Руски медии питат: Да очакваме ли удари от САЩ в Сирия?

Въоръжените сили на Москва са в пълна бойна готовност
11 апр 2018 09:40,
225
Руски медии питат: Да очакваме ли удари от САЩ в Сирия?
Снимка: Reuters

Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация тайно са поставени в пълна бойна готовност, пише в заглавие "Независимая газета".

Ако САЩ се осмелят да използват сила в Сирия заради предполагаемата химическа атака в град Дума, ще получат аналогичен отговор не само от Дамаск, но и от Москва, твърди вестникът, като цитира изявления в този дух на руски политици.

Още по темата

Няколко сайта, отразяващи военната дейност на Русия, писаха, че на 8 и 9 април въоръжените й сили тайно са поставени в пълна бойна готовност. Официални потвърждения и коментари засега няма, но съобщенията на отбранителното министерство в Москва наистина създават впечатление за повишена активност на руските войски и военни флотове.

Особено на Черноморския и Средиземноморския театър на военни действия; също и в Каспийско море, откъдето руски кораби неведнъж са нанасяли удари по цели в Сирия с крилати ракети "Калибър". Подготовка за подобни удари може би тече там и сега, пише изданието.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев Русия може да обстреля с "Калибри" американски обекти в Близкия изток, ако Пентагонът, обвинил Москва в "прословутите химически атаки", предприеме "акции за възмездие" срещу руските бази в Тартус и Хмеймим.

Генералът е убеден, че Русия няма да ги остави без отговор, но смята за малко вероятен този сценарий, защото той със сигурност ще предизвика "истинска голяма война, каквато не желаят нито САЩ, нито Русия".

По думите му евентуалният удар на Пентагона най-вероятно ще наподобява миналогодишното не твърде ефективно изстрелване на 59 ракети "Томахоук" по сирийска авиобаза, откъдето според американците са нанасяни химически удари в провинция Идлиб.

Ситуацията "не допуска друг вариант освен силов", цитира всекидневникът изявление пред Си Ен Ен на бившия главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк. Според него САЩ може да нанесат удари по хеликоптерна база в Сирия, използвана за предполагаемата химическа атака срещу град Дума.

Този път ударът на САЩ по Сирия ще бъде по-мощен от миналогодишния - ще бъдат атакувани повече цели, за да последват "осезаеми щети за Башар Асад и да се отправи сигнал, достатъчно ясен според представата на Доналд Тръмп", пише в сп. "Форин полиси" Никълъс Герас, американски експерт по сигурността.

Миналата година Щатите предупредиха руското командване в Сирия за своите планове. Този път обаче Тръмп обвинява за химическите атаки и Русия, значи предупреждения може да няма, смята руският аналитик полковник Владимир Попов. Той допуска, че Тръмп може да нареди удар по резиденцията на Асад с цел сирийският лидер да бъде ликвидиран физически; тогава би трябвало да го защитят руските и сирийските средства за ПВО в страната.

Западните медии очакват удар по Сирия най-вече от американския разрушител "Доналд Кук", който според тях се намира на петдесетина мили от руската военноморска база Тартус и е въоръжен с 56 крилати ракети "Томахоук". Медиите смятат, че в близките дни в района ще пристигне и "Портър", разрушител от същата серия. Американските военноморски сили впрочем разполагат в Средиземно море и с други кораби, носещи крилати ракети - по-специално с подводници, способни да атакуват цели в Сирия, добавя "Независимая газета".

Руските военновъздушни сили са безсилни пред "Доналд Кук", пише в заглавие "Взгляд" по повод "новата вълна от спекулации относно военните възможности на Руската армия. Отново се твърди например, че бомбардировачите Су-24 можели да потиснат електронния пълнеж на американския разрушител (. . .), а после и да го унищожат", пояснява изданието.

Реакцията на Русия ще зависи от това накъде ще полетят крилатите ракети на САЩ, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Последните изявления на Тръмп сочат според вестника, че Вашингтон няма да се съобрази с мнението на съвета за сигурност на ООН, където се спори дали в Сирия са били използвани химически оръжия.

Все още е малка вероятността за мащабен военен сблъсък между Русия и САЩ, смята московският експерт Прохор Тебин. Възможни са случайни инциденти, но "още няма предпоставки те да прераснат в реален осъзнат сблъсък", нито са представени "реалистични сценарии за развитие на военна ескалация".

