Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад

Тилърсън: Да не се допуска Иран да контролира региона!
18 яну 2018 09:00, Елка Василева
185
Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад
Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Reuters

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на Ал Кайда да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката "Ислямска държава".

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад.

"Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад.

"Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ," каза той.

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони.

Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
54
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Пряка намеса във вътрешните работи на суверенна държава без резолюция от ООН. Има си международни закони за това, но те явно не важат за световния шериф, който може да си гони интересите където и както му е удобно.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗозоТе пък са се замислили.Па а ко знаеш колко са се изплашили.
10
5
 
54
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Не искам никои от шороските последователи и привърженици на американският тероризъм да ми говори за международно право, демократични ценности и т.н.Защото всичко е опира до пари, а те са в оръжието, наркотиците и нефта. А тези неща където и да се намират трябва да ги експлоатира САЩ и никой друг.
9
3
 
54
 
! Отговори
САЩ май им се иска преди 6 години
да гризнат дървото. Отколешната им политика да сеят война и тероризъм навсякъде по света само и само те да са отгоре среща все по - голяма съпротива, даже и в най - заклетите им съюзници. Не искат но дано да могат все някога да преглътнат факта, че вече не са най - голямата сила на света, че има други силни играчи. Навремето падна т.н. източен блок и слава Богу, че иначе Щатите трябваше да се разпаднат, а те без световна война нямаше да го направят. Какво ли ни чака сега с тази рухваща империя!!
8
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто им трябва проблем за да могат да присъстват и уж го разрешават.Ако няма, ще го измислят и създадат.В старите лекции по идеологически отпор на империализма му казваха ,,принцип на канонерката'' и световен джандарм!
7
5
 
54
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Скоро Русия ще се върне с пълни мощ и заедно с Иран ще измете агресора и защитника на терористите САЩ от суверенна Сирия.
6
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наг леци на това му се вика агресия скрита зад приказки за загриженост за сирийския народ.
5
4
 
66
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Е, поне вече открито казаха, че не са там, за да се бият с джихадистите, а са там, за да превземат Сирия.
4
2
 
49
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
"...Тилърсън обяви и налагането на санкции на всички, които не споделят неговата позиция за свалянето на Асад."А от отсрещния бряг ехото донесе "Ще ми пръ-д-неш на ..."
3
0
 
64
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
само сирииският народ на избори ще каже кои да го управлява сащ и коалициятада се изтеглят от арабския полуостров и да оставят хората да живеят както искати да спре миграцията кьм европа
2
3
 
71
 
! Отговори
факт преди 6 години
Съвременен фашизъм...докато сащ се намира в Сирия и подкрепя терористите мир няма да има.
1
4
 
70
 
! Отговори
ужас преди 6 години
На какво основание САЩ се намира в Сирия без нейно разрешение?това е чиста агресия и срещу САЩ трябва да се вземат мерки и наложат санкции,това е чудовищно нарушение на меж. законодателство.