След убийството на Салех нараства нуждата от мир в Йемен

Страната преживява мъките на хуманитарен кошмар
5 дек 2017 15:00, Елка Василева
6
След убийството на Салех нараства нуждата от мир в Йемен
Снимка: архив, Reuters

Майстор в смъртоносната игра на близкоизточната борба за власт, Али Абдула Салех беше в центъра на безкрайните вътрешни битки в Йемен близо четири десетилетия, докато не прекали с разиграването на една и съща карта и беше убит от враговете си вчера.

Някога Салех управляваше страната практически като диктатор, преди Арабската пролет да го принуди през 2012 г. да отстъпи властта на вицепрезидента Абд Рабу Мансур Хади, пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс". Но "националният диалог", който последва, се провали и съпротивително движение, станало известно като хуси, установи контрол над северните райони в Йемен, а накрая и над столицата Сана.

Салех се заигра с хусите, но после ги изостави. Това стана неотдавна. Сега животът му беше отнет - при засада, според хусите. Кой ще заеме мястото му или какво ще правят последователите му е неясно. Но това може да е възможност за всички страни да спрат и да се замислят.

Още по темата

Йемен отчаяно се нуждае от почивка. Тя беше вече сред най-бедните страни в Близкия изток, когато преди три години избухна гражданската война, а днес преживява мъките на хуманитарен кошмар от холера, глад и разруха. Трагедията не се вмества в обикновен разказ за добрите и лошите, но онова, което е ясно, е, че всяка възможност за мир трябва да включва спиране на саудитските разрушителни бомбардировки и подкрепата за тях от правителството на Тръмп. Това означава промяна в политиката на изключително амбициозния млад престолонаследник Мохамед бин Салман и известна отговорност от онези, които определят близкоизточната политика в Белия дом.

За Саудитска Арабия и други сунитски арабски страни хусите бяха шиитска заплаха, подкрепяна от големия регионален враг на Рияд Иран, макар че движението беше по-скоро племенно, а не религиозно и съществуват малко доказателства, че Иран му е оказвал голяма подкрепа.

Въпреки това Саудитска Арабия и други арабски страни започнаха голяма въздушна операция през 2015 г., за да върнат на власт правителството на Хади с логистичната подкрепа от САЩ заедно с Великобритания и Франция.

Междувременно саудитската коалиция и хусите предизвикаха хуманитарна криза: най-малко 10 хиляди убити, три милиона разселени, деца, страдащи от остро недохранване, унищожена здравна система, епидемия от холера в съчетание със саудитска блокада. И не се вижда краят.

Най-добрата надежда за Йемен е в спирането на огъня и прекратяването на саудитската блокада, договаряне на изтегляне на хусите от столицата и нов опит за национален диалог, този път върху по-реалистична основа. Отсъствието на Салех може да улесни това.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Нямат пари за храна ама всеки с автомат за по 500$ парчето и дъвче опиум по 5 пъти на ден за по 10$ дозата. И после да съжалявам тия извънземни! Абсурд. Пускайте им една атомна бомба и да се приключва с тия ***.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това комунистите сте опасна работа.Къде е Йемен къде България,къде е Салех къде е Бойко голяма връзка .
3
2
 
3
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ъх...мир...за кво им е?!Да идват в Германия..И от тази порода ще развъждаме!
2
2
 
13
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Саудитска Арабия и САЩ ще бъдат ли съдени за геноцид след хилядите невинни жертви там? Въпроса е риторичен...
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Боко Салех ал Суджук се мъчи да го играе некакъв лидер който да изкара поне 15 мандата на власт напълно демократично тез филми ги знаем .