Македония отиде твърде далеч в съчиняването на история!

Александър Йоранов: Ясно е, че античната история не е тяхна
5 фев 2018 12:28,
252


"Гражданите на Република Македония отидоха твърде далеч в кражбата и съчиняването на история. Те се отказаха от българските си корени, които са доказани във времето. Сега отидоха да крадат далечната антична история, която е ясно, че не е тяхна", посочи в студиото на "България сутрин" бившият председател на НС и бивш посланик на България в Скопие Александър Йорданов.
 
"Националното чувство на всеки един народ се крие на подсъзнателно ниво. Когато обаче то се изведе масово в съзнанието на обществото и се политизира, винаги следват събития с трагичен завършек. Балканите са чисто доказателство за това", отбеляза още той.
Още по темата

По думите му, въпреки че страната ни не е пряко засегната от проблема, е важно като членка на Европейския съюз, да излезе с официално становище по темата.

Вчера в Атина се проведе пореден протест за името на Македония. На площад "Синтагма" се събраха близо 1 млн. души. Демонстрацията бе под надслов "Македония е Гърция". Организаторите се надяват правителството да чуе гласа на хората, които се противопоставят "Македония" да присъства в името на южната ни съседка.

А световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова сънародниците си никога да не дадат името "Македония" докато на този свят има гърци.

"Не търся политически грешки и пропуски, но не виждам какъв е смисълът от референдума на премиера на Македония Зоран Заев. На първо място самият той трябва да направи самопризнание за собствения си произход", коментира в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев университеският преподавател и преводач Йоаким Каламарис.

В скайп разговор за Bulgaria ON AIR социологът и преподавател в Атинския университет проф. Георгиос Плиос уточни, че митингът в Гърция вчера се е превърнал във важно политическо събитие.


"Не е редно да коментираме кой е по-малко или повече патриот. Въпросът, който обаче сега се постави е дали Гърция ще се съгласи за името на Македония, така че да не създава пречки за влизането на страната в НАТО", каза проф. Плиос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 145Исторически е доказано, че траките отсам Дунава са били хеленизирани, а оттък Дунава, в днешна Румъния са били романизирани. Което означава, че хеленизираните траки вече са сменили езика си и впоследствие са възприели славянския език, бягайки от гърците и присъединявайки се към славяните.
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е сложно към днешна дата!Защото материала е предимно от аристократчини погребения, които се оказва че при определени случаи имат разлика с масата на поданиците, тоест управленските родове може и да са били други! Тук идва и езика, който дава доста отговори, макар че и той не е на 100% гаранция! Значи кое остава..., старите извори, които кой ги е унищожил-гърцитееее!!! Защо, защото там пише че няма славяни, а траки и българи са много стар народ - сходен! Тоест нищо не можем да докажем:(
131
4
 
12
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
На Балкана всичките сме БАЛКАНЦИ! Другото са чужди тарикатлъци, за да ни разединят и да не допуснат да се обединим в една силна НЕЗАВИСИМА държава.
130
3
 
10
 
! Отговори
Кажи ми, кажи, бедни преди 6 години
народе, кой те вкара в този безумен въртоп на историческа чалга. Кой ти наби в главата налудните теории, че 99% от човечеството са българо-трако-пелазго-незнамкакви си. Има си историческа наука, която с научни методи определя кое, какво и как. Има си извори, писмени източници, архелогически находки, това са доказателства, а не предания и легенди, разказвани от вманиачени "професори" или теории, развивани от комплексирани изследователи. Че това е същото като македонците бълнувания.
129
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общото между днешните българи и траките е точно толкова, колкото е общото между днешните македонци и Александър Велики. Тоест - НИЩО.
128
1
 
2
 
! Отговори
до Питане преди 6 години
А, дали всички славяни са изгаряли мътрвите си???И дали не говорил за поличтическа пропаганда??А, дали са славяни и гермаснки тип племена??Много неизвестни!!Сигурно е, само че чжните "славяни" са някакви "друг тип" славяно:)))!разбира се има мноооого политика тук!
127
4
 
0
 
! Отговори
Питане преди 6 години
До @115А как го установи този факт, като се има предвид, че древните славяни са изгаряли своите мъртви. Трудност, с която са се сблъскали изследователите на генетичния код на българите през 2016 и поради която, не са успели да получат образци за изследване. И ако проектът беше само нашенски, да изразиш скепсис, ама последните изследвания са се правили в чужбина, в Университета на Флоренция. Говоренето в минало и сегашно време на славянски език, няма нищо общо с произхода.
126
1
 
