните пунктове. Пазарите в града са пълни с хора, килими и калъфчета за мобилни телефони. Сребро и злато са на разпродажба, а пък на пазара може да се намерят и щандове, които продават дантелено бельо и сутиени, чиито закопчалки се отварят при ръкопляскане.

Готвачите в Стария град пекат кебапи, мраморните подове на хотелите се подгряват за зимата, а в джамията Ал Умаяд има посетители. В операта продължава да има представления, посещавани от хора с изискани костюми и вечерни рокли. Пред сградата има огромни букви - "Обичам Дамаск". Сложен е там като част от рекламната кампания на града. Най-силният бастион в пропагандата на Асад. Затова и в центъра няма следи от разрушения. Дори и ако гръмнат бомби, по петите им търчат майсторите, които да заличат следите.

Междувременно групата от шестимата катерачи пътува към Хомс. Призрачен град, от който тръгват негодуванията към режима на Башар Асад. Никой от групата не обръща внимание на пушека, който се вдига в далечината. Говорят си за ежедневни проблеми - например, т.к. войната е унищожила всички пивоварни в Сирия хората трябва да пият вносна бира от Ливан, която не била толкова добра. Въпреки това, те знаят, че има война. Но повечето от тях се опитват да я блокират. Много от младите не четат новини. Не искат да знаят какво точно се случва в Алепо.

"Колкото по-малко знаеш, толкова по-добър е животът ти", обяснява Кинан. Те бягат в своя свят на фантазии, ходят да се катерят, пушат трева, взимат успокоителни, напиват се на партита и се изключват. Останалите са напуснали страната, а малкото, които следят новините не могат да се усмихват. Животът е станал черно бял, а страната им умира.

Бягсто в хедонизма

Кинан е кръстил бара си Носталгия, защото иска гостите му да си мислят за по-добрите дни преди войната. Но преди година нощния живот е бил умрял, всички са се страхували да излязат. Сега обаче е различно - стотици бункери из стария град са отворили и Кинан има теория защо това е така: "Всичко е толкова по-депресиращо, когато си трезвен".

"Хората пушат трева като луди, пият и смъркат кокаин и взимат Каптагон", обяснява той. "Бар в бункера, това ми е мечтата!", усмихва се Кинан.

Преди войната той е работил в отдела срещу измами в банка. Но след санкциите срещу Сирия работата му става безполезна. Така той става барман. Барът му отваря рано. Първите гости пристигат рано вечерта. Група студентки си поръчват бутилка уиски и не след дълго една е качена на масата и налива твърд алкохол в малки чашки. Към 9 вечерта той самия си навлича якето и отива към друго парти.

Това е Сирия, която не е фотографирана и не е онази, забравената от светa. Но самият Дамаск е разделен на две части, както и страната - онези, които са се примирили с режима и онези, които не са, не искат или не могат.

Бордеите са последният стожер на философията на бягството от реалността. В кабаре "Виолин" проститутка в розова плетена пола се приближава към маса, на която е мъж с черно яке и разтворена яка. С кредитна си карта той е накълцал дълга линия кокаин. После още една. Сякаш на никой не му пука.

На сцената пищна жена в тясна рокля и с много грим пее за любов. Мъжете в заведението са с пистолети, затъкнати в коланите, някои от тях държат банкноти в ръцете и от време на време театрално вадят една и я хвърлят към сцената. Символ на власт. 

Една от проститутките на съседната маса обяснява, че това е стабилна работа по време на война. Работи това, за да оживее. Войната разпокъсва страната, но явно и подклажда похотта и хедонизма. Останалите бягат или умират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След насилствено свалените от власт ръководители на Египет, Либия и Ирак с помощта на вездесъщия инеотразим Чичо ви Сам, Хафез Асад единствено успя даопази страната си от пълен погром и унищожение !Поради това нападките срещу него от страна на Запада бяхатолкова силни и унищожителни.Най-сетне въздушния мехур се спука и във всички злинисполетели страните от Близкия Изток в последното десетилетие,както и в последвалия терор и бежанска вълна над Европа, хората съзряха грозното лице на САЩ
15
0
 
