Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад

Тилърсън: Да не се допуска Иран да контролира региона!
18 яну 2018 09:00, Елка Василева
185
Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад
Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Reuters

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на Ал Кайда да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката "Ислямска държава".

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад.

"Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад.

"Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ," каза той.

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони.

Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
13
 
! Отговори
българина преди 6 години
единствените страни членки на нато които окупират законно чужди територии са сащ и турция! долу нато! какво правим там? европа е окупирана от сащ, отедната страна е сащ и окена, а турция варди изхода от изток
71
1
 
18
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
До 54Донякъде сте прав . Аз не мразя Русия. Просто те си защитават интересите в Европа. Нима САЩ не правят същото. Що народ измря заради техните интереси по света.
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ще стане когато и китайската политика и армия решат да бъдат по-активни в международните дела!Чак тогава САЩ ще трябва да ограничат националните си интереси до Карибският басейн!
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като във Виетнам ли?
68
0
 
3
 
! Отговори
желязна глава преди 6 години
До юбералесСам го каза: " Получават кинти от Германия за престоя си в Рамщайн ." Е че за какво друго се окупирват територии ? За ресурси и капитали, нали така. Правилно !И железния човек ще ти завиди на желязната логика . :)
67
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде на къде ве вие ще казвате кой да остане президент и кой не в чужда държава.Има си законно правителство и народ който ще гласува.Трябва ООН да ви нанесът икономически санкции затова че се намествате в целия свят и сте виновни за убииствата на много мирни хора
66
5
 
17
 
! Отговори
2 епизод преди 6 години
Очаквайте руската армия да остане в сащ до свалянето на режима
65
15
 
6
 
! Отговори
А Русия преди 6 години
като сключи договор за 49години със Сирия с клауза да може да се ПРОДЪЛЖИ това одобрявате? Не ви ли прилича на "освобождаването ни"?ПОНЕ САЩ с никого не е сключвал такива изнудващи договори!Русия,с помощта на "частните армии' и Кадиров ще продължи попълването на бойците на ИД,за да ИМА повод и терен за "освобождаване' поне 100г. Хитри сметки.Да се внимава и никой да не се радва на "руснаците,купуващи апартаменти тук;в някой ден може да ги видимсъс зелени униформи,кепета и прицелващи сеот пок
64
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иран и Русия са в състояние да изолират САЩ в Близкия изток.
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останете си там до метър и половина!
62
4
 
24
 
! Отговори
демокрация нали преди 6 години
САЩ само по този начин съществуват, с войни и конфликти."Според направена през октомври 2017 справка от библиотеката на Конгреса на САЩ (Congressional Research Service), за периода 18002017 САЩ са извършили 392 военни интервенции, като за периода на Студената война (1948-1991) броят е 46, а от 1992 до 2017 188, като само в рамките на 2000-2017 военните вмешателства на САЩ са 126. В същото време САЩ обвиняват Русия в агресия."
61
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До железен сиПо просто е. Получават кинти от Германия за престоя си в Рамщайн.
60
0
 
2
 
! Отговори
Пристанище Бургас преди 6 години
Такаме танкера с американска вепеге!
59
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До до сержантНеточно сега ако вземем един тръбопровод от Катар до Босфора - по почти пряка линия това са 2000 км на 100км транзитната такса е римерно 4-5$ и транспортна такса(ток/помпи/охрана) 3-5$(зависи от терена) на 1000кубометра Газ20*4$ + 20*3 = 140$ или това реално е половината от продажната цена на ГАЗът във момента към ЕвропаА тръбопровода след Турция?
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кинти за купони за храна имат ли, че са тръгнали да правят разходи в Сирия. Щото 20% от американците живеят от купони за храна. Или ще вземат заем. Ама нещо май-петродолара се клата, вече не дават лесно заеми.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1.ИДИЛ не произхожда от Ал Кайда. Едните се бият с другите. 2.ИДИЛ е създадена от Израел.3.Не виждам къде е проблемът Иран да има влияние в Сирия. Все пак е страна от региона, която знае местните нрави, традиции и обичаи, а не презокеанска.4.Не е добър ход на САЩ да въоръжават терористи - както ИДИЛ, така и кюрдските милиции по границата с Турция. С това само се палят нови конфликти.5.Стратегията "разделяй и владей" е цинична!
56
4
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Американче, дните ви в Сирия са преброени.Спрете да се месите в интересите на суверенни държави.Руснаците ви използват като буфер и като си свършите работата ще ви изритат заедно с вашите приятели от YPG.Ако не сте го разбрали, аз до ви го кажа.
55
1
 
8
 
! Отговори
железен си преди 6 години
До юбералес Явно американците са пряко подчинени на Бундестага и каквото той реши и те изпълняват? Желязна логика , няма що . Да не говорим че от 45-та американците назначават в окупираната територия.
54
22
 
6
 
! Отговори
до сержант преди 6 години
Точно.Цялата война се води за да не може друг да продава газ на Европа освен Русия.Ако се налага в Сирия няма да остане жив човек,но тръба за Европа няма да има.За Русия това е въпрос на оцеляване тъй като ако не продава газ и петрол,няма кво друго да продава.Русия е една мафиотска държава която заплашва света с ядрена война ако не и купуват суровините.Запада се опита да и помогне да се развие,включи я в Г8,инвестира в нея,но материала там не става.
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яяяяяяяяя, че НЯКОЙ да ги е е канил там???? Абе, тия кога най-сетне ще ги изритат оттам и да ги натикат в техния си полуостров, да ги затворят така, от двете страни с океани и даже да не си показват носа оттам! Наглеци, НА ВСИЧКИ ИМ ДОЙДЕ ДО ГУША ОТ ТЯХ!