И победителят в битката с кървавия джихадизъм е... Башар Асад!

Изглежда, че той все пак ще остане начело на Сирия
25 авг 2017 22:13, Боряна Павлова
184
И победителят в битката с кървавия джихадизъм е... Башар Асад!
Снимка: архив Reuters

В неделя сирийският президент Башар Асад изнесе реч пред дузина от дипломатите на страната му. Пред тях той се показа като уверен лидер. И сред много други неща заяви, че няма да има сътрудничество със страните "които не скъсат ясно и категорично връзките си с тероризма".

Думите му бяха насочени към няколко държави, включително арабски, особено тези на Арабския полуостров. Отнася се и за няколко европейски, както и САЩ – държавите, които Асад обвинява в сътрудничество с терористи.

Башар Асад има причини да се чувства оптимист, посочва Керстен Книп в английската редакция на "Deutsche Welle". Той изнесе речта си, три дни след като джихадисти се врязаха в тълпа в Барселона и убиха 14 души. Атаки като тази са като подарък за сирийския президент – помагат му да изглежда като потенциален партньор на онези, които досега са били негови противници.

"Трудно минава и седмица на запад без подкрепяна от Ислямска държава атака", посочи Асад пред събралите се дипломати и добави: "Този факт принуди западните политици да сменят настроението си към Сирия".

Битката с Ислямска държава - топ приоритет

САЩ наистина смениха подхода си към Сирия в последно време. Преди няколко седмици американският президент Доналд Тръмп обяви, че програма на ЦРУ, подкрепяща опонетите на Асад, е прекратена. Прекратяването на програмата беше логично, тъй като тя не се доказа. От хилядите бойци, които САЩ са тренирали, едва няколко са се доказали като надежди съюзници.

Но това не е единственият сигнал, който САЩ дава за отдалечаване от опонентите на Асад.

В интервю пред американската телевизия Fox News държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ все още иска да премахне Башар Асад от властта. Но и добави, че САЩ и Русия имат общ интерес в единна и стабилна Сирия. А в очите на Русия това може да се случи с Асад начело на държавата.

Колебливият курс на САЩ

Курсът на администрацията на Тръмп е също толкова колеблив, колкото и този на бившият президент Барак Обама. Причината е очевидна: във Вашингтон джихадистки групировки като "Ислямска държава" и "Ал Кайда" са сериозна заплаха.

"Салафистко-джихадисткото движение - не просто груби от индивиди - заплашва САЩ, Запада и мюсюлманските общества", се твърди в доклад на консервативния американски мозъчен тръст "The American Enterprise Institute", озаглавен "Критични заплахи".

Докладът продължава: Европа и Америка се изправят пред безпрецедентно ниво на лесни и вдъхновени терористични атаки. Тази ситуация не е успех, застой или бавна победа и все още не отразява врагът, който е в движение. Това е провал.

Хизбула като партньор?

Заключения като това определено набират подкрепа във Вашингтон. Политическите последици започват да стават очевидни: например израелският вестник "Аарец" съобщи в началото на месеца, че американски спецчасти тренират с ливанската армия за очакван сблъск с бойци на "Ислямска държава".

Ливанската армия обаче трудно може да бъде отделена от паравоенната групировка Хизбула, която има тесни връзки с Иран. "Аарец" цитира близкоизточния аналзиратор Фейзал Итани от центъра "Рафик Харири".

"И Ливан и Хизбула окупират сива зона", твърди той. "Ливан не е истинска държава и Хизбула не е терористична организация, или поне не е само такава", посочва анализаторът.

САЩ не може да пренебрегне това. Лидерът на Хизбула Насан Насралла също очерта границите на новите съюзи в борбата с "Ислямска държава": "Светът в момента предполага, че сирийският режим ще остане".

Грешната война

Политическите действия, предприети от администрацията на Обама в отговор на джихадистката заплаха, бяха спорни, тези на администрацията на Тръмп - още повече. Помирение с Русия е рисково, твърди вашингтонският мозъчен тръст "Институт за проучвания на войната". Най-проблемният въпрос, който те посочват, е изборът на нови съюзници.

"Арабските сунити гледат на САЩ като на съюзници на задълбочаващата се руско-иранска коалиция и като на съучастници в зверствата им", твърдят от института.

Наистина изглежда, че Асад ще остане на власт, поне засега. Той успя да представи себе си като крепост в борбата с джихадизма. От неговата гледна точка това е напълно разумно.

Но ако сунитите решат, че се изправят пред съюз от шиити, Русия и САЩ, това може би още веднъж ще подпали джихадизма. И ако това се случи, джихадизмът, на който ставаме свидетели сега, ще бъде просто прекурсор на последваща, още по-брутална изява.


