Спасение от ужаса: Сирийчета се самонараняват!

Доклад: 2,5 млн. деца на ръба на психическо разстройство
7 мар 2017 11:45, Елка Василева
28
Спасение от ужаса: Сирийчета се самонараняват!
Снимка: архив, Reuters

Децата, живеещи в Сирия, някои от които само на 12 години, се самонараняват, вземат наркотици и правят опити за самоубийство, за да избягат от ужасите на войната, които продължава вече повече от шест години. Това се посочва в доклад на международна хуманитарна организация, цитирана от Ройтерс.

Всяко четвърто дете или 2,5 милиона са на ръба да развият психично разстройство, заяви организацията "Спасете децата" в най-всеобхватния засега документ за психичното здраве на децата в Сирия.

Близо пет милиона сирийци са избягали от родината си, откакто започна войната през 2011 г., но 13,5 млн. продължават да се нуждаят от помощ в Сирия и почти половината от тях са деца, сочат данните на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.

Кошмари, гняв, самоубийствени мисли и депресия са само част от симптомите, измъчващи сирийските деца, които са силно травматизирани от обстрелите, смъртта и разрушенията, се казва в доклада.

Повечето от децата, с които авторите му са разговаряли, са били твърде уплашени, за да играят навън, отпаднали са от училище или са ставали свидетели на смъртта на свой приятел или роднина.

Психологът Марша Броуфи, разговаряла с 458 сирийци, възрастни и деца, заяви, че все повече деца се самонараняват, вземат наркотици и опитват да се самоубият, като го правят на все по-ранна възраст.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: децаСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
ев преди 7 години
Не пожелавам никому такова нещо децата са невинни те не трябва да страдат !!!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"2,5 млн. деца на ръба на психическо разстройство..."И да не забравяме, че са ислямаги. Психическа нестабилност + ислям - взривоопасна комбинация.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е, че САЩ им внесе демокрация!
20
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Корпорациите не са безименни ! Те са създадени от определени хора ,ползващи "законите" в точно определени и известни държави!!!Ако нормалните хора/ на земята/ премахнат частните банки и парите станат истински еквивалент, за размяна на произведеното "благо" -помежду им ,човеците няма да се избиват за ресурсите ,които притежава тяхната земя !!! ЕЙ АМЕРИКАНЦИ -СМЪРТНИ СТЕ !!!
19
0
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Конгресмените от САЩ да им попиват сълзите .Или собствениците на Роял Дъч Шел !! Няма кво да ни е жал ,виновни са имперските амбиции на САЩ, държава пълна с безполови ,третополови и прочие изр*оди.Гладът за нефт и природен газ и насислственото демократизиране на региона ,съсипаха света!!
18
1
 
14
 
! Отговори
Циник до 16 преди 7 години
Ако погледнеш картата на Сирия...ще видиш , че всъщност територии 2-3 пъти по-големи от България са "мирни"! Кажи ми една война в която не се стреля..и убива?Коленето е специалитет на миролюбивата ИМ религия!Бързат...бързат...да наводнят Европа...преди "войната" да я обявят за приключила!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние не знаем, какво е да живееш във война, но ролята на семейството в такъв момент е най-важна, ако тези деца имат интелигентни, образовани и загрижени родители, таки случаи ще са по-скоро изключение, а не масово явление. За жалост страната, в която живеят и религията, която изповядват определон не толелира нито образованието, нито развитието, така че те са жертва на собствените си вярвания и на американците, които им искат приробдните блага на близкия изток.
16
1
 
15
 
! Отговори
666 преди 7 години
голяма мъка бе, за ония деца от второта световна ни дума, те да не са били по-добре, ама са оцелели. Тия какво да ги пребираме у нас ли? Ами родетелите им да се бият в името на тяхното бъдеще, не да бягат и да чакат подаяния
15
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Там се води БЕЗМИЛОСТНА, КЪРВАВА и УЖАСЯВАЩА ВОЙНА, където поради алчността на някои корпорации, за които човешкият живот не струва и пукната пара. Там се стреля и коли навсякъде, и децата стават неволни свидетели на всичкото това кръвопролитие чиято и единствена цел е да се съсипе Сирия, за да имат лесен достъп до природните ресурси газ и петрол в Средиземно море... https://alterinformation.wordpress/2013/09/07/2002093811/
14
6
 
6
 
! Отговори
Кор преди 7 години
На кой му пука за тия ман-га-сари ве?
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако под 12 годишни имате предвид 20+ годишните мъжаги, представящи се за деца мигранти из Европата... Твърдят, че са на по 12-15, а зъболекарите по зъбен статус потвърждават възраст 20+. Омръзна ни вече от този сълзлив фалш. Всички знаят, че бежанци няма. Има мигранти, нелегално пресичащи границата, голяма част от които с неясни намерения.
12
0
 
1
 
! Отговори
чичо преди 7 години
До Анонимен 4: Да не бъркаш демокрация с деменция?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАХНЕТЕ АМЕРИКАНСКАТА "ПОМОЩ" ОТ ТАМ и ще е ок
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен че взимат наркотици и по барове ходят.Може би и на казино с ***.Не им е леко и на тях.
9
0
 
7
 
! Отговори
до BURZUM преди 7 години
Много си прав!При това положение да си стоят в турция!
8
11
 
2
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
И като избягат в Бг насреща им изкачат пълните откачалки ...28 години психиатрия...
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново статия по поръчка за да плачем, така ли? Защо не се напише подобна колко българчета живеят бедно, в отруден семейства които живеят на ръба на оцеляването? Колко болни българчета не получават необходимите лечения и средства да се лекуват в чужбина? Кой поръчва тези статии, този който плаща на сайта. Винаги плачем на чужди гробища но ....срещу заплащане.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В българия всеки четвърти човек е на ръба на психично разтройство. Децата ни - всяко второ е наркоманче или алкохолик. Да помогнат малко и на нас.
5
1
 
22
 
! Отговори
KFC преди 7 години
Човек и добре да живее, може да срещне американец искащ да го спасява!
4
0
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Употребяват наркотици! Блазе им - нашите роми освен торбички с лепило...не могат да си позволят друго - трябва твърда валута...или повечко левчета!Иначе самонараняването ( дерматиломания ) не е задължително да е само в райони с война