Спазва се договореното примирие за Югозападна Сирия

То беше постигнато от САЩ, Русия и Йордания
10 юли 2017 10:43, Елка Василева
1
Спазва се договореното примирие за Югозападна Сирия
Снимка: архив, Reuters

Първият ден от договореното от САЩ, Русия и Йордания споразумение за спиране на огъня в Югозападна Сирия, което влезе в сила вчера в 12 часа местно време, премина без големи нарушения, предаде Ройтерс.

За постигнатото споразумение за създаване на "зона за деескалация" в Югозападна Сирия беше обявено след срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин на форума на Г-20 в Германия в петък.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, базиран във Великобритания, съобщи, че "спокойствието преобладаваше" в югоизточната част на Сирия въпреки някои малки нарушения. В провинциите Дараа и Кунейтра е имало кратки престрелки около полунощ, но това "не заплаши примирието", заяви директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Майор Исам ал Райес, говорител на бунтовническата коалиция Южен фронт, подкрепяна от Запада, както и представители на други бунтовнически групи в района, също съобщиха, че прекратяването на огъня като цяло се спазва и обстановката е относително спокойна.

"Сирийското прекратяване на огъня изглежда се спазва. Много животи могат да бъдат спасени. Резултат от срещата. Добре", написа Тръмп в Тwitter вчера.

Представител на сирийското правителство посочи, че Дамаск одобрява споразумението за примирие. "Ние приветстваме всяка стъпка, която може да доведе до прекратяване на огъня и до проправи пътя към мирно решение", заявил източникът пред Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: примириеСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари