След петъчната молитва: Сблъсъци в Ерусалим и Западния бряг

Хиляди палестинци се включиха в обявения "ден на гнева"
Обновена: 8 дек 2017 14:55 | 8 дек 2017 14:52, Елка Василева
58
След петъчната молитва: Сблъсъци в Ерусалим и Западния бряг
Снимка: Reuters

В Стария град на Ерусалим и около него днес се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА.

Хиляди палестинци се включиха в обявения днес "ден на гнева", съобщи Ройтерс, обобщавайки ситуацията в палестинските територии.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".

Още по темата

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.

Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Маядин.

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.

В центъра на Аман протестиращите скандираха "Ерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Ерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз това се питам кви са тия жамии и.тн Там е Исус Христос живия бог
47
2
 
2
 
! Отговори
Бог Отец преди 6 години
Ерусалим си е на Израел свята земя на Бог какви джамии какви пазители какви други религии там където е ходил Господ Исус Христос не мохамед изперкал лъжепророк Бог план за Божият град Ерусалим за Израел
46
3
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Интересно християни искат Божи гроб да е в ръцете на мюсюлмани
45
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
След протестите палестинците се прибраха по домовете си и се заеха с обичайните си дейности:- теоретична физика- биохимия- измисляне на лекарство срещу рак- установяване на бази на луната, Юпитер и Марс- редица други сложни научни постижения които не мога да опиша защото нямам необходимото образование.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово е Сръбско ,Константинопол е Български
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Крим не е руски -ЕВРЮХО,КРИМ СИ Е БИЛ И СИ ОСТАВА РУСКИ,АМА ВИЕ ПОЮДЕЙЧЕНИТЕ ХАЗАРИ КАКВО ОБЩО ИМАТЕ С ЕРУСАЛИМ.ХАЗАРЧЕ ПОМНИ МИ ДУМАТА КРИМ Е И ЩЕ СИ ОСТАНЕ РУСКИ,АМА ЕВРУСАЛИМ НЕ Е БИЛ И НЯМА ДА БЪДЕ ЮДЕО-ХАЗАРСКИ. ВЕЛИКАТА ПРОРОЧИЦА ВАНГА КОЯТО ВИЕ МНОГО МРАЗИТЕ ПРЕДРЕЧЕ,ЧЕ ВОЙНАТА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ СИРИЯ И ЩЕ СВЪРШИ НА БОЖИ ГРОБ ,КОГА РУСКИЯ(ЦАР)НАКРАЯ ЩЕ ИЗГОНИ ОТ ТАМ ПОГАНЦИТЕ(ЕВРЕИТЕ).ДНЕС ТОВА СЕ СЛУЧВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерусалим си е на евреите, тяхна древна столица!Арабите да вземат да се укротят. Иначе ги чака здрав бой!
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВО СЕ УЧУДВАТЕ,РЕШЕНИЕТО НА ТРЪМП ПОКАЗА И ДОКАЗА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ,ЧЕ САЩ СИ Е БИЛА И СИ ОСТАВА ЦИОНИСТКА КЛОАКА,ЕВРЕИТЕ СА ПРИЧИНАТА ЗА ВСИЧКИ ВОИНИ И КОНФЛИКТИ И МИЗЕРИИ ПО СВЕТА.
40
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2004 г бях на екскурзия в светите земи. Никога няма да забравя една случка с една жена от нашата група ,която носеше на врата си християнски кръст . Както си вървяхме към Божи гроб към нашата група се приближиха двама евреи-мъж и жена.Еврейката жена се развика на нашата туристка нещо на противния си език,пресегна се към нашенката и като сграбчи кръстчето от врата и го скъса и хвърли на земята ,след което еврейката и мъжа с нея започнаха да скачат и тъпчат кръстчето.
39
2
 
9
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Мдааа..... "След края на Студената война, основен източник на конфликти ще се превърнат националните и религиозни конфликти". - "Сблъсакът на цивилизациите" Самюъл ХънтингтънТочно в "десятката"!Критиците му нервно "пешят в ъгъла" след теракта на 11 септември 2001г.
38
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Ето какво става,когато го няма Фори светулката,няма "бдения" със свещи,има кютек.
37
8
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Как пък християнската общност няма никакви проблеми в светите земи, а само изповядващите ислям са винаги гневни и буйсват, като диви животни?!За мен това не е просто конфликт между израелци и палестинци, а религиозна война на исляма срещу всички "неверници", евреи, християни и пр.........
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
217 палестинци пострадаха наща *** лъже сега ги чета по руските новини и турските и английските новини.наще лъжат и се подлизват на американците тези продавачи драсекачи журналисти български
35
10
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
"Ден на гнева" !!!!!!!!Нали исляма беше мирна религия? Религия на мира.Такива лицемери са всички карабини и зелки, че единственото което заслужават е да бъдат замярани с атомни бомби.
34
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Ев.ре.йте са *** .
33
12
 
2
 
! Отговори
Хасанчо преди 6 години
Как е такова нещо може това е неуважение към исляма... моля се на Аллах да пази невинните хора.. навсякъде омраза но сме добри хора!
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен33 Евре..те, хептен ...крадат ...
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е че Протоколите на Сионските...са истина . Отворили не само устата а и *** си от лакомия .
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВескоЛъжеш като БиБитко ! Евррррейте са Антихристи и Богоборци .Това което пишеш е типично за съществуването на самоназначилите са за богоизбрани .Написано е от тях .....където стъпи е.в.р.ейски крак.... всичко да бъде избито ,унищожено . ...
29
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мюсулманите много обичат да си присвояват неща които не са техни.