50 години по-късно: Войната, която промени Близкия изток

"Отхапахме парче, с което ще се задавим" или задача, пратена свише
Обновена: 5 юни 2017 23:08 | 5 юни 2017 23:00, Елка Василева
58
50 години по-късно: Войната, която промени Близкия изток
Снимка: архив, Reuters

От покрива на манастира край старата ерусалимска стена се открива смайваща гледка към Купола на Скалата - джамията, пръскаща златни лъчи над Стария град.

Писателят Меир Шалев е воден тук още като дете, за да хвърли поглед към Стената на плача - по онова време израелците са нямали достъп до нея.

Той вижда само няколко от най-горните блокове на Стената - най-голямата светиня за юдеите, и баща му повтаря: "Ти ще пораснеш, ще станеш войник и ще воюваш за този град".

Навремето Ерусалим е разделен на израелска и йорданска зона. Това става след мирното споразумение от 1949 г., разграничило новообразуваната еврейска държава от другите територии, намирали се дотогава под британски мандат в Палестина.

Бащата на Меир Шалев - известен израелски поет, вижда в прогонването на евреите от най-свещените за тях места трагедия за целия народ.

"Парче, с което ще се задавим"

Войната, започнала на 5 юни 1967 г., променя живота на мнозина - а и политическите очертания на тази част от Близкия изток, пише Би Би Си.

Израел нанася предупредителен удар по войските на Египет, после по силите на Йордания и на Сирия - практически едновременно, в един и същи ден.

Шалев тогава е на път да навърши 19. Връстник на страната си, той помни паниката сред своите сънародници в навечерието на конфликта.

"Хората обсъждаха дали Израел може да бъде унищожен, а ние прогонени или убити - казва той. - Много искахме да воюваме. Смятахме, че това е нашият шанс."

Шалев участва в бой със сирийски войски на Голанските възвишения. Битката е част от серия сблъсъци, вследствие на които Израел завладява тези хълмове.

Но окупацията на друга една територия - Западния бряг на р. Йордан, изсмуква всички сили от Израел, смята той. И добавя, че страната, победила през 1967 г., все още се налага да преодолява последиците от стореното тогава.

Спомня си как след войната заявил на баща си в разгорещен спор: "Отхапахме парче, с което ще се задавим".

Според други израелци борбата да си възвърнат библейските еврейски земи е задача, пратена им свише.

"Чудо"

По време на този конфликт израелските войници се сблъскват кажи-речи лице в лице с йордански в Ерусалим.

Тогава друг млад войник - Йоел Бен-Нун, е откаран на КПП между двете зони на контрол.

Днес той разказва за нощната обсада на Стария град и битката с батальон от Йорданския легион, който бързо решава да отстъпи.

"Беше чудо", казва той, припомняйки си как Израел извоюва победа само за шест дни.

Йоел Бен-Нун споделя с тогавашния си командир, че му се струва, сякаш са минали две хилядолетия. "Смисълът бе, че народът на Израел две хиляди години е живял в изгнание - преследван, изтезаван, страдал от антисемитизма. Тези две хиляди години свършиха", обяснява той.

"Усетих го тогава на Храмовата планина", добавя ветеранът, говорейки за свещения хълм, наричан от мюсюлманите Харам аш Шариф.

Впоследствие Бен-Нун става равин и се включва в движението, което гради еврейски селища по Западния бряг, сиреч на територия, разглеждана от палестинците като част от бъдещата им държава.

Международното право смята тези колонии за незаконни, но Израел оспорва тази оценка.

"Болка и мъчения"

За палестинците тази война означава загуба на земи след първия арабско-израелски конфликт две десетилетия преди това, наричан от тях катастрофа.

Фатима Хадир е осемгодишна през 1967, когато нейното семейство, избягало по думите й от селото си по време на предишната война, напуснало Стария град на Ерусалим.

Тя сочи една точица край лявото си око: там била ранена с парче от снаряд при израелски обстрел. "Оглеждах се наоколо: всеки грабваше, каквото може - майки и бащи носеха бебетата си", казва Фатима.

Така родителите й и тя самата се озовават в бежански лагер в пустинята на границата между Йордания и Саудитска Арабия.

След половин век тя живее в Източен Ерусалим и разказва колко й се ще да се върне в селото на баща си и майка си, откъдето са заминали през 40-те.

"Още усещам болка, това ме мъчи непоносимо - казва тя. - Така и не успяхме да се върнем. Страдаме и до днес."

Шокиращо поражение

Арабите посрещат войната с бодри, но фалшиви репортажи за бойни успехи на войските им.

Махмуд Ердисат учи тогава за летец изтребител, после става генерал-майор от йорданските въоръжени сили.

"Много се радвахме, че най-сетне сме извадили късмет да се бием с израелците, за да отвоюваме Палестина", спомня си той. Но добавя: скоро става ясно, че Израел взема надмощие над противниците си.

Разрастването на израелската територия затруднява търсенето на "справедливо решение" на въпроса за създаването на палестинска държава.

Според него поражението на арабите е повлияло твърде мощно и върху оценката на съседите на Израел за собствените им сили. "Това бе удар по арабския национализъм", обяснява генералът.

