Атаката над Сирия: Тръмп заповядал удара заради ужаса в детските очи

Асад отне живота на беззащитни граждани, заяви Тръмп
Обновена: 7 апр 2017 11:22 | 7 апр 2017 09:00,
415
Атаката над Сирия: Тръмп заповядал удара заради ужаса в детските очи
Снимка: Reuters

Президентът на Съединените американски щати, Доналд Тръмп заяви, че химическата атака в сирийската столица Идлиб го е засегнала дълбоко и е променила мисленето му за държавния глава на страната – Башар Асад, пише "Guardian".

Още по темата

Тръмп нарече "ужасяващо" и "отвратително" нападението с химическо оръжие, което отне живота на 72 души, включително 20 деца.

"Като използва смъртоносен невротоксин, Асад отне живота на беззащитни мъже, жени и деца. Много от тях умряха бавно и мъчително. Дори и милите бебета бяха жестоко убити при тази наистина варварска атака. Никое дете на Бога не трябва да изпитва такъв ужас.

Тази вечер заповядах целенасочен военен удар по военновъздушната база в Сирия, от която започна химическата атака. От жизненоважен интерес на националната сигурност на САЩ е да се предотврати и възпре разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия.

Не може да има никакво съмнение, че Сирия е използвала забранени химически оръжия, че е нарушила задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия, и игнорира предупрежденията на Съвета за сигурност на ООН.

Призовавам всички цивилизовани народи да се присъединят към нас, за да се опитаме да спрем убийствата и кръвопролитията в Сирия, както и да сложим край на тероризма от всички видове и разновидности", заяви президентът.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън настоя, че ударът над Хомс не представлява промяна на политиката в САЩ към Сирия, въпреки че атаката е на практика рязък завой от доскоро заявените позиции.

Междувременно руското външно министерство съобщи, че подготвя декларация за ракетните удари на САЩ срещу базата на ВВС в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

"Създаването на коалиция между Русия и САЩ за сирийската криза е под въпрос след ракетните удари на САЩ срещу базата на ВВС в Сирия", заяви председателят на комисията по външните работи в горната камара на руския парламент Константин Косачов, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той каза, че ударите са били предназначени да "сложат печат под по-ранната присъда, че сирийският президент Башар Асад е отговорен за химическото нападение в Идлиб".

Сирийската обсерватория за човешките права съобщи, че атаката срещу военновъздушна база е отнела живота на четирима военнослужещи на Дамаск и е разрушила базата.

"Сред загиналите четирима войници и комодор", съобщиха от организацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да се изненадам ако някъде в щатите гръмне нещо. И ще е напълно заслужено. Докога светът ще търпи тия нагли *** - янки?!
301
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То бива демагогия и наглост, но това е вече отвъд нивото на разбиране.
300
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще види убитите от руските "опълченци" украински деца?
299
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп бил толкова ужасен, че заповядал да убият още хора. Да ти имам логиката, разсъжденията и начина на мислене.
298
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За първи път Америка има защитник на децата за президент. Предишните закусваха с деца, обядваха с малчугани и вечеряха с тинейджърки. Нобелова награда за този велик хуманист Доналд Тръмп!
297
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много по-обосновано щеше да е да удари Саудитска Арабия заради ужаса в очите на йеменските деца, за които се знае че гладуват заради ударите и блокадата на саудитците. О, забравих, петродоларът и оръжейните сделки няма да позволят. Американците няма да ударят голям клиент, който ползва техните оръжия.
296
0
 
37
 
! Отговори
панагюрище преди 7 години
нашите журналисти хептен ни подценяват за химическата атака в Сирия. всеки пъво се пита кой има интерес от това.убитете са не повече от 100 човека и то цивилни.режима не получава никакви ползи .но цялата западна преса тъби без никакво разследване че за това е виновен режима и това развързва кървавите ръце на чичо Сам откоито капе кръвта на десетки хиляди деца и жени от ирак където ни уверяваха че има оръжия за масово поразяване но не намериха и един снаряд така че тази лъжа вече е слушаме много
295
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ПУТЛЪР НЯМАШЕ ЯДРЕНО ДА Е МЪРТЪВ ВЕЧЕ!
294
2
 
