Южна Сирия: САЩ се радва на примирие, Иран планира следваща стъпка

Техеран изсипва хиляди бойци в новозавзетите територии в Сирия
20 ное 2017 22:11, Боряна Павлова
32
Южна Сирия: САЩ се радва на примирие, Иран планира следваща стъпка
Снимка: архив Reuters

Докато правителството на Тръмп се радва на ново споразумение за замразяване на бойните действия в Южна Сирия, режимът на президента Асад и Иран се готвят за следващата фаза от продължителната война, при която ще се опитат да завладеят останалата част от страната. Дали Иран ще успее, зависи до голяма степен от това дали САЩ ще осъзнаят, а после и ще противодействат на тази стратегия, пита Джош Рогин от "Вашингтон пост".

Техеран изсипва хиляди бойци в новозавзетите територии и изгражда военни бази. Въпреки че подкрепяните от САЩ сили държат територии източно от река Ефрат в югоизточната част на Сирия, както и по границите с Израел и Йордания на югозапад, Иран показа намерението си да помогне на Башар Асад да си върне цяла Сирия.

Иранският генерал-майор Касем Солеймани, командващ задграничните операции на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, наскоро беше засечен в източния сирийски град Дейр аз Зур. Това показа колко важен приоритет за Иран е да поеме контрола над богатия на петрол близък район. Солеймани беше забелязан също близо до град Абу Камал, който се намира на границата, точно срещу иракския град Каим, и е последният участък от трасето по суша, което Иран се опитва да установи от Техеран до Бейрут.

Споразумението, сключено от президента Тръмп с Владимир Путин в Азия, беше представено като начин да се гарантира, че освободените области на Сирия ще бъдат извън контрола на Асад, и да се даде възможност на чуждестранните бойци да напуснат. Руският външен министър Сергей Лавров обаче каза, че Москва не смята да настоява пред Иран да изведе войските си от Сирия, посочва БТА.

Какво може да се направи тогава? Специална група от бивши висши американски дипломати и военни предложиха как Тръмп да попречи на Иран да получи контрол над онова, което остана от освободена Сирия, и да изпълни собственото си обещание да възпре иранското влияние в района.

"Възможно най-неотложно САЩ трябва да създадат реални пречки пред стремежа на Техеран към пълна победа над режима на Асад в Сирия. Времето е от ключово значение", се казва в доклад на вашингтонския Еврейски институт за национална сигурност на Америка.

Първо, САЩ трябва да огласят ясна политика в Сирия, която премахва подозренията, че се готвят да се изтеглят сега, след като халифатът на "Ислямска държава" рухна. Тази политика трябва недвусмислено да покаже, че американското военно присъствие на място и по въздух ще се запази, за да гарантира, че ИД няма да надигне отново глава и Асад няма да завземе отново цялата страна, както и да обезпечи сигурност за процеса на възстановяване.

Второ, правителството на Тръмп трябва да увеличи съдействието си за сунитските общности, които имат късмета да живеят извън управлението на Асад, и да подпомага подкрепяните от САЩ местни групировки да контролират ценната територия в Югоизточна Сирия. Тази територия може да осигури на местните общности икономически ползи сега и средство за политически натиск в бъдеще.

Трето, САЩ би трябвало да работят с регионалните съюзници, за да не се допусне Иран да прехвърля оръжие и войски в Сирия. Това ще изисква забрана на доставките по море и гаранции, че подкрепяните от САЩ сили контролират ключови погранични градове в Сирия и Ирак. Тези стъпки могат да парират иранската агресия, без да се стига до въоръжен конфликт с Техеран.

"Трябва да попречим на Иран да създаде полумесец на влияние. Трябва да продължим да градим нашата коалиция със страни със сходен начин на мислене", каза съпредседателят на специалната група, бившият генерал от ВВС Чарлз Уолд.

Тръмп е прав, като подчертава, че при раздаването са му се паднали ужасни карти в Сирия. До сегашната ситуация там се стигна заради политиката на колеблива подкрепа на правителството на Обама към сирийските бунтовници и пожелателната дипломация, неподкрепена от натиск. Тръмп обаче не бива да повтаря грешките на Барак Обама.

