Лавров притеснен: САЩ си прави сметките за подялба на Сирия

Иракският външен министър: В Сирия е налице нова окупация от САЩ!
19 фев 2018 12:00,
204
Лавров притеснен: САЩ си прави сметките за подялба на Сирия
Снимка: БТА

Русия наблюдава с тревога опитите на САЩ да осъществят плановете си за подялба на Сирия, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров при откриването на конференция на международния дискусионен клуб "Валдай", цитиран от ТАСС.

Пред форума под наслов "Русия в Близкия изток: игра на всички полета" Лавров поясни, че тези опасения са заради действията на САЩ на обширна сирийска територия източно от река Ефрат до границите с Ирак и Турция, посочва БТА.

Още по темата

Първият дипломат на Москва призова американската страна да не си играе с огъня и внимателно да обмисля ходовете си, като изхожда не от политическата конюнктура, а от дългосрочните интереси на сирийския народ.

Лавров окачестви като опити за спекулация медийните публикации за гибелта на стотици руски наемници във войната в Сирия. Той предложи инцидентът с безпилотния самолет на сирийско-израелската граница да бъде обсъждан само чрез механизмите на ООН.

По думите на руския министър международната общност трябва да създаде условия за пряк диалог между палестинците и Израел, защото няма друг начин за уреждане на конфликта между тях. В речта си Лавров засегна още няколко близкоизточни теми - изрази убедеността на Москва, че законните интереси на иракските кюрди трябва да бъдат защитени, призова за прекратяване на боевете в Йемен между правителствените сили и шиитските бунтовници и изрази руското несъгласие както с апелите за унищожение на Израел, така и с призивите за борба с Иран.

В изказването си пред форума иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф констатира, че в Сирия е налице "нова вълна на окупация, на чуждестранна интервенция, главно от страна на САЩ".

За днес е предвидена среща между Лавров и Зариф, на която ще бъде обсъдена ядрената сделка с Иран и положението в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари