Какво означава, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел?

Мирният процес е пред умиране, регионът ще се дестабилизира
Обновена: 7 дек 2017 19:06 | 7 дек 2017 18:45, Елка Василева
107
Какво означава, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел?
Снимка: Reuters

Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще признаят Ерусалим за столица на Израел - ход, който беше осъден от по-голямата част от света. Какво означава спорното му решение за ключовите играчи?

Мирният процес
Той на практика е пред умиране, откакто мисията за мир на бившия държавен секретар Джон Кери завърши с провал през 2014 г., пише Хариет Шъруд, в. "Гардиън". Международната общност обаче за разлика от САЩ поддържа единна позиция, че признаването на Ерусалим за столица на Израел е катастрофално за каквито и да било надежди за възобновяване на съдържателни преговори. Статутът на Ерусалим е един от основните въпроси, по които според дипломати и миротворци двете страни трябва да постигнат съгласие в преговори.

Още по темата

Палестинците
Те ще сметнат обявеното от Тръмп решение за край на надеждите и исканията им Източен Ерусалим да бъде столица на бъдеща независима палестинска държава. Малко палестинци искат подновяване на насилието, но мнозина ще преценят, че дипломатическите усилия по никакъв начин не ги доближават към собствена държава и че няма кой знае каква алтернатива на преките действия.

Държавата Израел

Израелското правителство ще се развълнува. Откакто завзе (и по-късно анексира) Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г., Израел твърди, че градът е негова "вечна и неделима" столица и копнее за международно признание. Това ще подсили убеждението на много израелски политици, че няма особена полза от преговори с палестинците. Около 200 000 израелци, живеещи в селища в окупирания Източен Ерусалим, които според международното право са незаконни, също ще празнуват.

Регионът

Решението на Тръмп още повече ще дестабилизира и без това размирния регион. Влиятелният турски президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че САЩ "вкарват региона и света в огън, който няма изгледи да спре". Турция намекна, че може да скъса дипломатическите връзки с Израел, ако планът бъде осъществен. Саудитците, които са важни съюзници на САЩ в региона, смятат, че решението вреди на продължаващите усилия на Рияд да съживи шансовете за мирно споразумение. Арабските страни, които граничат с Израел - Египет, Йордания, Ливан и Сирия, осъдиха решението.

Европа

Повечето западноевропейски страни ще бъдат сериозно разтревожени от решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. Ключов въпрос обаче е дали ЕС ще предприеме действия като налагане на строги забрани върху вноса от селища на Западния бряг и отказ за търгуване с израелски фирми, действащи в окупираните територии, поемайки по курс, който рязко се различава от този на САЩ.

Християните в Светите земи

Гръцкият православен патриарх Теофил Трети, смятан до голяма степен за най-високопоставената християнска фигура в Ерусалим, и още 12 църковни водачи в Светите земи изпратиха вчера писмо до Тръмп, предупреждавайки за "непоправима вреда". Те заявиха, че неговото решение "ще доведе до увеличаване на омразата, конфликта, насилието и страданието в Ерусалим и Светите земи, отдалечавайки ни от целта за единство и задълбочавайки разрушителното разделение". Църковните водачи ще бъдат загрижени да защитят християнските места.

Самият град

През 2015 г. палестинците съставляваха 37 процента от населението на града, наброяващо около 850 000 души. Много от тях живеят в претъпкани домове и квартали и не могат да получат разрешителни за строеж или разширение. Три четвърти живеят под прага на бедността, а 25 процента живеят в квартали, откъснати от останалата част на града чрез разделителна преграда. Трудно е да се види как решението на Тръмп ще подобри техните условия. Кметът на града Нир Баракат каза вчера, че "ние тук в Ерусалим и Израел аплодираме президента", а ако хората се развилнеят, "те ще платят тежка цена".
 

/БТА/
 


107
Още от Близък Изток
Хамас призова палестинците: На въстание срещу Израел!
Напиши коментар Коментари
72
1
 
26
 
! Отговори
До 67 преди 1 седмица
Пич, ти правиш ли разлика между християнство и юдеизъм въобще.
71
5
 
24
 
! Отговори
Американ преди 1 седмица
Ерусалим - като Крим! Тръмп сложи край на лицемерието на предшесвтениците си като каза какво всъщност мисли Америка.
70
11
 
24
 
! Отговори
extremist преди 1 седмица
Какво означава, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел? - ЕДНА ГОЛЯМА ПОКАЗНА НА*ГЛОСТ , ОТ СТРАНА НА ТРЪМБЕЛА (ЯВНО НЕ Е ПИТАЛ ДИВАНКА В ТВИТЪР(
69
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То това е част от плана да провокират арабите за да имат управдание да ги избият не е лошо като идея
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бате Боко взима от три годишни деца по 5 лева за медицинско свидетелство, а с печалбата от 900К даде на църквата.
67
2
 
20
 
! Отговори
Идва преди 1 седмица
Идва АНТИХРИСТ и всички евреи ще му се кланят и целуват нозете. Невиждани войни, кръвопрелития и накрая мор.

От край време евреите тълкуват грешно Библията и смятат, че Месия е земен цар, който ше избие всички , които не са евреи.