Сегашната "прохладна война" се води в политиката, икономиката и информационното пространство, а задачата на руския военен потенциал в противопоставянето със САЩ е да възпира и охлажда горещите глави, добавя наблюдателят.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
3
 
! Отговори
Dani преди 6 години
Този рижав ненормалник ,който е прекарал детски паралич ,докато не разпали световна война няма да се спре.Няма да намерят никакво химическо оръжие в Сирия това е ясно.В България имаме специализирано заведение подходящо за него ...намира се в Карлуково.
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе финландците ги смазали, а Карелия е руска. Що тъй?
189
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ми хвалите, Руснаците. Финландците с населени от 5 милиона ги смазаха по време на зимната война.
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за уточнение, в Русия мисюлманите са 15%, в САЩ са 1% от населението. При положение че чернокожите в САЩ са 13% (колкото и ромите в бг) правете си сметка. Освен това някой хора дават за пример, че Руснаците били вярващи.. което е меко казано смешно. В САЩ процентът на християни които са вярващи е малко над 80%. В Русия е под 35%, и то при все че до преди 30години 90% не бяха.
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците "тайно" насочили ракети към американските бази, за което четем в dnes.bg
186
4
 
8
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Този рижав н,енормалник няма да си седне на г,ъза, докато не разпали 3-та световна война. Защо обаче обикновените хора мълчат и му позволяват. Не се ли научиха от историята, че те ще са най-потърпевши.
185
7
 
23
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
англосаксонската иззмет няма да се спре пред нищо , обикновените хора се питат защо? Отговорът: и икономически и политически а и морално западната "демокрация" е един балон, който ще се спука всеки момент. Голяма задлъжнялост, неефективна икономика. Освен мащабна война , те нямат друг избор. Освен това Русия е цивилизационна алтернатива на САЩ специалн0 - и с култура и с разбиране за света и с православните ценности, които нямат нищо общо с гейоподобнитетретопловиизроди
184
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
краят на кравария е дошъл.въпрос на много кратко време .след това руски кол/ракета / в иелоустоунския мега вулкан......следва сварен тромпет......
183
1
 
5
 
! Отговори
До 158 преди 6 години
Леко с това рязане на тумори да не умрете на операционната
182
2
 
7
 
! Отговори
До 173 преди 6 години
Абе ние гледахме и видео с една епруветка...и ефекта от това видео е налице вече 10г.
181
1
 
20
 
! Отговори
До 177 преди 6 години
Амиии и най глупавия адвокат ще ти каже че трябват доказателства....аз мога да твърдя че си убиец или терорист....това означава ли че си...или трябва да представя доказателства...
180
2
 
18
 
! Отговори
Ххх преди 6 години
От цялата статия е най важна...няма да се съобразят със ООН....истината е на хамериканците хич не им дреме колко сирийски деца са умрели или умират важна е целта
179
2
 
12
 
! Отговори
до 195 преди 6 години
напълно си прав , доказано е че на земята са съществували поне 5 развити цивилизации и всички са загинали по един или друг начин , дори има доказателство за използвано ядрено оръжие преди хиляди години , значи едва ли сме първите на тази планета
178
1
 
17
 
! Отговори
krasimir преди 6 години
Крайно време е този сбъркан свят да си отиде,по точно Хомо -Сапиенс света и планетата ще я има и след милиони години,всяко нещо сътворено от човек като съоръжения от бетон и стомана след 10 000 години няма да има следа от абсолютно нищо,един нов свят с кротки животни които си хапват трева на местата на някогашните градове на хората.....това ще стане с сигурност един ден как мислите!
177
1
 
13
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Анонимен 191Ами дрън , дрън театър!!Ами дрънченето с истински бомби не е никакъв театър!Все пак да се чудеш ,дали летящата ракетата не е с ядрени глави!?!Ако си кюрд,излъган от всички и оставен сам срещу турци,ислямисти,иранци,иракци !!!Нали разбираш какво е християнска солидарност!! ха ха ха Като еврийската е нали!
176
3
 
8
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Умните хора четат други новини-икономическите войни,или санкциите !
175
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем, че в последно време нещо или някой обърква електроникатая на американските военни кораби. Един разговаря с морски фар, друг установил, че се намира не в Черно море, а край Киев.И сега да не полетят томахавките към Израел ??
174
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън,дрън-театър за пред Третият Свят.Ами нали някой камилари трябва да си отворят портфейлите ,че напазаруват някои и друг милиард за техника с военно предназначение
173
3
 
16
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
По добре да спре да съществува този сбъркан свят където най голямите терористи и убийци се правят на праведниСветът НИКОГА няма да спре да съществува! Само ще видоизменени формата и начина си на съществуване! А ако случайно си мисли, че с война всичко за тях ще стане по-лесно, здраво се залъгва!
172
5
 
27
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
По добре да спре да съществува този сбъркан свят където най голямите терористи и убийци се правят на праведни. Крайно време е сащ да престанат да съществуват на картата на земята. С тях и всички англосаксонците. Амин.