"Имаме възможност да изиграем картите си по всякакъв начин, ако сме достатъчно умни да ги изиграем", каза другият съпредседател на специалната група - бившият американски посланик в Турция Ерик Еделман.

В САЩ няма желание за продължителна военна мисия в Сирия, но военните командири още помнят поуките от изтеглянето на американците от Ирак пред 2011 г. Миналата седмица министърът на отбраната Джим Матис обеща американските сили да останат, за да предотвратят поява на "ИД 2" и докато политическият процес набере скорост, но не каза, дали Америка ще парира иранската агресия.

Американският интерес в областта на националната сигурност е ясен. Продължителен ирански контрол в освободените от режима и "Ислямска държава" сирийски райони би довел до още по-голяма нестабилност, би подхранил екстремизма и удължил кризата.

"Американската коалиция с партньорските сили на място бяха ключът за разгрома на ИД, но освобождаването на сирийците от ИД, за да попаднат в ръцете на Иран, само ще продължи радикализацията в страната", заяви Муаз Мустафа, изпълнителен директор на организацията Сирийска специална група за спешни действия.

Постоянно ни се казва, че няма военно решение на сирийската криза, което е така. Вярно е обаче също, че не е възможно дипломатическо решение, докато Иран и Асад продължават да се стремят към военна победа и да се измъкват безнаказано.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Добрите САЩ и лошите Иран, вай-вай-вай...
22
0
 
23
 
! Отговори
заключение преди 1 година
21в. беше извършен геноцид над сирийския народ. И в този геноцид участваха всички държави, които се водят като пазители на демокрацията, на човешките права и какви ли още права. Но всички излезнаха от тази *** кампания чисти и невинни като новородени, благодарение на много добре измислената и лансирана ИД, сега борбата е за унищожаване на ИД и заедно с нея и следите от най-голямото престъпление върху човечеството в съвремената ни история....
21
16
 
3
 
! Отговори
търси отговор преди 1 година
До Анонимен 21. - в момента Есат и Русия нападат територии които са под контрола на опозицията, които са за единна и демократична Сирия, но нямат сили да се бият с кюрдите които искат отделна държава и извършваха години наред преди това терористични атаки.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой те излъга, че Русия защитава сепаратистките апетити на кюрдите в Сирия?
Асад не ги пипа, защото първо трябва да приключи с Идил.
Той не може да воюва на два фронта.
Кюрдите са съюзници със СДС под егидата на Пиндостан.
Те слагат ръка на териториите, доброволно отстъпени им от Идил.
Целта е завладяване и присвояване от Пиндостан на нефтените полета, собственост на сирийския народ.
19
2
 
3
 
! Отговори
търси отговор преди 1 година
Интересно ми е защо никой не пипа кюрдите, те окопираха 1/3 от сирия Асад не ги пипа, ИД им освобождават теририториите които бяха под техен контрол, въпреки че и те са бунтовниците които разпалиха войната подкрепени от САЩ и Русия ги защитава.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Имаме възможност да изиграем картите си по всякакъв начин, ако сме достатъчно умни да ги изиграем"...

----

bez komentar
17
1
 
24
 
! Отговори
аа преди 1 година
Сирия, ИД е поредния мръсен театър, който се разигра пред света. За съжаление жертва на този тетър са невини хора, жени и деца. Стотици хиляди жертви виновни няма...
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да продължим да градим нашата коалиция със страни със сходен начин на мислене" - един ден това ще изрече някой, разрушаващ САЩ.
Турците са победили България, изклали са бая. Мислели са, че са унищожили Българите. Но 500 години, идеята е живяла и един ден Българите са ги помляли. Те пак имат късмет, че не са слезли на юг. Сега нямаше да има Турция.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е за Мир и единна Сирия и кой е за раздробяване и парцелиране?
Утре предстои среща на най-високо равнище между Москва, Техеран и Анкара за Сирия.
В началото на декември в Сочи ще започне работа Конгрес на националният диалог за Сирия.
14
5
 
20
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Цитираните материали в статията открито подклаждат сепаратизъм и разделение на Сирия Има го и претекста - борба срещу агресивното поведение и влияние на Иран. Военния конфликт очевидно ще продължи. Само че къде са войниците на революцията? - те ще бъдат привикани отново - мюсулмани от всички страни, съединявайте се за освобождението на Сирия от Иран и Асад.
13
3
 
