Какво означава, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел?

Мирният процес е пред умиране, регионът ще се дестабилизира
Обновена: 7 дек 2017 19:06 | 7 дек 2017 18:45, Елка Василева
107
Какво означава, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел?
Снимка: Reuters

Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще признаят Ерусалим за столица на Израел - ход, който беше осъден от по-голямата част от света. Какво означава спорното му решение за ключовите играчи?

Мирният процес
Той на практика е пред умиране, откакто мисията за мир на бившия държавен секретар Джон Кери завърши с провал през 2014 г., пише Хариет Шъруд, в. "Гардиън". Международната общност обаче за разлика от САЩ поддържа единна позиция, че признаването на Ерусалим за столица на Израел е катастрофално за каквито и да било надежди за възобновяване на съдържателни преговори. Статутът на Ерусалим е един от основните въпроси, по които според дипломати и миротворци двете страни трябва да постигнат съгласие в преговори.

Още по темата

Палестинците
Те ще сметнат обявеното от Тръмп решение за край на надеждите и исканията им Източен Ерусалим да бъде столица на бъдеща независима палестинска държава. Малко палестинци искат подновяване на насилието, но мнозина ще преценят, че дипломатическите усилия по никакъв начин не ги доближават към собствена държава и че няма кой знае каква алтернатива на преките действия.

Държавата Израел

Израелското правителство ще се развълнува. Откакто завзе (и по-късно анексира) Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г., Израел твърди, че градът е негова "вечна и неделима" столица и копнее за международно признание. Това ще подсили убеждението на много израелски политици, че няма особена полза от преговори с палестинците. Около 200 000 израелци, живеещи в селища в окупирания Източен Ерусалим, които според международното право са незаконни, също ще празнуват.

Регионът

Решението на Тръмп още повече ще дестабилизира и без това размирния регион. Влиятелният турски президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че САЩ "вкарват региона и света в огън, който няма изгледи да спре". Турция намекна, че може да скъса дипломатическите връзки с Израел, ако планът бъде осъществен. Саудитците, които са важни съюзници на САЩ в региона, смятат, че решението вреди на продължаващите усилия на Рияд да съживи шансовете за мирно споразумение. Арабските страни, които граничат с Израел - Египет, Йордания, Ливан и Сирия, осъдиха решението.

Европа

Повечето западноевропейски страни ще бъдат сериозно разтревожени от решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. Ключов въпрос обаче е дали ЕС ще предприеме действия като налагане на строги забрани върху вноса от селища на Западния бряг и отказ за търгуване с израелски фирми, действащи в окупираните територии, поемайки по курс, който рязко се различава от този на САЩ.

Християните в Светите земи

Гръцкият православен патриарх Теофил Трети, смятан до голяма степен за най-високопоставената християнска фигура в Ерусалим, и още 12 църковни водачи в Светите земи изпратиха вчера писмо до Тръмп, предупреждавайки за "непоправима вреда". Те заявиха, че неговото решение "ще доведе до увеличаване на омразата, конфликта, насилието и страданието в Ерусалим и Светите земи, отдалечавайки ни от целта за единство и задълбочавайки разрушителното разделение". Църковните водачи ще бъдат загрижени да защитят християнските места.

Самият град

През 2015 г. палестинците съставляваха 37 процента от населението на града, наброяващо около 850 000 души. Много от тях живеят в претъпкани домове и квартали и не могат да получат разрешителни за строеж или разширение. Три четвърти живеят под прага на бедността, а 25 процента живеят в квартали, откъснати от останалата част на града чрез разделителна преграда. Трудно е да се види как решението на Тръмп ще подобри техните условия. Кметът на града Нир Баракат каза вчера, че "ние тук в Ерусалим и Израел аплодираме президента", а ако хората се развилнеят, "те ще платят тежка цена".
 

/БТА/
 


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
11
 
! Отговори
PD преди 10 месеца
А измамата е, че Исус не е евреин. Или поне не е, в съвременното разбиране на евреин. И съоъветно няма общо с кастата на фарисей и книжници прегърнали спасително Тората/Изсторията, реанимирали език на база стари безгласни графични записи, и говоримо наречие, на кастовото общество, известно като ешкинази, доволно удачно позиционирало се в всички форми на имперско господарски форми на управление в Византия и наследниците и. Така по ясно ли е, каво иде да се случва?
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
означава че сащ се дупат на ционистите
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
E DA IM E CHESTITO NA USA 2 MILQRDA MIUSIULMANI VRAGOVE DOJIVOTA DA GI IZBIQT DE
47
3
 
28
 
! Отговори
Армагедон преди 10 месеца
Означава Армагедон
Битката на народите
46
12
 
7
 
! Отговори
КАКВО ОЗНАЧАВА ЛИ..? преди 10 месеца
ТОВА Е ПРОСТО ---ЕДНА ИСТИНА!!!
ХРИСТОС Е ЕВРЕИН!
ХРИСТОС ---Е СМИСЪЛА НА НАШЕТА ВЯРА И ЦИВИЛИЗОВАН ЖИВОТ!
ХРИСТОС---Е ФИЛОСОФИЯТА НА ЦЯЛА ЕВРОПА , АМЕРИКА И 2/3 -ОТ СВЕТА!
КОЙТО ВОЮВА ПРОТИВ ХРИСТОС---ПРОСТО , ВОЮВА ПРОТИВ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!
ЕРУСАЛИМ Е НАШ----НЯМА ДА ГО ДАДЕМ НА ЕЗИЧНИЦИ , ДИКТАТОРИ И УБИЙЦИ!!
СТИГА , КОМПРОМИСИ С ВЯРАТА НА ХОРАТА!
СТИГА КОМПРОМИСИ С ВЯРАТА В ДОБРОТО И ....СОБСТВЕНИТЕ НИ ДУХОВНИ СИЛИ!!
45
6
 
33
 
! Отговори
Анадолец преди 10 месеца
"А пък ей така случайно, ДАЕШ правят атентати по целия свят , а в Израел ги няма никакви . Ей така случайно."

