За Сирия: Където са САЩ, има и конфликт!

Според Мажд Алгафари е добре да няма кюрдска държава
10 апр 2018 09:40, Елка Василева
76

Има ли точка по света, където САЩ да присъстват и да няма конфликт? Дали ще е Тръмп, дали ще е Обама - никой американски президент няма работа в Сирия! Такова бе категоричното мнение на журналиста и преводач Мажд Алгафари в студиото на "Денят ON AIR".

Думите му идват след новината, че сирийската правителствена военно-въздушна база Тайфур край Хомс е била обстрелвана с ракети. Жертвите са най-малко 14.

Официално съобщение за това кой е извършил ракетната атака обаче все още няма. САЩ, Франция и Израел категорично отрекоха техни военни да са отговорни за въздушното нападение.

"Продължаваме да сме свидетели на една жестока агресия на САЩ спрямо целия регион. Намесата на Русия обаче беше очаквана и това не се хареса на американската държава", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Алгафари припомни свое интервю от 2003 г., когато не е приет насериозно след твърдението си, че една от основните причини за войната в Близкия изток е създаването на кюрдска държава. С годините обаче, подчерта анализаторът, думите му се потвърждават.

"Добрият сценарий тук е този, в който Русия няма да позволи на САЩ да създадат държава с името Кюрдистан", уверен е Алгафари.

По-рано външният министър Сергей Лавров заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшива провокация, за която Москва нееднократно е предупреждавала.

По думите му руски военни части са посетили мястото и не са открили следи от хлор или друга химическа субстанция, която да е ползвана срещу цивилни.

Но каква ще бъде развръзката и какво ще е решението на Съвета за сигурност на ООН все още остава неясно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.