Ерусалим е световен град на мира! А може ли там да има мир?

Ще остане ли той град на два народа и на три религии?
Обновена: 25 дек 2017 10:17 | 25 дек 2017 10:15, Златко Желев
33
Ерусалим е световен град на мира! А може ли там да има мир?
Снимка: Reuters

Напрежението в Близкия изток, породено от въпроса за Ерусалим и решението на Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел, намери отражение и в среднощната рождествена литургия, която традиционно се отслужва във Витлеем, предадоха световните агенции.

Апостолическият администратор на Латинската патриаршия на Ерусалим, монсеньор Пиербатиста Пицабала, отслужил литургията в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас в Църквата на Рождество Христово, призова за кураж християните, които "са обезпокоени и може би ужасени от намаляването на броя им в един регион, обхванат от вълнения".

Относно полемиката за Ерусалим, Пицабала каза: "Ерусалим е град на мира и не може да има мир, ако някой е изключен от него". Така той продължи да се придържа към принципа, че Ерусалим трябва да остане град на два народа и на три религии.

"Ерусалим е нашата майка и ако майката изгуби някое от децата си, тя не може да намери покой, затова нека се молим за Ерусалим", заяви Пицабала.

Той призова онези, които имат властта, за да взимат решения за бъдещето, да имат кураж и да не се страхуват да рискуват и да не се отказват от визията си.

"Днес ние повече от всякога се нуждаем вие да водите една наистина сериозна политика. Въпреки многото разочарования от миналото и от тези дни, останете решителни и не се отказвайте от това да имате визия", каза Пицабала на политиците.

После той призова християните да се радват днес заради Рождество Христово въпреки всички трудности.

Хиляди поклонници, местни жители и туристи се стекоха във Витлеем, родното място на Исус Христос, за среднощната рождествена служба. Празничното настроение обаче бе помрачено от почти всекидневните протести в палестинските територии срещу решението на Тръмп за Ерусалим. На Бъдни вечер се изля и силен дъжд.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днешните земи на Израел са обетованата (обещаната със завет) земя, която сам Бог подарява на израилтяните, още преди хиляди години. Евреите НИКОГА няма да допуснат Йерусалим да стане арабски.
28
0
 
2
 
! Отговори
Justice defender преди 9 месеца
Да Ерусалим е Божият свят град на истината,правдата и мира,но мирът е Божието свято присъствие основано на истина и правда и не може да има мир,основан на измамата и терора на нечестивите врагове на Бог и Неговия народ,като ислямските арабски престъпни терористи с фалшиво име 'палестинци', незаконно окупирали родната земя на Израел! Газа и Синай са подарени на арабите заради лъжливия им мир,но не е имало и 1 ден без терор срещу Израел,а хиляди невинни жертви. Ислямки терор финансиран от ООН и ЕС
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
25 какви араби преди 2000 години
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Tръмпака си разпали нужното на САЩ напрежение в Близкия Изток. Пък и да не забравяме, че той е евреин. Жена му също е приела юдаизма. Зетът му е евреин, съветниците му са евреи. Всички около него са евреи.
25
5
 
4
 
! Отговори
citizen преди 9 месеца
От къде на къде Тръмпи ще казва кой град чия столица е ? Евреи и араби са във война от 2000 години . Сега има примирие и на някой това не му харесва.
24
0
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 9 месеца
Потърсете Библия, издадена от българския Свети Синод в началото на ХХ век. В края има приложения с карти. Ще видите кои земи са Палестина.
23
8
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 9 месеца
САМО ЕРДОГАН И ТУРСКАТА АРМИЯ , ЩЕ ГИ ОПРАВИ ТИЯ,
ЩЕ НАСТЪПИ ВЕЧЕН МИР И ПОКОЙ,
ВЕЧНА ПАМЕТ НА ДОКТОР МЕНГЕЛЕ
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТАМ МОЖЕ ДА ИМА МИР САМО АКО ОНОВА ПЛЕМЕ СЕ МАХНЕ ОТ ТАМ. ПЛЕМЕТО КОЕТО СИ НЯМА ДЪРЖАВА.
21
10
 
5
 
! Отговори
Ерусалим на християн преди 9 месеца
Предлагам Ерусалим на Християните. Хем ще го посещават евреи без проблем и ще си копаят археологическите разкопки, хем арабският свят ще си го посещава - без да плаща религиозен данък на християните. Християнинът няма да забрани достъпа на друговерци. Ей така се разсича този възел.
Най-дипломатичното решение.
По природа Християнинът - източноправославният е хуманен. Няма да има атентати, ще обичаме враговете си. Ердоган и Тръмп няма да се карат. Даже и от ООН няма да има нужда.
Вечен мир!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Световемн град на мира ма са колят ....смешна работа
19
8
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 9 месеца
Да можеше да има мир, ако нямаше войнстващи религии като Исляма, ако нямаше култури чиито ценности повеляват на съпрузите да убиват неверните си жени с камъни, ако нямаше Шейхове, Аятоласи и Султани, както и други Еднолични лидери определящи се, като бащици на нациите си ... С две думи за да има Мир, светът трябва да се цивилизова, а това няма как да стане в близкото обозримо бъдеще с наличния човешки матрял ... !!!
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мир може да има само и единствено, където няма кравари!Където стъпи краварски крак - идват терор, убийства, глад, войни, деградация....
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ерусалим е световен град на мира! А може ли там да има мир?"
Да ви имам заглавията. Или в Ерусалим има мир и е световен град на мира. Или няма мир и не е. Как може да няма мир и същевременно да е град на мира? Ама явно някой "журналисти" си правят "световни" съчинения по темата.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е накрая е ясно, че ще стане каквото е предложил Путин, защо е нужен тоя рев сега?
15
3
 
13
 
! Отговори
Всесела Коледа преди 9 месеца
Катаджии спират автомобил, шофиран от пиян поп.
– Отче, да не си пиян? – М-дааа.
– Ще плащаш ли глоба?
– М-неее.
– Тръгвай тогава пред нас към районното!
- М-мм, добре ... ама нали си знаете, че пред когото съм тръгнал - той не се е върнал
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БПЦ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ОТТЕГЛИ БЛАГОДАТТА СИ ОТ ГЛУПАВИТЕ "СВЕТИ ЗЕМИ" И ДА СИ НАПРАВИ СВЕЩЕН ГРАД НА СВЕЩЕНАТА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗАВАЛЯЛ ДЪЖД АУУУУ КАКВИ НЕТИПИЧНИ ЯВЛЕНИЯ ХАХАХАХАА
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ерусалим е един град с мръсотия и зле планирани улици не може да бъде столица на нищо
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес има само една световна столица на религията и това е Мека. Просто защото мюсулманите са единствените останали сред които има достатъчно подкрепящи религията си индивиди.
10
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕРУСАЛИМ Е НИЩО. ОБИКНОВЕН ГРАД ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК. НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ЕРУСАЛИМ