Същевременно наследството от Шестдневната война подгрява националните стремежи на палестинците. Окупацията заема централно място в дейността им, включително военизираната, и за дълги години им гарантира видно място в дневния ред на световната общност.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
32
 
! Отговори
ЕП преди 6 години
До Пастафарианец храбър: Израел никога никого не нападал! Налагало му се е и се налага да воюва, за да оцелее. Тъй наречените "палестинци" измислиха и отрличането и взривявянето са самолети, и самоубиствения тероризъм, и автомобилния, и ножовия. Изваел пръв се сблъска с тези заплахи и намери противодействие. "Защитниците на човешките права", т.е. антисемитите, скочиха да го критикуват. А когато пожарът дойде и в техния дом, се наредиха на опашка да се учат от Израел...
28
0
 
32
 
! Отговори
ЕМ преди 6 години
До Антисоросоид - Къде и кога в историята е имало държава "Палестина"? Преди повече от 3000 години там са живеели Фелестиманите. Те намат абсолютно нищо общо с арабите. След това там идват ервеите и създават своя държава. Римляните я завладяват и унищожават, наричайки провинцията "Палестина"...
27
0
 
32
 
! Отговори
От региона преди 6 години
Големия брой съветски експерти преселени в онази тежко увредена територия от вражеска тежка бомба е с цел укрепване на биосферата със съветски руски език.КОлеги да проучат къде е гръмнала бомбата има още тежки недорешени биосферни проблеми.
26
0
 
37
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
Ти явно си арабин,защото не четеш добре на български---написах...радикализирани палестинци и араби, а не държави....
25
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, как изобщо оправдавате присъствието на т.н. "евреи" в Палестина, при положение, че те за сигурно над 90% ешкенази? Ешкеназите са бивши хазари, предимно тйрки по етнос. А най-интересното е, че ни се падат братовчеди, защото Батбаян остава с тях в Хазарския каганат, но за това защо ли не се говори много. Сефардите, сиреч оригиналните евреи далеч не са мнозинство.Е какво общо имат някакви тюрки със Свещените земи? Исторически - нищо.
24
10
 
41
 
! Отговори
Пастафарианец храбър преди 6 години
До ортодокс християнинИзраел НИКОГА не е нападал радикализирани държави. Основен противник на Исраел са светските арабски държави.
23
8
 
36
 
! Отговори
Тервел преди 6 години
Хазарите заграбиха светите земи.
22
3
 
40
 
! Отговори
до 46 пилот преди 6 години
Че тойй Хитлер е убил много руснаци....цивилни, без оръжие------ това значи ли че те са нечистоплътни дяволски изчадия?
21
9
 
51
 
! Отговори
ортодокс християнин преди 6 години
Всички трябва да сме благодарни на Израел и евреите за това че те спират пълчищата араби към Европа и света. И който не е съгласен, некада напише, коя е тази държава която е направила повече от Израел да избива радикализирани палестинци и араби изобщо. Добавка---нито съм фен , нито съм против евреи или араби--реално гледам как едните ни колят и взривяват , само защото не сме с отрязани ***, а другите ни защитават, като ги взривяват и убиват.
20
13
 
47
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Един въпрос, защо Хитлер е подгонил точно евреите ? Има ***, арменци , араби и т.н Защото са алчни до припадък и нахални ! Да умни са , но за тях си , и са готови на всичко само и само за пари !!!
19
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетете какво прави Ануар Садат в сюбливния момент от войната... Решава да жени щерката ;-)... Защо ли?
18
5
 
50
 
! Отговори
Момчето си идва преди 6 години
Евреите са умни, единни и успешни.Евреите са злобни, расисти, мразят всички останали и ги смятат за ***.Евреите са силни моралисти с дълбоки семейни ценности.Евреите са радикализирано религиозни хора.Евреите са много отдадени и дисциплинирани войници.Евреите са много безмилостни и жестоки войници.Абе с две думи - най-добре е за всички да си има Израел и да си стоят в него!
17
12
 
52
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Завистта към евреите е защото са умни и единни! Оцеляват при различни културни обкръжения и запазват същността си. Заслужават уважение!
16
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът имаше шанс да оцелее на забавен темп с обществена собственост върху средствата за производство, но лакомията за чуждия залък ще задави цялото човечество.Евреин е равно на лихвар.Sorry, но не съм фен нито на историята, нито ка културата на евреите.
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
залък от чужд хляб и следва задавяне до безкрай
14
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да вземат да си приберат станишеви и радев че и те имат същия проблем горките, задавиха се и само грухтят
13
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименУРЕДЕНА Е КАТО ТЕКЕЗЕСЕ ОТ СОЦА
12
0
 
33
 
! Отговори
и тука се гласяха преди 6 години
ти ще пораснеш ще станеш войник и ще воюваш за заграбената земя българска... само дето не мина номера слава Богу
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не занесеш белия си фейс в някой африкански, индийски, китайски, южноамерикански или друг район, за да видиш кой изкарва въпросния прим?Светът се раздели на "златен милиард" имитиращи бурна дейност безделници и 6 милиарда работещи бедни.Естествено, че ще има напрежение и е добре, че въпросните работещи бедни не са се усетили, а се лутат целенасочено в средновековен фанатизъм.
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нещата отиват към спиране на парите и затова е тоя плач и крокодилски сълзи