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Газета преди 1 година
До Кукловодът Първо научи от къде идва думата журналист.
91
0
 
1
 
! Отговори
Кукловодът преди 1 година
До Анонимен

Е то винаги е било така и винаги ще бъде така . Останаха малко смислени и свестни журналисти . Повечето са като платените жрици . не случайно Журналист вече е синонимна лека жена . Дори аз очаквам в близко бъдеще хората да започнат да обиждат на тази дума .
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ЖИВЕЕ АНТИАМЕРИКА
89
1
 
7
 
! Отговори
Ала-Бала преди 1 година
Бог да го благослови!
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без Путин Асад е кръгла нула.
Путин ще си го командва с дистанционното.
Това в крайна сметка е по-добро, отколкото да някакви джихадисти!
87
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, до преди 2 години медиите разправяха, че Асад не се бие с джихадисти а бомбардира жени и деца. Дори, че бил в сговор с Ислямска Държава.
Вижда се как медиите постоянно лъжат и манипулират, а един ден истината все пак излиза наяве.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сунити, шиити въобще тази война християнството е я води няколко хилядолетия - средновековието,англо испанските войни, англо френските войни, наполеоновите войни, балканските и световните войни. Въобще човекът е привикнал да гради и унищожава.Религията е само предтекст за постъпките.
85
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
87, "руската кочина" снабдява САЩ с основни суровини за автомобилостроенето, с 40% от ТЕХНОЛОГИЯТА за американскита атомна енергетика и със 100% от двигателите, необходими за излитане над атомсферата. То затова и САЩ държат всики останали да си спазват антируските"санкции", но самите те не ги спазват. За това какво в Европа е зависимо от Русия пък хич не ми се и говори, щото само за изброяване на НАПЪЛНО зависимите отрасли не стигат знаците за коментиране.
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
94, бежанците се връщат - над половин милион сирици са се върнали в Сирия, баш в зоните, контролирани от правителствените войски. Обаче те бежанците са си толкова, останалата *** не са бежанци, а нелегални имигранти от съвсем други държави - те няма как да се връщат в Сирия, защото не от Сирия са тръгнали.
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
97, нападението на Саддам е ито и просто заради това, че обяви цените на петрола в евро, вместо в долари. Не се заблуждавай с Кувейтските оправдания на американците - ако не бяха го нападнали, САЩ още тогава щеше да изгуби подкрепата на петрола за долара... а то това е основната подпора за тая валута, зад която не седи никакво производство и никакви услуги.
82
2
 
5
 
! Отговори
Ачо преди 1 година
До /./ 95
Не могат да се върнат, защото Гербавите ще правят ограда със Сърбия.
81
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пенко

Малумник. никой не е атакувал Саддам заради сунизма му, а за това, че нападна и окупира Кувейт.

И защото влизат в съюз с Проссията срещу Запада, тоест нас включително.
80
2
 
11
 
! Отговори
пенко преди 1 година
Не разбирам логиката на коалицията Израел -САЩ? Залагат на сунитският уахабитски джихадизъм !? Децата в Сирия казват : "Руснаците ще ни защитят и тези хора няма да идват повече тук " !!! Ливан по територия е по-голям от Израел /и са "богати" /! Шибанярската коалиция Игра с уахабитите-муджахидини ; атакуваха сунитите /Садам/; "Сабята" на Саудитите им е първи приател!!! Няма вече Йемен за тях ! Нормалният свят, вече вижда цялата им ГА.ОСТ ! А евреите са гениите на човечеството !!!
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, преди беше юдео-масонска, а сега чечено-тувинска.
78
1
 
20
 
! Отговори
/./ преди 1 година
Сега ми е интересно дали всичките бежанци ще се върнат в страната си. Нали всички бягаха от войната? Ето вече война няма, дали ще се върнат?
77
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕ КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В СИРИЯ ,ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ ВОЙНАТА В СИРИЯ НА СРЕЩАТА В ДАВОС Ч*ФУТА НАТАНЯХУ ЗАЯВИ В ИНТЕРВЮ ЗА УОЛСТРИЙТ ДЖЪРНЪЛМ,ЧЕ ЗА ИЗРАЕЛ Е ПО ДОБРЕ В СИРИЯ ДА ИМА ЗА СЪСЕД АЛ КАЙДА ОТКОЛКОТО ПРО ИРАНСКИЯ РЕЖИМ НА АСАД,СЛЕД ТОВА ИНТЕРВЮ НА ЖИДА ЗАПОЧНА КАСАПНИЦАТА В СИРИЯ, И ЕВРЕИТЕ БЯХА НА КРАЧКА ДА УСПЕЯТ,ДОКАТО НЕ СЕ НАМЕСИ РУСИЯ И СЕГА СИТУАЦИЯТА Е ТАКАВА ИДИЛ СА РАЗБИТИ АСАД Е ПО СИЛЕН ОТ ВСЯКОГА А РУСИЯ ИРАН И ХИЗБУЛА ЗА УЖАС НА ЦИОН ТРАЙНО СЕ НАСТАНИХА В СИРИЯ С ВОЕННИ БАЗИ
76
4
 
46
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Асад, разбира се, е герой. Да пожелаем успех на Свободна Сирия, държавата в която междудържавния и международен тероризъм наи-после си строши зъба!
75
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако знаеха сорошите, че ще се нахендрят с Асад, щяха да си изядат топченцата от яд. Сега да върнат всичките пари на шефа си, с които са тролили,
74
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, така и каква стана тя сега, бе сорроши? А?
Май ви замръзнаха кривите уста? Лошият Асад по който плюехте остава... Тц, тц, тц... Що така бе? Иначе много ви знаеха човките, сатрап бил нам к'ъв, а сега да ви видя дермоеди...
73
41
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен---------------и сега Украйна е поредната провалена държава - failed state.-----------

Единстевно руската кочина е провалена държава и след зжуджето ще се разпадне!