Шест жертви, стотици ранени при палестински протести

Протестното движение ще продължи шест седмици
30 мар 2018 15:37, Елка Василева
23
Шест жертви, стотици ранени при палестински протести
Снимка: Reuters

Шестима палестинци са убити и 365 са ранени при днешните сблъсъци между палестинци и израелската армия по границата между Израел и Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирайки палестинското здравно министерство.

Ранените включват протестиращи, ранени от бойни и гумени куршуми. Други пострадаха от сълзотворен газ, употребен от войската в опит да спре тълпите, излезли да участват в "Големия поход на завръщането".

Причина за протеста е отказът на еврейската държава да допусне завръщането на палестинските бежанци по родните земи, отнетите им при основаването на Израел преди 70 г., и да отмени блокадата на Ивицата Газа, която днес се контролира от радикалното палестинско движение "Хамас".

Протестното движение започна днес и се очаква да продължи шест седмици. Първият ден на протестите съвпада с "Деня на земята", когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при сблъсък с израелските сили по време на демонстрация срещу конфискацията на земи на 30 март 1976 година.

Въпреки обещанията на управляващите от "Хамас" протестите покрай граничната ограда да бъдат мирни, Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа, а главният израелски военен говорител - бригаден генерал Ронен Манелис, заяви, че армията е готова да се справи с размириците. Късно снощи броят на войниците по границата е бил удвоен, включително броят на снайперистите, бойците от специалните части и военизираните сили на гранична полиция, които специализират в контрол на размирици.

Израел иска да избегне насилие, но няма да позволи на тълпите да преминат оградата, подчерта Манелис.

Хиляди жители на Газа се събраха в шестте палаткови лагера, всеки от които е разположен на неколкостотин метра от границата. Оттам много хора се насочиха към граничната бетонната ограда, някои от тях хвърляха камъни по войниците, които отвръщаха с огън и сълзотворен газ. Военните твърдят, че стрелят само по "главните подстрекатели" в тълпите.

В слово пред десетките хиляди протестиращи, събрали се край границата, шефът на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания каза, че започващият днес поход е "послание към Тръмп". "Не може да има компромиси за Ерусалим, няма алтернатива на Палестина, няма друго решение, освен завръщане" по изконните палестински земи, подчерта той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По тези земи ще се бият помежду си докато свят светува.Такъв им е манталитета,дивашки.Затова трябва да бъдат абсолютно изолирани от останалия нормален свят,да се оправят както желаят.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протестират всяка година на тая дата. Днес избити 14 палестинци и хиляди ранени, снайперисти избиват този който си харесат че е лидер наименуват го терорист и бам. Естествено БГ медиите се чудят как да вокализират че шефа гледа лошо. Извънредно заседание на ООН е свикан медиите нямат точките още . Ердоган е кихнал пише на мига. Каква журналистика подминаха сервитьорите собствената им медия не ги пази така. Каква сервилност. И утре пак вето на осьздането от ООН. Естесвено от юесей
13
1
 
0
 
! Отговори
polvo преди 6 години
(край) неизповядващите исляма.
12
2
 
0
 
! Отговори
polvo преди 6 години
до ''до polvo": " Кафирите или нуристанците нямат нищо общо нито с евреи,нито с араби.". Етнически нямат, щото не са семити, а арийци. С повечето араби (с тия, дето са ''правоверни'') в религиозно отношение вече имат нещо общо - преди век и кусур били ''доброзорно'' ислямизирани. Ако любезният господин прегледа статията за нуристанците/ кафирите във википедията, и прочете внимателно от къде иде израза ''кафир/и'' (= неверници), веднага ще стопли защо наричам ''кафири'' неизповядващите... (следва
11
4
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Добре че е Израел, за да има кой да мачка арабските пълчища. Как Израел може, а Европа не може!?
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най голямото изобретение на евреина е кражбата всичко друго е лъжа за тях
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да определя еврейския народ като зъл както останалите народи всяко стадо си има *** но определено мнозината от евреите са със болно съзнание за управляване на света смях :-)
8
10
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
За двама отровени /но не мъртви/ и то не е доказано със сигурност от кого, изгониха стотици служители на Руските посолства по света. Сега при 6 убити и 365 ранени, чакам да видя каква ще е ответната реакция по света. Разбира се никаква. Турция влезе с армия в Сирия, но отново няма никаква реакция. Е докога с тези двойни стандарти. За сетен път разбирам, колко е бил прав Фюрера. Турците и ционистите са чумата на 21 век.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай . Това са еврейски земи и християнски . Никога там не е имало Палестина. Все едно да е имало Македония. Нашият символ на вярата е роден там преди 2000 години и това са еврейски земи . Точка.
6
1
 
6
 
! Отговори
до polvo преди 6 години
Кафирите или нуристанците нямат нищо общо нито с евреи,нито с араби.
5
6
 
6
 
! Отговори
polvo преди 6 години
По-долу: ''Ако нямаше евреи и араби планетата Земя щеше да е едно прекрасно място за живеене.'' и ''И турци''. Ама вие съвсем сте скарани със статистиките! Според википедията (и не само) араПите общо са около 280 милиона ( около 10 милиона от тях - християни ), турците - къмто 65 милиона, а всичкото ''правоверен'' - поне 1 500 милиона! Демек - поне 1 150 милиона ''правоверни'' не са ни араПи, ни турци. Тия 1 150 с какво са по-различни от араПите и турците в мнението си за ''кафирите?!?
4
14
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
И анонимни селяни!
3
9
 
16
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
И турци
2
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямаше евреи и араби планетата Земя щеше да е едно прекрасно място за живеене.
1
11
 
10
 
! Отговори
пфУ преди 6 години
Писна ми от тези първи брат'чеди,араби и евреи.