1
 
! Отговори
sf преди 6 години
toq poslanika mai ne si e ispil dozata(xapcheta) sutrinta:)))kakvi gluposti govore i toq ne znae!!!
125
5
 
5
 
! Отговори
до 135 преди 6 години
да, точно казано! Ганчи Ценов е определил много добре произхода, но още по-добфре е извел сходния произход на траки и прабългари. Макар, че ако трябва да сме точни са имали доста различия по това време, но не може да се отмине културните сходства, пък макар и с различия в езика. Така, че да македонците са си част от траките. Като имайте предвид че траки е събирателно име!!!
124
4
 
4
 
! Отговори
Маке Баке преди 6 години
Щото па историята на траките е на българите !!! Айде у лево !!!
123
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"българите не са дошли от Азия. ТЕ СА ТРАКИ." В ДНКто ни може да има гени от наследниците на древните траки, но културата, езика, традициите ... целия тракийски етнос изчезва, още преди да е създадена българската държава по тези земи.
122
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония е на гърците, колкото САЩ е на индианците, Англия на келтите или Австралия на аборигените.
121
7
 
10
 
! Отговори
Другата гледна точка преди 6 години
Има един историк *** Ценов- той е работил САМО с оригинални документи в различни хранилища. И той казва: българите не са дошли от Азия. ТЕ СА ТРАКИ. А траки и македонци са един и същ народ, носил различни имена в различните епохи. Днес този народ живее в две държави- България и Македония. Но явно неговите трудове не са съвпаднали с основната теза на нашите историци и е отхвърлен. Може би и поради политически причини.
120
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 131Важното е, че Ами Буе през 1847 се е прошетал низ балканските земи, правил е анкети и е определил къде какви етноси живеят. И не е намерил ЕДИН-ЕДНИЧЪК македонец. А лед етническите прочиствания през 1913 във Вардарска Македония са останали само такива българи, които са били на принципа "Ке ми даеш паре, ке се пишам србин!"Слава на Мара Бунева!
119
5
 
11
 
! Отговори
@115 - много е прав преди 6 години
Абсолютно точно казано!Траките никога не са изчевали.А в това че в нашите гени тече и тази кръв е абсолютно!Може да се каже, че дори по-търко време, българите остават сравнително хомогенни, акто етнос.Така че да казвате, че сме някакво смески и *** е доста повърхностно! Но такава беше пропагандата преди: "който минал си е хрълил семето"
118
6
 
7
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
До 110 Когато се поразходиш в Италия, бързо разбираш, че италианците твърде много приличат на българите. Това е от гените на траките. Легионерите, които са служили по тракийските земи, се женели за тракийки, траки като роби били откарвани в по сегашните италиански земи и така хората се омесили. Няма нищо притеснително. Траките са дали базисна основа, но са изчезнали, защото не са имали силата и способността да си организират държава. Както ние сега се дезорганизираме и скоро ше сме като траките.
117
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята ни е фалшива, всичко е някаква измислица, а вие се сърдите на македонците, че си измислят? Населението на Балканите е автохонно, не само че не е идвало от никъде, а напротив, заселвало е. Наречето го траки, пелазги или славяни, няма значение. По времето на Аспарух е имало 3 Българии съществували едновременно. Защо? Как се прави държава с 10 000 души? А три? Къде са им жените и децата на тия войни? Българите са били винаги тракийци, вероятно различни племена разселени около Черно море.
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До прoстаците дeбилиНяма полза защото по-късно не ги признават за българи а за гръцки славянофони или сръбски македонци.
115
4
 
5
 
! Отговори
@115 преди 6 години
Славяните на Балканите са траки. Дори генетичните изследванията показват, че тъй наречените южни славяни (Т.е. ние) са различни от останалите. Това че един език се е наложил в други страни, не е доказателство за произход или за общоност. Езиковите изследвания за сходство показват, че българският е най-близък освен до македонския, до руския и украинския. Изненадващо не до сръбския. Т.е. пътят на езика е към Русия и от там към другите страни. Но траките са говорели славянски езици.
114
3
 
13
 
! Отговори
До прoстаците дeбили преди 6 години
И 100 минуса да сложите, Ами Буе вече 136 години е в гроба, от 1881 и на него му е все едно. А атласът с картите се съхранява в музея във Виена.Тези карти категорично доказват, че през 1847 етнически македонци НЯМА! Освен може би на Месечината.