Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад

Тилърсън: Да не се допуска Иран да контролира региона!
18 яну 2018 09:00, Елка Василева
185
Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад
Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Reuters

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на Ал Кайда да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката "Ислямска държава".

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад.

"Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад.

"Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ," каза той.

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони.

Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИДИЛ се финансира и подкрепя от американците и западните служби(на Англия, Франция и САЩ).Кога ще го разберете, селяни прости?
131
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сащ накрая станаха ***.
130
3
 
25
 
! Отговори
za Syria преди 6 години
Асад е единствен и законен президент на Сирия.Бог да пази България и Русия.
129
2
 
24
 
! Отговори
za Iran преди 6 години
В Иран няма да мине цветната революция, свикнаха ли американците?Иранците са умни хора, те не искат страната им да потъне хаос, кокто стана в Сирия и Либия.
128
2
 
22
 
! Отговори
за Иран преди 6 години
Иран е велика държава, бивша персийска империя.Защо Иран да нямат влияние в региона?Или САЩ предпочитат радикалните уахабисти, терористи и ислямисти от Саудитска Арабия???
127
2
 
28
 
! Отговори
за Сирия преди 6 години
Башар Асад е законен президент на Сирия.Кога ще свикнат американците??
126
2
 
23
 
! Отговори
seira преди 6 години
"ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА СВЕТА", КАКТО НЯКОИ ГИ НАРИЧАТ, НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ СЪГЛАСЯТ С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА И ОТНОВО СЕ ГОТВЯТ ДА ПОРОБВАТ ИЗТЕРЗАНИЯ СИРИЙСКИ НАРОД!"УЖ ДЕМОКРАТИТЕ" НЕ МОГАТ ДА ПРИЕМАТ, ЧЕ СИРИЙСКИЯ НАРОД ИЗБИРА И ПОДДЪРЖА ПРЕЗИДЕНТА АСАД И ВОДЕНАТА ОТ НЕГО ВЪТРЕШНА И ВЪНШНА ПОЛИТИКА!В КРАЙНА СМЕТКА: "ГЛАС НАРОДЕН - ГЛАС БОЖИ!", КАКТО КАЗВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!НИКАКВИ ВМЕШАТЕЛСТВА, НА КАКВАТО Й ДА Е ЦЕНА НЯМА ДА УСПЕЯТ В СИРИЯ, ЩОМ НАРОДНАТА ВОЛЯ Е ИЗБРАЛА АСАД!АМИН!
125
2
 
16
 
! Отговори
Kr преди 6 години
сащ - окупатори
124
4
 
17
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
съжалявам обикн.хора в САЩ.........след време никой няма да иска да ги чува и вижда. политиците им са мръсни копилита , жадуващи за война и смърт. американският елит а и европейският са рептили а не хора - казвам го не защото искам да раздувам идиотщини а защото няма как нормален човек , мислещ за нацията си и Земята като цяло да върши такива дивотии - да подклажда войни, да създава ИД, да сее смърт и глад. Няма как да си човек - трябва да си извънземен без емоции, без любов и състрадание.....
123
1
 
3
 
! Отговори
За126 преди 6 години
Ще прави компания на Янкулович в някой сибирски санаториум:)
122
7
 
4
 
! Отговори
За 125 преди 6 години
Ако същото се приложи към терораша, то същата мигом ще потъне в земята и на нейно място ще има само море за да изчезне спомена за азиатските диваци и зверствата им!
121
13
 
5
 
! Отговори
въй преди 6 години
братушката Асад скоро ще избяга в братски Сибир
120
5
 
22
 
! Отговори
мдааа... преди 6 години
Краварите нама да се спрат докато не подпалят целия Бл.Изток.Те са като вампирите - хранят се с чуждата невинна кръв, болка и страдание, но ще настъпи ден, когато провидението ще им потърси сметка за всичкото зло, което са сторили и тогава те самите ще пропищят от ужас!
119
5
 
28
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Да се чете - Американската армия остава в Сирия до укрепването на ИД чрез сваляне на законно избрания президент Асад.
118
3
 
22
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
А питахте ли Путин?
117
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това новина ли е? Че те досега къде не са останали?
116
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 116Спокойно бе кeлеш.Много рано си се прибрал от училище ?
115
2
 
25
 
! Отговори
До 118 преди 6 години
То и у нас никой не ги ще, освен техните агенти набутани на ръководни постове в държавата, платените от Сорос клакьори и някои индивиди от младото поколение с промити мозъци.
114
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американската армия остава в Сирия до свалянето на АсадНевероятно нахални, много нагли типове са тези кравари!К`ъв го дирят в Сирия натрапниците, че и условия поставят?!?Плъпнали са по целия свят да се натрапват, да изнудват и да нахалстват световните разбойници....
113
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окупаторите искат да са на всякъде по всяко време ама нема как да стане. Освен у нас никой ги не ще, те са рака на света в момента. Само с хирургичен нож, химиотерапия и силна радиация ще изчезнат от тази земя.