Сирия – война безспир! Асад е спасен, страната – разпродадена

Цената за помощта на Русия и Иран е много висока
10 фев 2018 18:40, Елка Василева
349
Сирия – война безспир! Асад е спасен, страната – разпродадена
Снимка: архив, Reuters

Седем години след началото на военния конфликт в Сирия президентът Башар Асад все още е на власт. Без Русия и Иран той вече щеше да е изгубил войната. Цената за тяхната помощ обаче е много висока, пише Дойче веле.

Бунтовническите крепости Идлиб и Източна Гута се оказаха костелив орех за режима на Асад. Затова и през последните дни въздушните удари на режима срещу позициите на джихадистите в тези два града бяха толкова ожесточени. По данни на международно признатия Сирийски център за наблюдение на човешките права при нападенията от въздуха срещу двата града само във вторник са загинали 63-ма цивилни, сред които и 14 деца. Според непотвърдени информации нападателите са използвали също и химически субстанции.

От няколко години Идлиб и Източна Гута се намират в ръцете на бунтовниците. Сега Асад се опитва да си ги възвърне. Ако успее, режимът ще направи важна стъпка към целта - да си върне контрола поне върху части от сирийската територия. Всъщност Асад и сега вече постига успехи: най-големите градове на страната са под негов контрол. А военен триумф в Източна Гута би довел до консолидиране на властта му най-вече в региона около столицата Дамаск.

Арогантността на режима

Около 1/3 от територията на страната все още се намира в ръцете на бунтовниците - основно на съюза "Обединени сирийски сили". Дори и в районите, контролирани от режима, думата имат отделни групировки. Като цяло режимът на Асад властва над по-малко от половината от територията на Сирия.

И въпреки това Асад може да е напълно спокоен, защото е закрилян от двама силни съюзници - Русия и Иран. Те допринесоха сериозно за неговото политическо оцеляване. А това - след натрупалата се дълбока омраза през тези седем години гражданска война - означава и друго. А именно: неговото физическо оцеляване.

Така режимът демонстрира самоувереност: на организираните от Русия мирни преговори в Астана, Казахстан, неговите представители се държаха надменно и не проявиха никакъв интерес към започването на преговори, написа в английския "Гардиън" ръководителят на делегацията на основните светски групировки от съпротивата Наср ал Харири. "Представителите на режима демонстрираха нулев интерес към преговорите. Без натиск от Русия политическият процес е невъзможен", подчертава той.

Безсилната опозиция

Русия обаче не упражнява такъв натиск, а това допълнително заздравява режима. Но само на пръв поглед. През 2012-2013 година режимът на Асад беше притиснат до стената, от армията редовно дезертираха войници, които се присъединяваха към бунтовниците. И тогава дойде решителната намеса на Русия и Иран, без която Асад по всяка вероятност щеше вече да е загубил войната.

Сега обаче той предвкусва победата. Или както казва сирийската правозащитничка Сухаир Атаси: "Оставам с впечатлението, че Западът е склонен да предостави проблема Сирия изцяло на Русия и е готов да приеме напълно действията на Москва".

Но точно това може да се окаже пагубно за Асад. Защото Москва и Техеран не поддържат сирийския президент от чисто приятелство, а поради друга причина: защото неговата власт е най-лесният начин за тях да прокарат интересите си в Сирия.

"Иран и Русия позволяват на Асад да работи за техните интереси, защото досега той все още не ги е разочаровал", пише на уебстраницата на телевизия "Ал Джазира" сирийската активистка Малак Чабкун. И на него наистина не му остава нищо друго, освен да изпълнява нарежданията на своите покровители.

Докато Русия предоставя предимно своя военна техника в Сирия, то Иран участва с жива сила - собствена войска и наемници. Според Чабкун Техеран финансира участието на четвърт милион бойци, сражаващи се в Сирия, в това число и 90 хиляди сирийски шиити. Всички те са лоялни към този, който им плаща - в случая това е Иран, а не Сирия, изтъква активистката.

Разпродажбата на Сирия

Така Асад запазва властта си, но е принуден да гледа как неговите покровители безжалостно налагат интересите си в Сирия. Наред с военните бази, които си осигурява в района, Русия гради и имиджа си на международна сила, с която всички трябва да се съобразяват.

Иран пък разширява влиянието си на хегемонна сила в региона и преследва, също както и Русия, икономически интереси. Още през 2014 година се заговори, че ирански бизнесмени изкупували не само сирийски фирми, но и земеделски земи и имоти в градовете в близост до по-важните светини, казва още Чабкун. А това подсказва, че Иран е решен да се настани в Сирия - както икономически, така и идеологически. И колкото по-отстъпчиво е правителството на страната, толкова по-лесно ще му е на Иран да постигне целта си. А самият Асад има все по-малко причини и сили да противодейства на иранските и руските интереси.

