Палестинците до Тръмп: Ерусалим не е за продан!

Реакциите по въпроса в Израел са нееднозначни
Обновена: 3 яну 2018 21:13 | 3 яну 2018 21:02, Елка Василева
46
Палестинците до Тръмп: Ерусалим не е за продан!
Махмуд Абас. Снимка: архив, Reuters

Палестинците осъдиха заплахата на американския президент Доналд Тръмп да спре финансовата помощ за тях заради нежеланието им да преговарят за мир с Израел, предаде Ройтерс.

"Ерусалим не е за продан, нито за злато, нито за сребро", коментира думите на Тръмп Набил Абу Рудейна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас. По думите му палестинците нямат нищо против да се върнат на масата на преговорите, прекъснати през 2014 г. Условието е обаче да бъде създадена палестинска държава в границите отпреди завземането от Израел на Западния бряг, Източен Ерусалим и Ивицата Газа по време на Шестдневната война през 1967 г.

"САЩ трябва да се придържат към това, ако твърдо желаят мир, както и да защитят интересите си", каза Рудейна.

През 2005 г. израелската страна изтегли войските и заселниците си от Ивицата Газа, но изрази опасения за охраната на границите на Западния бряг във вида им отпреди 1967 г. и се зарече, че ще запази целия Ерусалим завинаги.

Още по темата

Според доклад за американския Конгрес от декември 2016 г. от фискалната 2008 г. досега ежегодната икономическа помощ за Западния бряг и Ивицата Газа е била средно около 400 милиона долара. Голяма част от тези средства са били по линия на администрирани от Американската агенция за международно развитие проекти, а остатъкът под формата на бюджетна подкрепа за Палестинската власт.

В Израел Тръмп получи похвали от един от министрите в дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, но същевременно бивш член на израелския преговорен екип в мирния процес предупреди за опасности при спиране на финансовата помощ за палестинците. Министърката на културата Мири Негев, представител на партията на Нетаняху "Ликуд", приветства изявлението на американския президент. "Изключително съм доволна, (Тръмп на практика) казва, че е време да спрем с ласкателствата (към палестинците)", каза тя пред Израелското военно радио.

Но Ципи Ливни, израелски опозиционен политик и бивш преговарящ в мирния процес, заяви, че "едно отговорно и сериозно (израелско) правителство" би трябвало тактично да каже на Тръмп, че ще бъде в интерес на Израел да не се допуска "хуманитарна криза в Газа", както и да продължи да финансира палестинските сили за сигурност, които си сътрудничат с израелската страна.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли обяви вчера, че Вашингтон има намерение да спре да отпуска средства за финансиране на службата на ООН, която оказва хуманитарна помощ на палестинските бежанци.

"Президентът по същество каза, че не иска да предоставя никакво допълнително финансиране или иска да спре изобщо финансирането, докато палестинците не се съгласят да се върнат на масата за преговори", каза тя пред репортери в отговор на въпрос за бъдещето на американското финансиране за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА).

В изпратено по имейла изявление говорител на УНРВА заяви, че агенцията "не е била уведомявана от правителството на САЩ за настъпили промени в американското финансиране".

САЩ са най-големият донор на агенцията, като към 2016 г. са обещали да й предоставят близо 370 млн. долара, показва сайтът на УНРВА. Също там се посочва, че има 5,9 млн. души, бежанци и други категории хора, които използват услугите на агенцията, включително за образование и здравеопазване на Западния бряг, в Ивицата Газа, Йордания, Ливан и Сирия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Мартин Задека преди 6 години
Ако палестинците си направеха труда освен коран да прочетат и история на САЩ, щяха да разберат какво ги чака. Чака ги съдбата на индианците и живот в резервати, където ще идват туристи за да се снимат с истински семити, каквито те са безспорно. Такава съдба ни чака и нас българите, защото все някой ще иска да види потомци на великите траки, автохтонното население на Европа, дало и т.нар. древногръцка култура. Сега като знаете този фрагмент от бъдещето дерзайте!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Палестинците не искат държава.Не искат да произвеждат нищо.Активират се само да мятат камъни по "лошите" евреи които ги хранят.Те искат да живеят на чужд гръб и някой да ги издържа.Така им е удобно.Палестинците са джипситата на арабския свят.
32
4
 
4
 
! Отговори
Поздрави за всички преди 6 години
До ТЕОСмятам, че много превратно тълкуващ нещата. Нищо не пречи, Ерусалим да е столица на Израел и да е открит град за поклонения. И още, ако градът е палестински (разбирай арабски) то по-рано или по-късно ще стане невъзможно да се посещава от християни, юдеи и други. Ще почнат атентати и накрая всичко ще бъде разрушено. Сега единствено МУСАД и еврейската армия не позволяват това да се случи. Е поздрави на всички за 2018г.
31
4
 
