Какво означава, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел?

Мирният процес е пред умиране, регионът ще се дестабилизира
Обновена: 7 дек 2017 19:06 | 7 дек 2017 18:45, Елка Василева
107
Какво означава, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел?
Снимка: Reuters

Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще признаят Ерусалим за столица на Израел - ход, който беше осъден от по-голямата част от света. Какво означава спорното му решение за ключовите играчи?

Мирният процес
Той на практика е пред умиране, откакто мисията за мир на бившия държавен секретар Джон Кери завърши с провал през 2014 г., пише Хариет Шъруд, в. "Гардиън". Международната общност обаче за разлика от САЩ поддържа единна позиция, че признаването на Ерусалим за столица на Израел е катастрофално за каквито и да било надежди за възобновяване на съдържателни преговори. Статутът на Ерусалим е един от основните въпроси, по които според дипломати и миротворци двете страни трябва да постигнат съгласие в преговори.

Още по темата

Палестинците
Те ще сметнат обявеното от Тръмп решение за край на надеждите и исканията им Източен Ерусалим да бъде столица на бъдеща независима палестинска държава. Малко палестинци искат подновяване на насилието, но мнозина ще преценят, че дипломатическите усилия по никакъв начин не ги доближават към собствена държава и че няма кой знае каква алтернатива на преките действия.

Държавата Израел

Израелското правителство ще се развълнува. Откакто завзе (и по-късно анексира) Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г., Израел твърди, че градът е негова "вечна и неделима" столица и копнее за международно признание. Това ще подсили убеждението на много израелски политици, че няма особена полза от преговори с палестинците. Около 200 000 израелци, живеещи в селища в окупирания Източен Ерусалим, които според международното право са незаконни, също ще празнуват.

Регионът

Решението на Тръмп още повече ще дестабилизира и без това размирния регион. Влиятелният турски президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че САЩ "вкарват региона и света в огън, който няма изгледи да спре". Турция намекна, че може да скъса дипломатическите връзки с Израел, ако планът бъде осъществен. Саудитците, които са важни съюзници на САЩ в региона, смятат, че решението вреди на продължаващите усилия на Рияд да съживи шансовете за мирно споразумение. Арабските страни, които граничат с Израел - Египет, Йордания, Ливан и Сирия, осъдиха решението.

Европа

Повечето западноевропейски страни ще бъдат сериозно разтревожени от решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. Ключов въпрос обаче е дали ЕС ще предприеме действия като налагане на строги забрани върху вноса от селища на Западния бряг и отказ за търгуване с израелски фирми, действащи в окупираните територии, поемайки по курс, който рязко се различава от този на САЩ.

Християните в Светите земи

Гръцкият православен патриарх Теофил Трети, смятан до голяма степен за най-високопоставената християнска фигура в Ерусалим, и още 12 църковни водачи в Светите земи изпратиха вчера писмо до Тръмп, предупреждавайки за "непоправима вреда". Те заявиха, че неговото решение "ще доведе до увеличаване на омразата, конфликта, насилието и страданието в Ерусалим и Светите земи, отдалечавайки ни от целта за единство и задълбочавайки разрушителното разделение". Църковните водачи ще бъдат загрижени да защитят християнските места.

Самият град

През 2015 г. палестинците съставляваха 37 процента от населението на града, наброяващо около 850 000 души. Много от тях живеят в претъпкани домове и квартали и не могат да получат разрешителни за строеж или разширение. Три четвърти живеят под прага на бедността, а 25 процента живеят в квартали, откъснати от останалата част на града чрез разделителна преграда. Трудно е да се види как решението на Тръмп ще подобри техните условия. Кметът на града Нир Баракат каза вчера, че "ние тук в Ерусалим и Израел аплодираме президента", а ако хората се развилнеят, "те ще платят тежка цена".
 

