Турция продължава с "Маслинова клонка" и навлиза в Сирия

Вече са завзели 5 километра от територията на Сирия
Обновена: 21 яну 2018 17:49 | 21 яну 2018 17:36,
117
Турция продължава с "Маслинова клонка" и навлиза в Сирия
Снимка: Reuters

Военнослужещите от Въоръжените сили на Турция и военна техника са се придвижили с още 1,5 км навътре в Сирия и са заели вече 5 км от територията в хода на операцията "Маслинова клонка", която се провежда против кюрдските формирования от "Отрядите за народна самоотбрана" и партията "Демократически съюз" в сирийския район Африн.

Анкара смята тези организации за издънки на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която е призната за терористична организация в голяма част от света. Това съобщи в неделя турската държавна Anadolu Agency, предава ТАСС.

Още по темата

По-рано телевизионният канал Haberturk, позовавайки се на свой източник, предаде информация, че турските военни вече са се придвижили на 3,5 км от своята граница и са очистили минираните райони. Според постъпващите данни, в Сирия са влезли танкови подразделения, отряди със специално назначение, както и пехота. Всички те оказват огнева поддръжка на формированията на опозиционната на сирийското правителство "Свободна сирийска армия", с която Турция координира своите действия в Сирия, пише "Фокус".

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм обяви началото на наземната операция в Сирия. Според неговите думи, "сухопътните подразделения на ВС на Турция са пресекли границата в 11,05 местно време (10,05 българско) на 21 януари". Но след това последва опровержение. Агенция Reuters, позовавайки се на представителя на Отрядите за народна самоотбрана Бируск Хасак, съобщи, че "турските сили са отхвърлени след ожесточени боеве и са били принудени да отстъпят при опита да влязат в Африн".

Йълдъръм, също така, излезе с твърдение, че "Русия няма възражения срещу действията на Анкара в северна Сирия, а Турция работи над това, да отстрани безпокойствието на Иран". Москва за момента не е коментирала това изказване на турския премиер.

Освен това, турския политик разкри целите на операция "Маслинова клонка".

"Операцията ще се проведе на четири етапа. Ще бъде създадена 30-километрова зона за сигурност, където всички терористични елементи ще бъдат унищожени", заяви той.

Йълдъръм, отговаряйки на въпрос на журналистите, какви действия ще предприеме Анкара в случай, че Вашингтон продължи да доставя въоръжение на кюрдските формирования в Сирия, заяви, че "всяка поддръжка, оказвана на терористите, ще бъде цел" на ВС на Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
23
 
20
 
! Отговори
PD преди 6 години
Типичната Турска логика:Понеже Асад, не контролира територията си, ние имаме право да правим каквото си искаме там.А логиката на ***:Понеже в тази селска къща стопанина не контролира имота си, ще влезна да го обера.Сега по ясно ли е, що нямаме общи разбирания, и колко сте близки ментално.
49
11
 
41
 
! Отговори
хехе преди 6 години
Браво ЕрДо.Истински европеец.30 километрова безопасна зона за бежанците.Европа е с теб.
48
19
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агресия спрямо чужда държава без мандат / разрешение на ООН или НАТО, за какво говорим?!? Къде са санкциите срещу султана? Къде са европейските пудели да полаят малко?!? Мълчат.
47
12
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Българските алахогъзници - са башибозук от ***.
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Операцията да се преименува на маневри около Африн, поради безапелационната победа на Турската армия. И понеже е най благородната и доблестна, няма да преследва,бягащите през глава кюрди.
45
1
 
17
 
! Отговори
Бай Тато преди 6 години
Гледайте бе матрял ! Такива имахте и вие !
44
30
 