20
 
! Отговори
Главните новини за преди 1 година
Сирия през последните три дни са:
- в неделя в Анталия, Турция се срещнаха министрите на външните работи на Иран, Русия и Турция. Споразумяха се за излизане от кризата по политически път;
- вчера беше обстреляно от терористи посолството на РФ в Сирия;
- през нощта Фашингтон блокира резолюция на ООН, осъждаща обстрела на руското посолство в Сирия;
- тази сутрин разбрахме, че в Сочи са се срещнали и разговаряли за политически изход от кризата в Сирия президентите Путин и Асад.
12
3
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
ТИЯ АМЕРИКАНЦИ ОЩЕ СПЯТ ДЪЛБОК ЗИМЕН СЪН, МИСЛЯТ СИ ОЩЕ , ЧЕ ТУРЦИЯ ИМ Е СЪЮЗНИК, ЕДИНСТВЕНИЯТ СЪЮЗНИК НА САЩ СА ШЕПА КЮРДИ :)))))
СУНИТИТЕ ЩЯЛИ ДА ИМ БЪДАТ СЪЮЗНИЦИ ?????? СУНИТИТЕ БЯХА ИД :)))))
А НА ОСТАНАЛИТЕ СУНИТИ ИМ РАЗРУШИХТЕ КЪЩИТЕ, ПОДПАЛИХТЕ НИВИТЕ, УБИХТЕ МАЙКИ , БАЩИ, БРАТЯ , СЕСТРИ, ДЕЦА , ВНУЦИ :)))))
АКО СТЪПИТЕ ТАМ, ВСЕКИ СЪС ЗЪБИ ЩЕ ВИ РАЗКЪСА - ЖИВ ЩЕ ВИ РАЗКЪСА - ТОЛКОВА ВИ МРАЗЯТ :)))) ЗА КАКВИ СЪЮЗНИЦИ СЪНУВАТЕ , В ДЪЛБОКИЯ СИ ЗИМЕН СЪН :))))))))
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААА
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само незабавното пълно и безусловно изтегляне на САЩ от региона би прекратило конфликта. Но говедата са си говеда - алчни нагли и долни гадове. Затова Владимир трябва да ги изтреби до крак.
10
34
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 1 година
САЩ не са в Сирия на сирийска територия.

САЩ са в ИД, на ИД-ска територия.

Тази територия вече отдавна не беше сирийска, когато САЩ си построи базите там.

САЩ разби ИД, иначе сега рузките *** още щяха да си драпат макарите пред Палмира.

Сега САЩ има пълното право да защитава базите си от терористичната организация "Хизбола" и всякакви други нашественици на изток от Ефрат.
9
3
 
36
 
! Отговори
бг преди 1 година
Значи иранците не могат да се разхождат в Сирия,а италианците,турците,англичаните,германците,канадците,холандците,американците,испанците могат да се разхождат в Латвия,Литва,Естония и Покрайна.
8
4
 
13
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
До Анонимен

А Исраиль се радва на ударен "дупер" модерен ковчег ***-35 от С-200 произведена 60-те години.Това само напомня как при нападение на Сащ над Руската Империя от "безаналоговите" "стелт" таралясници ще падат като круши!
7
3
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
САЩ нямат право да определят съдбата на сирийския народ, нито пък някоя друга страна има това право.
Оставете Сирия на сирийците, преди опита за цветна революция Срия беше уредена светска държава, а сега е купчина развалини!
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията предполага, че САЩ имат право да бъдат в Сирия. Но те нямат. От там и всички съждения на тази база са безсмислени. По въпроса за обединението на Русия с Исляма - САЩ се обедини с крайните ислямисти, дето ядат органи и продават жени и деца в робство. За какво говорим?
5
1
 
33
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Персите не са араби, но щом ти си се изказал капацитет:)))
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2
Хи-хи-хи....това не е "анализ", това е нещо средно между "фейк-нюз", "фейк дипломатия" (по Лавров-ски), "фейк-новости", "фейк-коментар", "фейк-анализ" и т.н и т.н......АБЕ, НАПРАВО ПЪЛНА И БЕЗМИСЛЕНА БОЗА!!! Откъде се вземат тия наши "политолози и анализатори"...направо да се чудиш и маеш!!!