/БТА/
 


107
Още от Близък Изток
Хамас призова палестинците: На въстание срещу Израел!
Напиши коментар Коментари
32
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бай Дончо настъпи мотиката и го плесна в челото. По "умно" нещо неможа ли да измисли? За да признаеш Ерусалим за столица на евреите е равно на лудост. Не стига че евреите им окупираха повече от половината територия на Палестинците а на всичко отгоре и продължават с гаврата. Но от тук нататък мира който за известно време беше настъпли е под въпрос. Няма как да се съгласиме да ни отнемат част от БГ примерно и ние да се гледкаме и да си траеме. Разбира се че ще има ответен удар. И то скоро.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ем, да са бият пари там, тяхна си работа. Ко ша им са месиме, ааа ?
30
2
 
35
 
! Отговори
каймакАМ преди 1 седмица
А пък ей така случайно, ДАЕШ правят атентати по целия свят , а в Израел ги няма никакви . Ей така случайно.
29
39
 
8
 
! Отговори
Anti-terrorist преди 1 седмица
Браво на Израел и САЩ. Ерусалим е еврейска земя, земя за еврейския народ. Мю,сюлманите винаги гледат да взимат чужда земя, но с еврейте няма да успеят. Аз съм православен, но браво на еврейте, знаят как да действат срещу мю,сюлманите !

Ерусалим столица на Израел !!!
28
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма "богоизбрани" народи, евреите трябва да го разберат това!
27
6
 
15
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 седмица
До PD
Не знам дали сам съзнаваш колко си прав. Тръмп реагира като типичен (едър) бизнесмен - той си е такъв, но в дългосрочен план не прави услуга на самите израелци - ще бъдат пометени. Проф. Шломо Занц от Йерусалимския университет описа обективно и достоверно в книгата си създаването на "еврейската" нация. Не прави чест на тези, които си служат с манипулации, защото подвеждат обикновени хорица и им внушават мегаломански идеи. Но Видов ден ще дойде, няма как...
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един въпрос към Путинистите ?

Ето сега е моментът Русия да каже и аз съм световен лидер и Сащ без мен не може да гъкне

Но мь ничего не сльйшали
25
3
 
19
 
! Отговори
к преди 1 седмица
До Анонимен
Това значи, че "уш" великият израел се крие зад сащ...
Не, означава, че
израел управлява сащ.
24
6
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 седмица
Очевидно от време на време на власт трябва да идва изключителен *** който да къса заплетени възли след което да му стоварят вината. Имам чувството че този президент ще си доживява дните или в пандела или в някой словенски пансион.
23
9
 
23
 
! Отговори
PD преди 1 седмица
Йерусалим, като град свързан с библейските събития е мит, сътворен в периода 13-16 век. И днес измислената държава Израел, твори върху преиначени географски позиций своята измислена история. Всичко тези напъни, ще доведат до разбиване на илюзията. Но в агонията ще бъдат въвлечени огромни маси от населението на планетата, попаднали под влиянието на илюзията.
22
10
 
33
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 седмица
До Анонимен - "Израел не нападат никой..."
Нападат и още как, ама или не четете, или сте кандидат юдеи. Снощи са изстреляли четири (американски) ракети по команден пункт на сирийската армия на сирийска територия. Добре че онези (или който им помага) са ги прихванали. И не е само това - да не ти цитирам редица самоволни въздушни удари... Но по-добре си живей в мъгла... Така ви е по-добре на вас...
21
5
 
11
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 1 седмица
RODSHILDOVI SE RAZDVIZIHA,IZDADOHA ZAPOVED CHREZ GOVORITELIA SI
20
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И още нещо, " мирната религия" трябва да бъде изритана с шутове от Храмовия хълм. Да си вървят в Мека.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво означава, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел?
============
Това значи, че "уш" великият израел се крие зад сащ
18
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно как необразовани тролчета от БСП дават акъл на Тръмп . Значи един умен, образован и богат човек не знае какво прави. Не само , че знае , но натири тарамбуките от САЩ и Европа .
17
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Израел не нападат никой, ако арабите нападнат те ще са агресорите много добър ход на Тръмп.
16
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кучетата си лаят, а керванът си върви! Исраел е собственост на Твореца и всякакви коментари са напълно безсмислени. Поздравявам всички евреи и се радвам заедно с тях!
15
4
 
21
 
! Отговори
каймакАМ преди 1 седмица
Ердоган е в Гърция и иска преразглеждане на лозанския договор.
Щом Тръмп може , той не може ли !
А между другото. ...тапиите и поземлените документи на 26 държави , между които и на Ерусалим , са в османските архиви и закодирани .
14
4
 
21
 
! Отговори
13 преди 1 седмица
TOZI *** ISKA DA SASIPE EVROPA!!!
13
3
 
41
 
! Отговори
Отговор преди 1 седмица
Това означава ВОЙНА
Война и войни
Понеже не намериха друг повод за война пред вид недоразвитите си зверски мозъчета намериха този стар и елементарен повод за тотална вечна и нестихваща война
Това означава