Фарисеите предложиха на Христос да оглави зилотите, а после и цяла Юдея срещу РИМ.
Иисус е евреин от Давидовото коляно и отказа. Той им отговори, че е Цар на Небесата, а не земен цар(кукла на конци, която Синедриона искаше да направлява).

Има евреи-християни, а оста
66
3
 
42
 
! Отговори
значения преди 1 седмица
Какво може да означава? Първо, САЩ е другото име на Израел. Второ, САЩ ще има на кого да продават оръжие следващите десетилетия докато се водят войните в региона. Трето, Израел бавно, но успешно си следват своя план за Велик Израел, което ще засегне почти всичките им съседни държави. Четвърто, удар по Иран ще стане все по-вероятен, защото те няма да стоят да гледат. Пето, Тръмп и зетя, разбирайте Ротшилд не са случайни актьори на световната сцена. Шесто ....
65
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Означава нещо много елементарно, че Второто пришествие наближава. Това е пророкувано в Матея 24. Там се споменава, че храма в Йеросалим ще бъде построен отново и антихрист ще внесе вътре мерзостта, която докарва запустение. След това идва Христос.

Този текст е писан преди близо 2000 години и започва да се изпълнява...
64
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво. Това е християнска територия .
САЩ не са българи, които са силни само в чалготеките. Израел е най-силния християнски войн подложен на постоянна агресия . Но за щастие САЩ ги въпръжиха добре . Ако не беше така ...християнството отдавна нямаше да има център.
63
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Провокация към света и разпалване на воини в региона. Действието на Тръмп доказва, че е овладян от американските служби и военното лоби. Тръмп вече е служител на задкулистното правителство на САЩ!
62
10
 
46
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Означава,че евреите са ненаситни на кръв.
61
6
 
46
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
САЩ имат нужда от създаване на тотален хаос отвъд техният голям остров..докато всички масово се избиват те отстрани ще наблюдават както в двете световни..и ще чакат моменра на изчерпване на воюващите сили за да отхапят от най тлъстите парчета...през това време ще продават на ясеки който може да копува оръжие срещу оная зелена хартия печатана от частници..
60
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
80-90% от евреите в Израел нямат кръвна връзка с евреите от Библейските времена,защото са хазари с йудеска вяра.
Отделно от това Синедриона се е отрекъл от Бога ,защото
Исус Хрисос е станал Бог и на другите народи и те от завист ,започнали да се кланят на дявола! Окупирането на източен Йерусалим през 1967г. и Палестинските територии е против резолюцийте на ООН, и затова трябва да се наложат санкции или бомбандиране на Израел ,а може и двете!
59
6
 
5
 
! Отговори
PD преди 1 седмица
Споко, правописа е за тези, които няма какво да кажат, и акцентират на красив и правилен изказ. Остатък от елинизма, в модерен превод, блестящ триумф на външността над същността. Извън горното, всеки изказ, който напряга читателя, да схване, какво е имал в предвид пишещия, заобикаляйки правилата, е упражнение подарък, за търсещия. А иначе всеки намира, туй що е готов да види, и за това нямаправила.а
58
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ердоган днес пак е говорил за Южна България (в случая той я брои чак до Варна,понеже и 70 % от Румъния си иска)Осъзнава ли тиквата от банкя,че ако една българска ракета думне Израел танцувайки и продавайки оръжия на най радикалните екстремисти в света то евреите ще го обесят както обесиха Садам.
57
2
 
13
 
! Отговори
Хайде холан преди 1 седмица
До Андрешко
Няма нужда да обиждаме вярващите,а да ги призовем към повече разум и реализъм!Освен това има още много религии и не може само две(юдеизъм и ислям) да създават проблеми на Света!
Впрочем,аз съм фен на Дионис,ама не карам хората да го почитат!На който не му се пие-да не пие....
56
1
 
8
 
! Отговори
46, преди 1 седмица
За умен, много правописни грешки правиш. Човек трябва да е по-умен да се досети какво пише
55
4
 
16
 
! Отговори
А бе преди 1 седмица
Има соломоновско решение на проблема с Йерусалим в два варианта:
1.Става столица и на евреите,и на палестинците(със съответните огради).
2.Бива изпепелен,за да не е на никой.
То като се замисли човек,въпросните "Свети земи" създават само проблеми на човечеството!Те са по-скоро извор на Злото,отколкото на някаква святост.
54
14
 
14
 
! Отговори
Андрешко преди 1 седмица
До #48.Какво означава ли...Означава,че си много п.рост. Христос е евреин,но ние не сме евреи и това,че някой го тачи си е негов проблем. Моят бог Христо Ботев го е казал много добре..."ти що си в мене боже в сърцето и душата",а не в миризливите църкви да се кланяме на дървени икони...това е присъщо само за хората живели преди 2000 години и защо трябва да се кланяме на Христос? Хора и цивилизации е имало преди него,как ли са живели те без него?
53
5
 
7
 
! Отговори
Кадир М. преди 1 седмица
през 19в. *** използваха Великобритания, през 20в използваха САЩ, 21в. ще използват Китай, но преди това ще ядът хурката