7
 
! Отговори
оруел преди 7 години
туй то - биг брадър
293
0
 
28
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Тръмп е еврейска лопата .То е ясно ,ако незпълнява ще го учистят на момента, всичко беше предизборни лъжи за рейтинг!
292
1
 
30
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
Цивилните жертви в Мосул наброяват стотици ежедневно. Преди 2 седмици съответно в Идлиб и Мосул почти по едно и също време САЩ удариха 2 джамии, като във всяка убиха по над 80 души.Къде е ООН? Къде е "световната общност" да осъди американските удари? Къде бяха, когато замалко не разрушиха бента на Ефрат и за малко не наводниха долината, в която живеят над 100 000 души? Къде беше, когато убиха 80 войници на Асад, докато същите отбраняваха Даир ез Зор от атаките на ИДИЛ при съотношение 1 към 4?..
291
1
 
42
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
Асад печели на ВСЕКИ фронт в Сирия, подкрепян от Русия, Китай и 1 куп други сериозни държави. През 2013 ООН беше поканено собственоръчно да изнесе химическото оръжие, което притежава Асад и същото ООН заяви, че е свършило работата (сега излиза, че не са я свършили). Асад спечели най-трудните битки без никакви хим. оръжия. Сега изведнъж решава да удари с хим. оръжие стратегически маловажно село и да си унищожи репутацията още повече. Не знам що за мало.умник ще го повярва в тази глупост!
290
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ако наистина е използвано химическо оръжие с авиобомби, жертвите нямаше да са толкова малко и нямаше да има такива големи разрушения на сградите в района по които са били "пуснати" бомбите. Взривът в такива авиобомби е само да взириви самата бомба и разпръсне отровния газ, той няма разрушителна сила, иначе би снижил значително ефективността на газа. Бомбата се активира на около 50 м над земята за да се създаде облак. А там движението на газовият облак е в обратна посока от земята нагоре...
289
0
 
31
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Холивуд действа с пълна сила в Сирия. Атаката на САЩ се основава на най-вероятното предположение, че сирийската армия е използвала химическо оръжие. Никъде няма нито едно изявление, че имат 100% сигурност как е станало. Същото като случая в Ирак, за който си признаха години след това. Понеже няма вече Алепо да си правят постановките и не е удобно да съобщават какви са жертвите в Мосул, измислиха тази сценка. Жалко само за хората.
288
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам защо там,където се води война не е осигурен коридор за изтегляне на децата,жените и възрастните хора,а са оставени на мушката на оръдията.
287
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ужаса в детските очи на децата от Ирак,Либия,Авганистан?А ужаса в детските очи на съседна Сърбия,която бомбардирахте преди години точно на Великден?Войната е лошо нещо,но да избиваш едни хора,защото други преди теб са избили други хора,това морално ли е?Или просто ви сърбят ръцете и натрупахте много оръжие,което трябва да се използва?
286
14
 
1
 
! Отговори
-10 преди 7 години
До АнонименА то какво искаш - 100-тина избити деца като Асад ли? Хора избиеат руснаците и Асад. Американците предупреждават и тогава стрелят.
285
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
американците хвърлиха 150 милиона долара за тази атака и успяха да повредят 4 самальота и да ударят една столова:)))
284
18
 
5
 
! Отговори
Марчето преди 7 години
Брей да му се не види. ....Все фалирали държави са Австралия, САЩ, Великобритания и т. н.А Русия ......цъфнала...Болшевишки тарикатлъци.
283
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи целият свят видя, че Асадската армия обгазява мирни граждани, само Русия твърди обратното и ние трябва да вярваме на Русия? Желязна логика!