Защо жената е без права в Йордания, защото: Ще я убия!

За арабите това е въпрос на чест, но чия чест - не знаят
14 дек 2017 08:10, Златко Желев
33
Защо жената е без права в Йордания, защото: Ще я убия!

"Ако го направи, бих я застрелял", заявява млад мъж в центъра на Аман - столицата на Йордания. - Ще я убия", отсича той пред "Дойче веле".

Реакцията му е породена от въпрос на журналист: Защо се разхожда свободно, а неговата сестра си стои вкъщи и не може да излиза навън, камо ли да започне работа.

Една жена няма право на много неща в арабските страни. Дори там, където властта официално се бори с радикалните ислямски течения, като Йордания.

В страната има и християнско малцинство, което дори нараства като брой, съставляващо около 4% от населението.

Въпреки това повечето европейци биха се шокирали от отношението на мъжете в Йордания към жените. И дори не става въпрос за съпругите им, а за техните сестри.

"Това не би било възможно, защото жената няма право да излиза без да е придружавана от мъж", коментира друг младеж.

"Аз съм мъж. Нито Бог, нито Пророкът са казали, че мъжът има нужда от придружител", обяснява той защо няма такива забрани за самия него.

"В една къща винаги има мъж. Мъжът е длъжен да работи. Мъжът може да живее и сам и да работи. На него му е позволено. А на жените не всичко им е позволено", заявява друг и отсича: "Това са традициите и обичаите!"

"Какво ще остане от мъжествеността ми, ако й позволя такова нещо?" - пита един от интервюираните.

"Става дума за моята чест. Ще накърня мъжката си чест, ако позволя на сестра ми да се връща вкъщи чак вечерта заради пари", подчертава той.

За тях въпросът, защо независимостта на една жена би накърнила честта им, е нелогичен. Все едно да се пита: "Защо слънцето грее през деня, а не през нощта?"


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
ЕМ преди 11 месеца
В Йордания да си живеят както им харесва. Тяхна си е държавата. Какво им се бърка германката? Като не иска фередже да си стои в Германия. Страшното е, че тия от Йордания и тем подобни, бягайки от мръсотия и немотия, отиват в Германия, пренасят там мръсотията и с парите на същата тази гермаска журналиска я принуждават и тя да търпи мръсотията и да носи фередже.
26
5
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
Малко е сложно за обяснение-, но приравняването на жените с мъжете, т. е. да живеят в света на мъжете е безцелно пилеене на финансови ресурси...
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, хич не ми дреме! Ако искат и с камъни да се замерват, стига да не идват в Европа!!! А иначе в техните си държави да си живеят в каменната ера.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хубава работа, ама ...
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До USA

При това положение трябва и милионите, които са се довлекли в европа, да получат по един мощен към родните им места.
22
1
 
21
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
И аз немога да ги разбера Убийците и Изнасилвачите но според твоите тъпизми трябва да им уважаваме разбиранията и културата.Запада след като неможе да ги научи на демокрация ,решението е да ги избие
21
3
 
25
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Дано великите сили дадат целия Арабски полуостров на Израел някой ден.Арабите не заслужават нищо!!!Заслужават да станат храна на Прасетата!!!
20
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от западните държави, където има повече права от мъжете. От едната крайност в другата.
19
5
 
31
 
! Отговори
USA преди 1 година
До Lan

Точно така! Това не могат да разберат левичарите. Различните култури трябва да се уважават, но да не се смесват. Запада не може да научи тези хора на демокрация и само ги тормози така. Оставете ги намира да си оправят държавите за да не идват в Европа. Държа да напомня, че Либия я нападна Саркози. Надявам се никой да не напада Йордания. Просто да оставим БИ намира!
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това сред "лошите" шиити, има такива течения, които дори допускат жените в храма и обсъждат с тях "мъжките" дела ;-).
17
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и такива но да се твърди, че всички са такива е детинщина. В Сирия съм виждал много ислямски момичета без никакви бурки. Дори носеха дънки и къси поли.

А, че ИСИС-ките главорези са такива не ме изненадва. Но се пита кой ги създаде и поддържа. :-).
16
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашия модел на фригидни кариеристки е много добър! Като резултат, получаваме тежка демографска криза и тотални унищожение на семейството като ценност - процес върлуващ в цялата европейска цивилизация, която скоро ще изчезне поради същата причина.
15
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно е ,че въоросът на журналиста е бил зададен така:"Здравейте,това тук на снимките са Мис и Мисис България.Кажете мнението си за тях?"И с учудени погледи и разсмени лица отговорили...".Ние такива навън без придружител и бурка не пускаме сами,да не уплашат народа!!!"
14
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадни арабски прасета. Трябва час по-скоро да минираме границите си!!!
13
0
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова тези хора нямат работа в Европа, манталите и нравите са им коренно различни от нашите. Да си живеят те с техните ние с нашите.
12
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИМИТИВИ
11
13
 
34
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Вярно за някои места по света, не и за Йордания! :) Иначе не бих съдила никого заради начина му на живот! Казвате - ограничава жената. Този начин на живот ограничава и мъжа. Той не може да не се погрижи за всички жени в семейството си - не може да ги остави, не може да не работи, дори няма как да разполага изцяло със "свободното" си време, защото е длъжен да придружава жените по техните задачи...Та с една дума светът им е устроен така - за това е добре да има отделни култури, но да не се смесват
10
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали е вярно или не, но не е нито достойно, нито честно, нито християнско да разпространявате клюки ...
Още по-ниЗко е че храните децата си и вас с парите, изкарани от разпалване на скандали и конфликти.
9
8
 
24
 
! Отговори
??? преди 1 година
Бил съм в Йордания и в къщата, където бях идваха три различни жени сами, без придружител на възраст между 30 и 45 години. Едната с градски транспорт, другите две с кола. Със забрадки бяха. Много бежанци имаше тогава там, най-вече палестинци. После се появиха и сирийци и иракчани.
8
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я как се хилят интервюираните. Нарочно са казали така, за да подплашат и без това достатъчно ошашавените западняци. Направили са си гаргара с журналиста от Дойчето.