Равносметката след седем години война не изглежда никак добре за сирийския президент и управляваната от него страна: президентът е спасен, но страната му е разпродадена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
4
 
! Отговори
до Елка преди 6 години
А какво очаква Сирия, ако Асад бъде премахнат ? Вносна демокрация ли очаквате ?За мен отговоръе е много ясен - failed state, подобно на Либия, Ирак, Йемен.Защо нищо не пишете за ТУРСКАТА АГРЕСИЯ в Северна Сирия ? Това е нападение срещу суверенна държава, Турция не е поканена от правителството на Сирия, за разлика от Русия.
207
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно сте гледали, хиени, лъвове, лешояди в Африка как разкъсват още живеещо беззащитно по-малко животинче. Та си представете и Сирия на местото на жертвата и как покрай нея се оближват Агресорите и разкъсват кървавите рани, като преглътнат залъга си. Това е картината в близкия изток. Нищо повече от джунгла или африканска пустиня. Това го правят членовете на пост.комисия в ООН за мир света. Каква гавра а ?
206
8
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
От една седмица , се питам .."КАКВО НОСИ ПУТИН НА РУСИЯ"........и слушам И ЧУВАМ само --Погребалния реквием "Вагнер"!ГЛАСУВАЙТЕ ТОВАРИЩИ...!!!
205
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От една седмица очаквам доказателства, че 600 зелени човечета не са убити
204
1
 
4
 
! Отговори
До 211 преди 6 години
От 1 седмица очаквам някакво доказателство за 600 убити руснака, и такова не излиза. Фактите са, че в този ден са загинали 5-*** души, на които им се знае имената и фактите спират до там. Останалите 595 са поредната *** пропаганда.
203
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-глупава статия скоро не бях чел. Продължавате да залъгвате обществото с някаква имагинерна опозиция. Абе, хора, поинтересувайте се малко. Няма такова животно. Има про-турски сили, които защитават турския интерес в северна Сирия, има про-израелски сили защитаващи подстъпите към Голанските възвишения, има про-американски сили защитаващи финансови интереси на САЩ, има джихадистки групировки които тероризират населението... Единна опозиция просто няма, престанете вече да пишете идиотизми!
202
9
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА...РЕЗИЛ ! преди 6 години
600-РУСКИ *** В СИРИЯ,....С ПОГРЕБАЛЕН РЕКВИЕМ ОТ "ВАГНЕР!ТОВА Е ТО ..."ПОБЕДА ПУТИНА"..ХА,ХА,ХААААААААААААААААААААААААА....!!!!!
201
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 209 Явно пердаха при Дейр ез-зор е бил недостатъчен, та продължавате с мита за руските подвизи в Сирия.
200
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен. преди 6 години
Ако не беше Русия, Сирия щеше да е като Ирак и Либия. Венчан с т.н. Арабска пролети идваше ред на Турция. Така, че Близкия изток е военен полигон на САЩ за садене на американска демокрация. Добре,че има опоненти, които си защитават собствени интереси като Русия и Иран.
199
7
 
13
 
! Отговори
Близък Изток преди 6 години
ОХ, ИРАН И РУСИЯ СА ВАШИЯТ СТРАХ оказаха се по-силни от НАТО другото са палаври
198
15
 
13
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Където е стъпил руския ботуш,трева не никне.Руснаците собствената си държава не могат да оправят, 80% от народа им гние в пиянство и безпросветна мизерия, та другите ще оправят.Горките сирийци,руските бомбардировки направиха градовете им на чакъл, ще им трябват поне 300 милиарда долара да възстановят страната си.Тези пари биха могли да дойдат само от ЕС и Китай, но с руснаци ,ирански ислямисти и кръволока асад цивилизованите хора не желаят да имат нищо общо.
197
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ооо аз гледах много клипчета в НЕТА за така наречените бунтовници и демократична опозиция в Сирия, Най-долната човешка ***, готова да убие себеподобните си само защото имат друг цвят на косата.Ай стига ги защитавахте тези разбойници, че ми писна.истината е по средата, че Асад не е цвете е ясно, но опизицията и те миришат на развалено от далече.
196
3
 
14
 
! Отговори
БАТКО преди 6 години
До руски убийци ВЕЧЕ 10 ГОД. там са американците нещо стана ли по хубаво производството на опиом се увеличи и като са толкова велики и силни защо не се справиха а още карат в сащ с поцинковани ковчези 160млр.дол досега струва дай отговор а не преписвай глупостите на козяк
195
4
 
26
 
! Отговори
ГГ преди 6 години
Тая *** просто е преписала глупостите на западняшката преса дето вие от мъка, че Русия успя да устои на всички напъни на САЩ, еврогейте, Турция, Израел, СА, Йордания и т.н. да разпоскъсат Сирия и да отрежат Русия от Средиземно море и да прекарат катарския газ. Трябва да са благодарни, че унищожиха ИД, но при положение, че те я създадоха това е още един повод да вият от мъка.
194
1
 
13
 
! Отговори
. преди 6 години
че войната е заради пътищата на два газопровода, единият беше от Катар за ЕС. Сега ми става ясно как са подвели Ердоган срещу Асат.Диверсификация. Вьлшебна дума.
193
35
 
10
 
! Отговори
руски убийци преди 6 години
След като руснаците унищожиха и сринаха Афганистан чрез нахлуването си и окупацията му през 80-те години ,сега дойде ред и на Сирия.
192
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада ясно е написал в статията, че бунтовници и джихадисти са едно и също. Въпросът е кой да ги управлява и за кого да работят. Запада ги кръщава с различни имена - Сирийски демократични сили, бунтовници, "народа", "опозицията".
191
0
 
20
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Нищо не се е променило от векове винаги го духа работническата класа
190
11
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
До Анонимен 185 Дойче вере сложи край на социализма и затова им вярвам.
189
16
 
9
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Сирия не е разпродадена , а тотално унищожена. Такаво държава никога повече няма да съществува.