Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад

Тилърсън: Да не се допуска Иран да контролира региона!
18 яну 2018 09:00, Елка Василева
185
Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад
Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Reuters

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на Ал Кайда да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката "Ислямска държава".

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад.

"Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад.

"Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ," каза той.

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони.

Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
2
 
! Отговори
ДЖЕНДАР преди 6 години
До АнонименНЕФТА ИМ СЕ ИЗПЛЪЗНА И СЕГА ПИШКАТ НОЖЧЕТА ЗА БРЪСНЕНЕ НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ ХАМЕРИКАНЦИТЕ
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако търговията на роби и геноцид над местното население( индианците) е основа на икономическата и социална система в една държава, в тази държава основни ценности са заплахите, търсеното на врагове и военната агресия.В САЩ до 50-те на 20 век съществуваше расова дискриминация.През 21 век започна да се налага полова дискриминация по ***, теорията за социална дискриминация на пола от джендъра на Джудит Бътлър- филоложка, И сега тази полова дискриминация се налага по света като конвенция.
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ просто са едни военни агресори, които постоянно търсят заплаха, за да оправдават военните си агресии и нахлуването в суверенни държави сега в Сирия, преди в Ирак, Афганистан, Либия.Заплашват Северна Корея с военна агресия.Наричат Русия, Китай тоталитарни режими, но всъщност САЩ се оказва, че са тоталитарен режим с 20 000 000 000 000 външен дълг и ужасяващ вътрешен дълг- всички американци разчитат на перманентни кредити за да могат да подържат стандарта си- един кредитен балон.
149
1
 
4
 
! Отговори
???? преди 6 години
До Анонимен 148Ти се радвай да не ядеш азиатския шестоъгълен...че от Азия, Китай и Индия се превръщат в глобални сили......а те предпочитат да са в съюз с руснаците а не с ФАЩ..
148
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 6 години
До ГостътМдааа а как бе нападнат Ирак без резолюция на ООН.....т.е ФАЩ може да нападне страна която е на няколко хиляди километра фабрикувайки лъжи за биологично и химично оръжие.....да не говорим за Либия......САЩ никога не са спирали да воюват след 2-та световна война.Войната в Корея,Виетнам, Панама,Ирак, Либия, Афганистан, Сирия и т.н. Когато чуя някой отвъд океана да говори за демокрация знам че всичко е фалш...но като ги гледам как се превръщат в новия Содом и Гомор не ги съжалявам..
147
0
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименНали да си диктатор е лошо?--------------Лошо е ако си отдолу.А ние сме съюзници със САЩ.
146
1
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Очевидно е, че ще пречат на Сирия да се възстановява, защото не стана тяхната
145
2
 
18
 
! Отговори
Гостът преди 6 години
До АнонименКой казва дали е легитимно или не.Ако се подчинява на САЩ е легитимно,ако ли не става диктатор.Такива като теб да спрат да ръсят мозък,защото и без това липсва.
144
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАДВАМ СЕ ,ЧЕ НА ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ИМ Е ЯСНА КЪРТИНКАТА.И НЕ СЕ ЛЪЖАТ КАТО ГЛЕДАТ СВЕТОВНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ И МЕДИИ.Във който се разпостранява че е демократично да убиваш други народи заради твоя угода.Демократично Всички хора да бачкат за теб.Демокрстично е по силния да ти посочи Президент.Да хвърлиш атомна бомба срещу мирни хора, и още мн.други престапления
143
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тепърва има да ядете коравия и четвъртит северноатлантичести... инструмент...
142
15
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
САЩ залязват като световен диктатор, трябва да го проумеят най-после.-С 11 авионосни и 9 вертолетно-десантни ескадри, с най-добрите самолети и с най-многото и най-богати съюзници...Леко да не залезнат...
141
10
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Каква Сирия, бе?Американците не са в Сирия, а в Кюрдистан.
140
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По нашите земи името Рекс даваме на кученца. Имаше и австрийски сериал "Комисарят Рекс" с една прекрасна немска овчарка. Със сигурност беше по-умна от това подобие на политик! Само по мое време какви държавни секретари имаше тази страна! Джон Маршал, Ачесън, Далес, Дийн Ръск, Кисинджър, Сайръс Ванс, Хейг, Бейкър, Игълбъргър, Колин Пауъл и даже Кондолиса Райт. Имаше и дребосък, ама чак такъв! Америка запада!
139
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русия=джуджеАбе бая пораснало джудже - 17.1 млн кв км! Без да броим нововключената акватория на Северния Ледовити океан. Руснаците имат лаф "Карлик, но вот с таким х... ! И показват ръка до лакътя! Та за препоръчване е "гигантите" да не се наденат на тази ръка или каквото и да означава жестът!
138
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НавигаторПравителството на Сирия е нелигитимно и никой на никой не е длъжен да иска поканата ,за да бъде там.Сега по ясно ли ти стана бе?
137
21
 
4
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До НавигаторПрекалено неграмотен си ,за да задаваш въпроси...русофилскa пoдлого.
136
13
 
7
 
! Отговори
Бог не забравя преди 6 години
всички диктатори свършват по един и същ начин
135
7
 
28
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Да те попитам азе- кой си ти бе свин.я, кой ти е позволил да седиш във чужда държава и да се заканваш???? Искренно се радвам че ще ядете големия Руски шамар.... сатани.нски из.чадия...........
134
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези още ли не са разбрали, че Асад няма да бъде свален. Иначе да си стоят там, щом им харесвал
133
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя американец-дипломат само може да се учи от най-големият съвременен дипломат- Сергей Лавров(Русия) .