Македония отиде твърде далеч в съчиняването на история!

Александър Йоранов: Ясно е, че античната история не е тяхна
5 фев 2018 12:28,
252


"Гражданите на Република Македония отидоха твърде далеч в кражбата и съчиняването на история. Те се отказаха от българските си корени, които са доказани във времето. Сега отидоха да крадат далечната антична история, която е ясно, че не е тяхна", посочи в студиото на "България сутрин" бившият председател на НС и бивш посланик на България в Скопие Александър Йорданов.
 
"Националното чувство на всеки един народ се крие на подсъзнателно ниво. Когато обаче то се изведе масово в съзнанието на обществото и се политизира, винаги следват събития с трагичен завършек. Балканите са чисто доказателство за това", отбеляза още той.
Още по темата

По думите му, въпреки че страната ни не е пряко засегната от проблема, е важно като членка на Европейския съюз, да излезе с официално становище по темата.

Вчера в Атина се проведе пореден протест за името на Македония. На площад "Синтагма" се събраха близо 1 млн. души. Демонстрацията бе под надслов "Македония е Гърция". Организаторите се надяват правителството да чуе гласа на хората, които се противопоставят "Македония" да присъства в името на южната ни съседка.

А световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова сънародниците си никога да не дадат името "Македония" докато на този свят има гърци.

"Не търся политически грешки и пропуски, но не виждам какъв е смисълът от референдума на премиера на Македония Зоран Заев. На първо място самият той трябва да направи самопризнание за собствения си произход", коментира в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев университеският преподавател и преводач Йоаким Каламарис.

В скайп разговор за Bulgaria ON AIR социологът и преподавател в Атинския университет проф. Георгиос Плиос уточни, че митингът в Гърция вчера се е превърнал във важно политическо събитие.


"Не е редно да коментираме кой е по-малко или повече патриот. Въпросът, който обаче сега се постави е дали Гърция ще се съгласи за името на Македония, така че да не създава пречки за влизането на страната в НАТО", каза проф. Плиос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
Кога работят тези гърци?
172
5
 
4
 
! Отговори
Вангелов преди 6 години
Това е Българска открадната македония .*** малака да си траят
171
0
 
1
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #178 А а а. И Мала Азия,от където ги изгониха турците...
170
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
македонско албанска народна алтернативна федерация - ***
169
6
 
7
 
! Отговори
дани преди 6 години
колкото един народ е по мизерен,толкова по голяма история си приписва.има народи вторачени в миналото и има народи гледащи във бъдещето
168
8
 
14
 
! Отговори
Дядо преди 6 години
Докато гърци, сърби, макета и българе се карат, ислямските орди на Ердоганя набират сила и ще ни залеят! И "Аллах!" гръмовно въздуха разпра.Върхът отговаря с други вик: ура! Помнете историята българи, инак сме о0речени да я повтаряме!
167
4
 
13
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До Кажи ми, кажи, бедни--- Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други." По нататъка се разказва накратко следното - Първоначално българите победили византийците, но последните получили подкрепление и на свой ред разбили българите. Връщайки се към Цариград обаче, византийците били посрещнати в Тракия от българска войска, която така разбила ромеите, та от тях оцелели едва една шепа хора!
166
9
 
4
 
! Отговори
ТРАХ преди 6 години
"Ясно е, че античната история не е тяхна" . Разбира се, тя е българска! ТракИ..??!!! С М Я Х в залата. татарски ***... жалки сте. сега нямате респект във света,търсете митове във история
165
3
 
4
 
! Отговори
научи историята преди 6 години
До какви ти тракиНаучи истината за произходът на Българите, пък тогава коментирай ;)Като не знаеш поне не омаловажавай, това което са направили тези преди теб, за да те има по тези земи!Аман от комплексиран народ!
164
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонска албанска федерална република (МАФР)
163
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците са загубена кауза за нас. Причините - сръбски геноцид, Великите сили, български грешки, СССР, Коминтерн, македонизъм. Вече няма значение, просто не искат да са българи. Това нямаше да е така, ако бяхме със стандарт поне колкото Гърция - щяха да опищят света, че са българи. Уви, не можем да им предложим нищо, освен народно творчество, кисело млеко, природни красоти и "велика" история, наред с това мизерия, престъпност, корупция. Ми те си ги имат, каквото нямат - измислят си го.
162
8
 
15
 
! Отговори
Дончо преди 6 години
Защо мълчат сега уж патриотите,Македония трябва да стане Вардарска България и гърците ще се успокоят.
161
14
 
12
 
! Отговори
Aaaaaaa! преди 6 години
Време и ние да излезем на протест за името на Гърция!!!!!!!Да си изберат някое от следните наименования като Северна Либия Горна Волта, Горен Египет или Северноафрикански съюз (Евросъюз) обозначаваш местата от където са мигрирали.
160
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До патриотарите АБЕ ДРУГАРИ когато гърците викат Македония е гръцка ТЕ имат предвид САМО СЕГАШНА ГРЪЦКА МАКЕДОНИЯ която е и класическата Македония!!Вие почвате да се дерете че Македония била българска мислейки за БЮРМ,оттам идват и глупостите чия е Македония!Името искат да го заграбят точно "македонците"от БЮРМ и чрез фалшива история да имат претенции към България и Гърция!Омръзна ми като на бавноразвиващи се да обяснявам,а Джамбаски надмина себе си с днешните безумия дето ги е изтропал.
159
6
 
10
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До какви ти траки Да беше попрочел малко популярни исторически статии, ще те обогатят. Има дори и детски книжки, даващи достоверна информация. Но трябва да се чете и после да се пишат глупости по форумите. Иначе и ние сме наследници на траките, точно толкова, колкото днешните гърци на древните елини.
158
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонският "език" разновидност на кой език е?а) албанскиб) сръбскив) гръцкиг) марсианскиъ) българскиМоля САЩ, ЕС, Россия и Китай и Арбитражният съд в Лозана да се произнесът!За пустата Македония, България е претърпяла три национални катастрофи, а те искат да гърци!
157
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истанбул също е бил гръцки но сега не е нали и Гърция няма право да го окупира. Едното може ама другоро не може само защото Гърция си го е решила и може да надвие на Македония ама на Турция не.
156
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Тихо, да не чуе Неделковски, че ще изпотроши пак някой паметник с големия токмак...
155
17
 
13
 
! Отговори
какви ти траки преди 6 години
Истината е, че Българите са били номадско племе, вероятно образувано от няколко такива Където минели са забърсвали по нещо. Успешно са се установили на Балканите, тъй като са имали добра конна армия, въоръжение и тактика. НО! Пирамиди не са строили, астрономията не са изобретили, света не са осеменили. През вековете сме се омешали със славяни, и каквото там от други народи е останало (добре де, и малко траки), впоследствие-оттук минало, не стигат пръстите на ръцете и краката да ги изброи човек.
154
1
 
2
 
! Отговори
До до Питане (#142) преди 6 години
В едно изследване има по-малко политика и повече наука. След като част от участващите говорят и пишат за проекта за генетична карта от 2016 (които междудругото не е и първия) и за трудностите при намирането на материал от славянски произход за изследване. Лично аз съм по-склонен да повярвам на хората обявили се публично, отколкото на някой списващ анонимно. Можеш да слагаш колкото си искаш минуси или да се позоваваш на ЮТюб, но и 2-мата добре знаем, че освен сериозни неща там има и доста плява