2
 
! Отговори
аа преди 7 години
До бб"такива които са си дали сметка включително светските власти на Асад"Е туй хубаво, като 90% от населението ти е праволинейни ислямисти, ти ги държиш под строй с пушки, купени от едикоя си европейска държава. Диктаторски режим, с други думи. Но... не става така. Историята го показва. Турция в случая е уникално положителен пример - благодарение донякъде и на нас българите. Демокрация, право на истински глас. Ердоган се мъчи да го разруши, но и той е смъртен.
14
0
 
39
 
! Отговори
Ммм преди 7 години
Че то много яко при Асад бе...ко не му харесвате...ааа не дава тръбата от Катар да мине през Сирия.Кофти засечка хаха
13
0
 
55
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До ха-ха-хаРеално погледнато,животът в контролираните от Асад територии е много по-близо до западния начин на живот,отколкото тоя в районите,контролирани от "демократичната" опозиция!(за ИД въобще не говорим)Изниква въпросът:"Какво бъдеще аджеба иска за Сирия Запада,след като подкрепя ислямистите????"И отговорът идва от само себе си:"Няма значение какво ще стане със Сирия,важното е Русия да загуби!"Това се случи и в Афганистан,в Либия и много други....Светските режими бяха унищожени,за да
12
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казно с две думи-народа подкрепя Асад..какво толкова го усуквате
11
10
 
18
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Имам чувството, че чета вестник "Работническо дело", който заклеймява "упадъчното западно общество"
10
2
 
55
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Хайде сега поддръжниците на краварите и ИД да се хванат за палците и да обяснят как така младите и интелигентни хора във Сирия подкрепят Башар Асад а не *** на хамериканците.
9
1
 
80
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Ако победи Асад сирийците ще пият биричка а сирийките ще ходят с европейски дрехи и разпуснати коси. Като нас. Победят ли протежетата на Запада т.е. ислямска държава следва шериат, войни за исляма и цялата безкрайна простотия в чист вид.
8
2
 
74
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
За мен лично фактът,че само в територията управлявана от "диктатора" Асад се живее що годе нормално,религиите и етносите съжителстват мирно,жените не се увиват като мумии и т.н. е достатъчен,за да подкрепя законното правителство!Какво има от другата страна-пълен произвол,прочистване на християните,рязане на глави и прочее.Мерси,не си падам по такава "демокрация",ако ще да е подкрепена от ЕС и САЩ!Така че пожелавам пълен успех на Асад и съответно-провал за опозицията(ако и да сме и съюзници) !
7
18
 
5
 
! Отговори
аа преди 7 години
И да, като стане 5 сутринта, всички удрят си главундерите у земята в знак на суеверие. Сори, *** така е. Реално жестоката истина е - няма значение кой от тези *** ще победи. Чак е малко смешно - кой ще удържи маймуните в затворения с огради двор?Защо по дяволите тези хора там не си дадат сметка, че религията е "второстепенно" нещо. Майната му на алах, на христос, и т.н.? Долу със суеверията!
6
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не разбирам, опитват се да ни накарат да съзрем нещо лошо в лекия живот и възможността да ходиш на партита, на лекции и на училище без да рискуваш снайперист да те застреля? Много странна идея. Естествено, че ще подкрепят Асад, Асад значи края на войната, края на жертвите, края на бомбите. Вие къде бихте предпочели да живеете - в Дамаск или в Алепо? Кой предпочитате да ви ръководи - светския тиранин Асад или брадатите психопати-моралисти с жени на по 10 от ИД?
5
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TIYA SA ALEVITI UBIYCI
4
6
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е Шпигел да изкарва нормалните, млади хора прости купонджии, а парцаливите набожни мюсюлмани - интелектуалци и демократи. Все пак Германия вече е обогатена със семето на ислямската простотия. В пряк и преносен смисък.
3
4
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад е подкрепян от християните и светски настроените сирийци, западните ни съюзници искат да подкрепяме брадати хубавци, крещящи най-демократичния лозунг: -,,Аллах акбар"
2
6
 
63
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Лошото е, че и България тепърва ще я изгубим. И чак после ще оценим какво сме имали и какво сме изгубили. Шериата идва насам, ама за момента на никой не му пука, както и в Сирия на никой не му пукаше преди войната.
1
1
 
74
 
! Отговори
Питър преди 7 години
Това сега накъде клони? Навярно трябва да видим колко упадъчни са нравите в контролираните от Асад територии на Сирия. ВСИЧКИ пиели, пушели трева и вземали наркотици. Че то това е все едно в Лондон бе, драги журналисти.