Най-накрая се събудихте...
А защо ли западните медии не показваха снимките на убитите терористи от турските войници, които имаха татоси със символа на евреите!!! Турските медии ги бяха разпространили... Ясно е, че западните медии се контролират от ционистите!!! Най-големите терористи са евреице и циониските евроатлантици!
44
6
 
1
 
! Отговори
PD до 27 преди 10 месеца
Неосъзнато разбира се, пиша рядко, щото ми е скучно. И естественно стрелям напосоки. Но е добре, когато и други имат връзка с Источника. Някък си им действа като рефреш в общия поток от илюзий. А по въпроса за собствената си осъзната уникалност, може да внесеш определени корекций. В науката е описано, като феномена на стоте маймунки. А и върху Егото също има много база за илюзий в новото време.
43
18
 
5
 
! Отговори
Глупости! преди 10 месеца
ЗЕМЯТА НА ИЗРАЕЛ ---Е СВЕЩЕННА ЗА ВСИЧКИ ХРИСТИАНИ И ЕВРОПЕЙЦИ!
ТОВА Е ---РОДНОТО МЯСТО НА ХРИСТОС ....НАШАТА ВЯРА И УПОВАНИЕ В БОГА!
ПРЕДАВАНЕТА НА ВЯРАТА НИ ----ОЗНАЧАВА , КРАЯ НА ХРИСТИАНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ , НЕЙНОТО РАЗВИТИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ !

РЕЛИГИИТЕ , СА ЛИЧНО ВИЖДАНЕ ЗА СВЕТА , ...НО , ИМА САМО ЕДНА "ВОДЕЩА" ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!!!
...И ТЯ Е ДОКАЗАНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ТРЪМП Е ПРАВ!!!

НИЕ ХРИСТИАНИТЕ ...СМЕ НА ВЪРХА НА ПИРАМИДАТА!!!!!!!!
42
4
 
25
 
! Отговори
Петя преди 10 месеца
САЩ са крайно зле и вече нямат резервни ходове, затова правят все повече глупости.
41
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този път е ясно кой предизвиква конфликти и накъде следва да гледат арабите. Досега Европа го отнасяше, защото краварите я въвличаха в кашите си. Надявам се да си е взела поуки и да остави Дончо да се оправя сам!
40
5
 
14
 
! Отговори
men преди 10 месеца
означава че трйбва да отваряме портите за още няколко стотин милиона неуки тарамбуки ты като ефрейско американския геноцид над тех ще продължи докато не остане пукнат арапинговец в радиус 1500 км от Йерусалим. от га се пише ерусалим или това са новия правопис на фесовете.
39
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо чаршафите си купиха оръжия за милиарди, ако Тръмп първо беше признал Ерусалим чаршафите нямаше да си купят оръжията от САЩ, а от Русия. Хак да им на чаршафите. Краварите им взеха парите продадоха им некачествени оръжия и сега им взеха града . Една война със исляма ще покачи цената на петрола и петродолара ще стигне небесата краварите имат нужда от кинти.
38
4
 
14
 
! Отговори
Колобър преди 10 месеца
Кошмарът за Америка започва! Бог е велик и справедлив!
37
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Йерусалим и сега е в територията на Израел, не знам какво толкова скачат някои.
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тръмп търси бърза печалба за оръжейния бизнес на сащ чрез нови военни конфликти. За бесилото е...
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За града Йерусалим ли става въпрос, че тоя Ерусалим не го намирам на картата на света?
34
2
 
21
 
! Отговори
**** преди 10 месеца
Това означава ли,че само сащ могат да определят,кой град може да бъде столица,и кой не,защо не го съгласуват с партньорите си,както го правят сега,когато опищяха света,че С.К.е заплаха за света,а ги е страх да си признаят,че С.К. е заплаха само за тях.
33
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой трябваше да натрие носа на арабите . Намери се достоен и умен Президент на САЩ г-н Тръмп , а не като мижитурката Обама .
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 16

....Поздравявам всички евреи...

Утре и теб ще изгонят не се притеснявай.
31
14
 
22
 
! Отговори
Андрешко преди 10 месеца
Този измислен еврейски бог Христос и измисления "свещен" град Ерусалим са донесли и носят много злини на човечеството. Колко битки са се водили между султан Саладин и кръстоносците и колко хора са избити заради този"свещен" град и още колко хора ще бъдат избити,заради тази свещенна глупост...Лошото е че мисленето съвременния човек не е мръднало дори на една крачка напред от мисленето на диваците преди 2000 години...