Защо жената е без права в Йордания, защото: Ще я убия!

За арабите това е въпрос на чест, но чия чест - не знаят
14 дек 2017 08:10,
33
Защо жената е без права в Йордания, защото: Ще я убия!

"Ако го направи, бих я застрелял", заявява млад мъж в центъра на Аман - столицата на Йордания. - Ще я убия", отсича той пред "Дойче веле".

Реакцията му е породена от въпрос на журналист: Защо се разхожда свободно, а неговата сестра си стои вкъщи и не може да излиза навън, камо ли да започне работа.

Една жена няма право на много неща в арабските страни. Дори там, където властта официално се бори с радикалните ислямски течения, като Йордания.

В страната има и християнско малцинство, което дори нараства като брой, съставляващо около 4% от населението.

Въпреки това повечето европейци биха се шокирали от отношението на мъжете в Йордания към жените. И дори не става въпрос за съпругите им, а за техните сестри.

"Това не би било възможно, защото жената няма право да излиза без да е придружавана от мъж", коментира друг младеж.

"Аз съм мъж. Нито Бог, нито Пророкът са казали, че мъжът има нужда от придружител", обяснява той защо няма такива забрани за самия него.

"В една къща винаги има мъж. Мъжът е длъжен да работи. Мъжът може да живее и сам и да работи. На него му е позволено. А на жените не всичко им е позволено", заявява друг и отсича: "Това са традициите и обичаите!"

"Какво ще остане от мъжествеността ми, ако й позволя такова нещо?" - пита един от интервюираните.

"Става дума за моята чест. Ще накърня мъжката си чест, ако позволя на сестра ми да се връща вкъщи чак вечерта заради пари", подчертава той.

За тях въпросът, защо независимостта на една жена би накърнила честта им, е нелогичен. Все едно да се пита: "Защо слънцето грее през деня, а не през нощта?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я как се хилят интервюираните. Нарочно са казали така, за да подплашат и без това достатъчно ошашавените западняци. Направили са си гаргара с журналиста от Дойчето.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са британските учЕни , ще е Дойче веле.
6
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потвържвадам, четТочно пък за Йордания това въобще не е вярно. Светска държава е, каквато беше Сирия преди ИД. Хм, да не са вдигнали мерника нещо сега на Йордания западняците?!
5
9
 
39
 
! Отговори
Az преди 6 години
Всеки, който е бил в Йордания ще ви каже, че това са пълни глупости! Спрели първия неандерталец в Аман и го питали...Ми там е пълно със сирийски и иракски бежанци, кой го знае къв е тоя. В Йордания е съвсем нормално да видиш жена без забрадка да си върви сама по улицата или в мола.
4
6
 
24
 
! Отговори
до номер 1 преди 6 години
Дрънкаш пълни глупости.Турция е в пъти по-радикална от тея в Йордания,Саудитска Арабия и т.н....
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достойнство, чест и морал са доста особени и изкривени понятия в арабския патриархален свят. Това донякъде обяснява защо много държави от ЕС са застрашени от нашественици от бившите си колонии.
2
1
 
68
 
! Отговори
реалност преди 6 години
Крайно време е да разберем, че нашите реалности са други....Нека те да си живеят своя свят, нека ние да си живеем своя. Не съм расист и приемам другите, но..трябва и те да приемат мен.
1
4
 
60
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Интересно , какво ще направят там на такава като Николета , дето се чекне и гъзи непрекъснато !