Саудитска Арабия с мерки: Въвежда "данък грях"

Цената на кутия цигари и на енергийните напитки се удвоява
12 юни 2017 14:37,
27
Саудитска Арабия с мерки: Въвежда "данък грях"
Снимка: Reuters, архив

В Саудитска Арабия пушачите ще бъдат принудени да бъркат по-дълбоко в джобовете си. Заради нов данък, цената на кутия цигари се удвоява от днес, предава AFP. Цените за енергийните напитки също скачат със 100%.

Акцизът, известен като "данък грях", се налага върху "нездравословни продукти", които могат да причинят здравословни проблеми и в крайна сметка да увеличат медицинските разходи, плащани от физически лица или правителството, става ясно от становище на местната данъчна служба (General Authority of Zakat and Tax, GAZT).

"Свързахме се с бизнеса и организирахме множество семинари за въвеждане на селективен данък, както в данъчната служба, така и в Търговската камара", казва Мохамед Алк-Мади, който управлява отдела за връзки с обществеността в GAZT.

С новия данък кралството се опитва да компенсира спадащите постъпления в хазната заради ниските цени на петрола. След новия налог кутия с цигари струва средно до 5,70 евро, обяви данъчната служба в Рияд.

Няколко дни преди въвеждането на данъка десетки пушачи са се опитвали да намерят кутии от обичайните си цигари. И докато потребителите се опитват да натрупат цигари на цена отпреди облагането, доставчиците се опитват да запазят продуктите от рафтовете, докато цените не се покачат, пише Arab News.

Обичаните, особено заради алкохолната забрана, лимонади и други подсладени безалкохолни напитки поскъпват с 50 на сто.

Освен етикетите на енергийните напитки с двойна цена, на рафтовете е публикуван и нов знак, който гласи: "Енергийните напитки са вредни за здравето".

Пълното предупреждение е публикувано като текст върху кутиите на напитките. Предупреждението, написано на английски и арабски език, гласи: "Този продукт не носи никакви ползи за здравето. Консумацията на повече от два кена на ден може да се отрази негативно на вашето здраве!".

Предупреждението се отнася предимно за лица под 16-годишна възраст, бременни жени, кърмачки, хора със сърдечни заболявания, хора с високо кръвно налягане или диабет, хора, алергични към кофеин.

До началото на годината обаче гражданите на Саудитска Арабия въобще не трябваше да плащат данъци. Заради падащите цени на петрола властите в страната въведоха различни налози. От следващата година правителството ще въведе и данък добавена стойност в размер на 5 на сто за определени стоки. И държавната субсидия за гориво, и други потребителски стоки бе значително занижена, добавя AFP.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако в България се въведе данък грях,всички политици трябва да влязат в затвора или да им начислят огромен данък за греховете към народа.
18
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
а виаграта с какъв ли данък е?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак, ако се замисли човек, май са прави за този данък
16
0
 
22
 
! Отговори
Маомед Саади преди 6 години
До онбашията: 9 годишни стари моми тук не се пласират добре, защото за нас са дърти! Идеалната булка е на 6 години, както пророка е правил и ни е дал за пример като се е оженил за 6 годишното Айше!
15
0
 
18
 
! Отговори
Йонка Кунчева преди 6 години
Хайде да организираме един конкурс за сценични изяви на София Прайд, като голямата награда ще бъде тийм билдинг за най-добре представилите се участници в Саудитска Арабия! Там геевете са на особена почит! Може и гейпарад да си спретнат по улиците на Рияд!
14
0
 
24
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
а цената на 9 годишните булчета как е?
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
350 милиарда рушвет за САЩ има да избива техния халиф, крал, султан или както там му викат на първия чаршаф в държавата...
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те там са на дрога нелегална. Няма данъци.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък си помислих , че срещу някаква такса може да се уважавате с ближния без да ви е страх че ще ви обесят на мегдана
10
3
 
2
 
! Отговори
пенко преди 6 години
В БЛИЗОСТ ДО ГРАНИЦИТЕ НА " ВЕЛИКИЯ ДУХ" ХУРОНИТЕ /ПОДПОМОГНАТИ ОТ ПЛЕМЕНАТА ЧИНУК И ДАКОТА / УБИХА ЗЪЛ АРАБСКИ ВОЖД- С РАКЕТИ "ТОМАХОУК " !!! ВОЖДЪТ / ВЪВ ВЕЛИКИЯ " БЯЛ ВИГВАМ " / ги похвали с едно :" ХА... ййй. да го.. УГ" !!!
9
18
 
5
 
! Отговори
Сурай преди 6 години
Браво супер дано и у бг стани така
8
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук при нас трябва да стане така. Цените на цигари и твърд алкохол да скочат с 100% .
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тия като им свърши петрола ще им гледаме сеира, няма да могат един пирон да забият. Ще станат на нивото на Сомалия.
6
3
 
17
 
! Отговори
Меркел Акбар преди 6 години
Добра идея, ше взема и аз да го въведа в Германия, ама само за християните.
5
0
 
19
 
! Отговори
Циник до Кико преди 6 години
Взе ми думите от устата!+10!;-)
4
2
 
54
 
! Отговори
Кико преди 6 години
И какво ни интересува това нас, НОРМАЛНИТЕ хора? Ако ни поднасяте тука новините от кралството на Сатаната, поне ни кажете и колко жени миналата седмица са били убити с камъни от семейството си, защото погледа им се е срещнал с този на мъж, който не им е брат или баща, или пък не ги е купил! Както и на колко други жени и мъже са им отрязали главите насред мегдана пред джамията със сабя, докато тълпата се е радвала на прясно пръскащата кръв, подвиквайки Алаху Акбар?
3
3
 
30
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Позната картинка не че има пука за здравето , ама паднали приходите и сега се чудим откъде да ги вземем тези пари.
2
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грижат се за здравето на народа а тук учат младите да се дрогират , да правят гей паради, пушат , пият алкохол.
1
0
 
34
 
! Отговори
я-глей преди 6 години
А правата на човека..Какво казват от Америка