10
 
! Отговори
читател преди 6 години
Тези ги изгониха от Йордания, след като направиха военен конфликт, изгониха ги и от Сирия, загинаха десетки хиляди, след това воюваха между себе си, Хамас срещу Хизбула, загинаха над 900, настаниха се в Ливан, една чудесна държава до идването им, и я съсипаха. Получили са стотици милиарди помощи от кого ли не, от Япония до Австралия, за СА, ОАЕ да не говорим. Да попитам, къде бяха първите училища за самоубийци?Кой избиваше спортисти в Мюнхен?Кой взривяваше самолети?
30
3
 
8
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Над 3000 г. Ерусалим е еврейски град, а за това че малко време е бил столица, причина е че евреите са малък народ и не са могли да устояват на многобройни и по-силни от тях нашественици.Нашата история да не е много по-различна.Когато се създава Израел през 1948 г. по тези земи са живели около 300 х. евреи, 200 х. араби и около 50 х. разни и е било протекторат на Англия.Така че, приказките за арабския характер на Ерусалим са пълен фалш.Там си е Израел и толкоз.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Палестенците като искат държава , защо не си я създадат. Да ама така е по лесно. Получават помощи от всякъде защото са уж онепревдани и си пълнят джобовете, а народа кучета го яли. Нито искат нито могат да управляват собствена държава .
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38 Пиле стига разпространявал болните си съновидения . Ясно е че си червен ердоганист.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...Бог ги освобождава и ги повежда към обещаната земя, за която е сключил завет с Авраам, Исаак и Яков. Така Мойсей начело на Израил ги е водил 40 години през пустините според директната воля на Господ към Ханаанската земя Обетованата земя." (https://bg.wikipedia.org/wiki/Обетована_земя)
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ще потърсиш ония, които се сражават против тебе, И няма да ги намериш; Ония, които воюват против тебе, ще станат като нищо,И като, че не са били. Защото аз, Господ твоя Бог, съм, който подкрепям десницата ти, И ти казвам; Не бой се, аз ще ти помогна." ( Исаия. Глава 41 : 8 - 13 ).
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"След това видях небето отворено и ето, бял кон, и Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен и съди и воюва с правда." (Откровение 19:11)
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГОСПОД ще воюва за вас, а вие останете мирни (Изход 14:14).
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йерусалим никога не е бил арабски и никога няма да бъде арабски. Арабеските ще си събуват калцуните когато искат да влязат там и ще целуват земята, която е обещана на израилтяните от самия Бог.
22
6
 
7
 
! Отговори
Portugal преди 6 години
Йерусалим е град на три религии и трябва да се превърне в свещен и независим град, по примера на Ватикана.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много вероятно е днеса да е финансиран от Германия. Не виждам кой друг.
20
5
 
0
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Ежегодната икономическа помощ за Западния Бряг и Ивицата Газа е била около 400 милиона долара - значи тя е поета от България. За 400 милиона САЩ няма и да си бръкнат в джоба, а Бойко Борисоф ще ги изпревари и трясне на масата куп пачки! Ашколсум на нашия Мюфтия, ашколсум на Султан Ердоган е Брюкселските Мюфтии - ашколсум на Синедриона!
19
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Чакам с огромно нетърпения когато САЩ ще спрат финансовата си помощ за всички!
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната палестинска интифада в Газа продължи от ден до пладне. Поради неплатени сметки за ток Израел прекрати подаването на електричество в Газа. Това пък доведе до голямо недоволство на редовите палестинци към ръководителите им в Газа почти до свалянето на измисленото им правителство. Не знам сега като им отрежат щатите 400-те милиона долара с какво ще си светят през нощта и с какво ще си зареждат телефоните..
17
7
 
11
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Тоя Абас да не би чавка да му е изпила акъла? Как се връщат стратегически важни територии, които са взети във война, която на всичко отгоре е започната от арабите? Те сигурно искат Израел да върне и Голанските хълмове, откъдето праскат Дамаск с право мерене...
16
3
 
4
 
! Отговори
Тео преди 6 години
"Храни палестинци да те лаят. Хубаво е направил Тръмп, нека ги хранят тези дето са много загрижени за палестинците."А забелязахте ли в статията загрижеността на евреите поради този факт? Пише го в статията. Знаете ли защо се използват тези пари? Главно за плащане на хора като Абас да са послушни, и за заплащане на палестинските "сили за сигурност" - ерго палестинските еничари. Нито цент не отива за благоденствието на Палестина. А когато той не ги храни, ще ги храни друг, и няма да са послушни!
15
6
 
14
 
! Отговори
Тео преди 6 години
Йерусалим е мост между три религии. Не е нито еврейски, нито християнски, нито мюсюлмански. Светът имаше уникален шанс да построи мост между тях в Йерусалим. На всички, които крякат ура, че Йерусалим е в еврейски ръце ще кажа - помислете си добре. Това е град, който трябва да е самостоятелна държава тип Ватикана. И още нещо - който се е хванал с него не е прокопсал, явно има защо. Ясно е, че евреите ще продължат с геноцида над палестинците, което е учудващо,при все незавидната им съдба през ВСВ.