25
 
! Отговори
Върбов чеп преди 6 години
За нас българите, Турция и нейните обитатели не са изобщо приятни.Интересуваме се от Турция само с една цел - опасения от анексии и войни на някой самозабравил се турски политик.А на останалите поклонници на Турция препоръчвам да ходят там да си строят мегапроектите, да режат глави на войничета по истанбулските площади и да драскат на майчиния си език в свободните турски сайтове. Вашето присъствие тук е крайно неприятно.
43
11
 
24
 
! Отговори
ЕВАЛЛА ЕРДО...ХА,ХА, преди 6 години
УДРИ И СЕ НЕ БОЙ....."ЧЕРВЕНОТО ДУПЕ" НА ПКК ...ДУША НЕМА...ХА,ХА,ХААААААААА...СЛАВА НА СУЛТАН ЕРДОГАН!!!!
42
13
 
23
 
! Отговори
<><> преди 6 години
Ако тръгнат към България ? Мама Меркел ще ни защити ли ? Тъй като точно Турция нареди да си премахнем ракетите и армията .....ха сега де ....защо ли ?
41
10
 
33
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Колко неинформирани хора има в тая държава...Браво на комшиите!
40
18
 
12
 
! Отговори
От мястото на събито преди 6 години
Всички цели са поразени, *** спряхме за по един кебап, та за това сме на 5 км само. После ще спрем за по баклава. Чакайте новини от Африн до два три месеца.
39
4
 
26
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
Само да те информирам че 30.000 от тия талибани преминават военна подготовка подготвена от Американската армия ..А с какви оръжия са снабдени влез прочети ..Стига с тия предположения какво било ..Има си медия която дори в момента е на място в горещата точка на сраженията ..Информирай се просто ..източници много Дори самите американци са написали ясно с какво подпомагат терористите ..(да за тях те не са терористи)
38
2
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Време е ! Яжте и пийте братя :) Време не остава !
37
9
 
10
 
! Отговори
До Бозкурт преди 6 години
Със сигурност не се хвърлят с голи гърди и автомат в ръка срещу танковете, но съм сигурен че "тежкото" им въоръжение е някой и друг гранатомет и нищо повече.
36
8
 
29
 
! Отговори
ГАРГАТА преди 6 години
Подкрепям напълно Ердоган че иска да върне бежанците "Арабите у дома" Долу асад.. а Иран да приеме бежанци и после да дава съвети. САЩ също.
35
5
 
37
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
Приятелю .. 6 от 10те мегапроекта в света се строят в Турция ..Най-дълъг мост / най-голямо летище / най-широк тунел ..и т.н. Незнам какво имаш предвид с "изолирани"Но явно никога не си бил в Турция ...Инфраструктура ..Туризъм ..на какво ниво е нямаш и идея ..Европа е много назад ..казвам Европа като говоря за Германия / Англия / Франция и т.н. не за България и Румъния
34
22
 
14
 
! Отговори
Столтенберг преди 6 години
Ами малко ми е неудобно да коментирам темата, тъй като натовска държава атакува друга държава само заради личната вендета на Ердоган срещу кюрдите, без получен мандат от ООН и НАТО, затова ще си мълча като пyтkа.
33
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чуеш турчин, Турция и веднага правиш асоциация с мустакат дзурлат, с крива глава и грозно лице, задължително с мустаци, гледащ лошо. И като заговори на лаещият език, ти идва да повърнеш. Кой ги харесва пи света, няма такъв. Ето защо ще си живят изолирани и отритнати от света, никой не иска да ги приема.
32
5
 
32
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
Тия "въшливи талибани" са тежко въоражени с американска военна техника ..+ се укриват в планинските райони ...влизат в дупките си и чакат някоя скрита бомба / мина някъде да избухне ..Ти как си го представяше излезли с калашници срещу Турския аскер и водят битка ли ...разчитат предимно на скритите експлозиви и се крият в планините ...
31
6
 
7
 
! Отговори
??? преди 6 години
До АнонименОбикновено имат какво да кажат когато дадена държава започне военна окупация на друга.Някой да каза нещо за Крим?