Какво правят руските военни в Африн и Манбидж в Сирия

Сложното кълбо от противоречия едва ли ще бъде разплетено отведнъж
24 мар 2017 19:51, Елка Василева
35
Какво правят руските военни в Африн и Манбидж в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Северните земи на Сирийската арабска република все по-често се споменават под името Западен Кюрдистан (на кюрдски език - Рожава). Днес новото квазидържавно образувание се налага да решава доста проблеми, идващи най-вече оттам, че по стечение на обстоятелствата Рожава попада в обсега на ред различни сили - сякаш между чука и наковалнята. Основни играчи там са Русия, САЩ, Сирия, Турция, Иран, Иракски Кюрдистан и самият Сирийски Кюрдистан.

При все че в Рожава има едновременно американски и руски войски, не спират военните действия между Силите за защита на народа (СЗН) в Западен Кюрдистан и протурските отряди на т. нар. умерена опозиция, всестранно подкрепяни от турски войски на бойното поле - до такава степен, че турски войници участват във въоръжени сблъсъци с кюрдите. В момента текат боеве край селищата Джараблус и Аазаз, пише "Независимая газета".

Американците са в Рожава вече доста отдавна, а в последно време Пентагонът прехвърли и допълнителни сили в района. Руски военни пристигнаха там скоро и се намират само в градовете Манбидж и Африн. В Манбидж впрочем има и американски войски; военните от двете страни наблюдават различни части от града. Присъствието им стана необходимо заради нежеланието на Дамаск да изпълнява споразуменията си с властите в Рожава, което предизвика въоръжени сблъсъци между части от сирийската армия и отряди от СЗН.

Според кюрдски източник е съвсем сигурно, че Москва и Вашингтон са сключили споразумение за регулиране на ситуацията в Западен Кюрдистан. А правителството на кюрдите отказва в момента да контактува с Дамаск без посредничеството и гаранциите на Москва. Онези, които твърдяха, че появата на руснаци в Африн слага край на турската операция "Ефратски щит", явно са говорили прибързано.

Анкара няма да даде заден ход просто ей тъй - тя не е склонна на отстъпки дори пред по-стария си съюзник в НАТО. Във въоръженото противопоставяне със СЗН са въвлечени не само турските войски и покровителстваните от тях умерени ислямисти, но и отрядите "пешмерга". Тоест на страната на Анкара и срещу свои сънародници воюва правителството на Иракски Кюрдистан.

Има и друга заинтересована страна, която незнайно защо всички подминават. Но рано или късно тя би трябвало да се открои в проблематиката около кюрдския въпрос. Става дума за Техеран, който не се навира засега в яко затегнатия възел между четирите непримирими страни. Преследвайки собствени интереси, Иран няма как да пропусне да участва в създаването или несъздаването на кюрдска автономия в Северна Сирия.

На този фон зловещият облик на терористичната организация "Ислямска държава" донякъде избледнява. Напъните й да просъществува още някое време в досегашния си вид изглежда не дават желания ефект. Ракка, провъзгласена навремето от ислямистите за тяхна столица, днес на практика е блокирана.

По сведения от Рожава отряди на Сирийските демократични сили и американски морски пехотинци са извършили десант край стената на язовир "Асад" близо до селището Табаках. Ако погледнем цялата линия на кюрдския боен ред, надвиснал откъм север над Ракка, ще разберем, че в Табаках СЗН са извели десния си фланг на брега на Ефрат, дъгата на фронтовата линия минава северно от Ракка и с другия фланг се опира в руслото на Ефрат на 33 километра източно от този град, в района на селището Джедидит Мехиет, току-що отвоювано - отнето от ислямистите. Доскоро ИД бе останала само с два моста през Ефрат, разположени южно от Ракка, а сега и те са унищожени от авиацията на американската коалиция.

Разузнаването на СЗН информира, че в Ракка е обявено обсадно положение. Формированията на ИД интензивно подготвят града за отбрана. Строят се на първо място инженерни, минно-взривни заграждения и защитни съоръжения. Създават се полеви складове за оръжия и боеприпаси, за хранителни продукти, оборудват се медицински пунктове. Местният гарнизон е попълнен с многохиляден контингент, отстъпил от провинцията Алепо и други места. Отбраната на града се ръководи от високопоставения полеви командир Абу Аят ал Джауфи и съратника му Абу ал Харис аш Шами.

Говорителят на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" Абд Салам Али заяви: "Бойците на джихада чудесно разбират, че ще трябва да се изтеглят от Ракка. Сега те се готвят за съпротива, но ние вече от доста време воюваме с тях, познаваме тактиката им и всички похвати, използвани от тях на бойното поле. При това градът е блокиран изцяло. Щурмът се очаква да започне до седмици".

По всичко личи, че градът ще бъде щурмуван основно от сирийските демократични сили, тоест от опълчение, в което освен кюрди се сражават асирийци, араби и хора от други етноси и вероизповедания. Засега се очертава въздушната подкрепа и общото съдействие за СЗН да бъдат поети от коалицията начело със САЩ. Възможно е впрочем да участва и иракската авиация. Русия и Дамаск изглежда просто ще наблюдават отстрани. Няма как да се предвиди всичко - какво ще се случи, времето ще покаже.

Засега - в навечерието на щурма, ръководството на Сирийските демократични сили се опитва да евакуира мирното население от Ракка. Но ако съдим по данните към момента, хуманитарната катастрофа е неизбежна. При всяко положение, дори да падне последната крепост на ИД, това още няма да сложи край на войната в региона.

Сложното кълбо от противоречия там едва ли ще бъде разплетено отведнъж. А и бъдещето на Сирия все още тъне в мъгла; твърде е вероятно участниците в днешните събития още дълго да спорят с оръжие в ръце за следвоенния й вид.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то руснаците са там още от 1965 г. Преди да ги "поканят"
4
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията се говори повече за американски войски и техните действия. Журналиста явно е сбъркал името, но имайки в предвид автора на статията му е простено. Защо като започна арабска пролет, пустинна буря и т.н не пишехте за американските убийци и че те са виновни за сегашното положение в арабския свят. И всичко започна от създаването на великия ЕС. Сега се чудите какви поръчкови статии да надраскате та да си заслужите тлъстите хонорари, а наивниците пишат коментари. Успех.
3
20
 
14
 
! Отговори
свободен преди 7 години
какво да правят? ... УБИВАТ ...
2
8
 
55
 
! Отговори
знаещ преди 7 години
Има големи неточности от това написано нещо,първо кюрди и сирииската армия блокираха про-турските ислямисти и те вече няма къде да мърдат като завзеха Ал-Баб,те са блокирани от юг от сирииската арабска армия а от изток от кюрдите.Кюрдите дори предостъпиха села близо до Манбиж вместо да ги пазят те ги дадоха на сирииската арабска армия..Ердоган е бесен че неможие неговите маронетки да помръднат в Сирия.
1
24
 
101
 
! Отговори
ясно преди 7 години
Руските военни са по покана на Сирийката власт и въпроса е малко странен на фона на събитията там.Истинския въпрос е какво правят там Турция и САЩ.