Руски медии питат: Да очакваме ли удари от САЩ в Сирия?

Въоръжените сили на Москва са в пълна бойна готовност
11 апр 2018 09:40,
225
Руски медии питат: Да очакваме ли удари от САЩ в Сирия?
Снимка: Reuters

Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация тайно са поставени в пълна бойна готовност, пише в заглавие "Независимая газета".

Ако САЩ се осмелят да използват сила в Сирия заради предполагаемата химическа атака в град Дума, ще получат аналогичен отговор не само от Дамаск, но и от Москва, твърди вестникът, като цитира изявления в този дух на руски политици.

Още по темата

Няколко сайта, отразяващи военната дейност на Русия, писаха, че на 8 и 9 април въоръжените й сили тайно са поставени в пълна бойна готовност. Официални потвърждения и коментари засега няма, но съобщенията на отбранителното министерство в Москва наистина създават впечатление за повишена активност на руските войски и военни флотове.

Особено на Черноморския и Средиземноморския театър на военни действия; също и в Каспийско море, откъдето руски кораби неведнъж са нанасяли удари по цели в Сирия с крилати ракети "Калибър". Подготовка за подобни удари може би тече там и сега, пише изданието.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев Русия може да обстреля с "Калибри" американски обекти в Близкия изток, ако Пентагонът, обвинил Москва в "прословутите химически атаки", предприеме "акции за възмездие" срещу руските бази в Тартус и Хмеймим.

Генералът е убеден, че Русия няма да ги остави без отговор, но смята за малко вероятен този сценарий, защото той със сигурност ще предизвика "истинска голяма война, каквато не желаят нито САЩ, нито Русия".

По думите му евентуалният удар на Пентагона най-вероятно ще наподобява миналогодишното не твърде ефективно изстрелване на 59 ракети "Томахоук" по сирийска авиобаза, откъдето според американците са нанасяни химически удари в провинция Идлиб.

Ситуацията "не допуска друг вариант освен силов", цитира всекидневникът изявление пред Си Ен Ен на бившия главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк. Според него САЩ може да нанесат удари по хеликоптерна база в Сирия, използвана за предполагаемата химическа атака срещу град Дума.

Този път ударът на САЩ по Сирия ще бъде по-мощен от миналогодишния - ще бъдат атакувани повече цели, за да последват "осезаеми щети за Башар Асад и да се отправи сигнал, достатъчно ясен според представата на Доналд Тръмп", пише в сп. "Форин полиси" Никълъс Герас, американски експерт по сигурността.

Миналата година Щатите предупредиха руското командване в Сирия за своите планове. Този път обаче Тръмп обвинява за химическите атаки и Русия, значи предупреждения може да няма, смята руският аналитик полковник Владимир Попов. Той допуска, че Тръмп може да нареди удар по резиденцията на Асад с цел сирийският лидер да бъде ликвидиран физически; тогава би трябвало да го защитят руските и сирийските средства за ПВО в страната.

Западните медии очакват удар по Сирия най-вече от американския разрушител "Доналд Кук", който според тях се намира на петдесетина мили от руската военноморска база Тартус и е въоръжен с 56 крилати ракети "Томахоук". Медиите смятат, че в близките дни в района ще пристигне и "Портър", разрушител от същата серия. Американските военноморски сили впрочем разполагат в Средиземно море и с други кораби, носещи крилати ракети - по-специално с подводници, способни да атакуват цели в Сирия, добавя "Независимая газета".

Руските военновъздушни сили са безсилни пред "Доналд Кук", пише в заглавие "Взгляд" по повод "новата вълна от спекулации относно военните възможности на Руската армия. Отново се твърди например, че бомбардировачите Су-24 можели да потиснат електронния пълнеж на американския разрушител (. . .), а после и да го унищожат", пояснява изданието.

Реакцията на Русия ще зависи от това накъде ще полетят крилатите ракети на САЩ, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Последните изявления на Тръмп сочат според вестника, че Вашингтон няма да се съобрази с мнението на съвета за сигурност на ООН, където се спори дали в Сирия са били използвани химически оръжия.

Все още е малка вероятността за мащабен военен сблъсък между Русия и САЩ, смята московският експерт Прохор Тебин. Възможни са случайни инциденти, но "още няма предпоставки те да прераснат в реален осъзнат сблъсък", нито са представени "реалистични сценарии за развитие на военна ескалация".

Сегашната "прохладна война" се води в политиката, икономиката и информационното пространство, а задачата на руския военен потенциал в противопоставянето със САЩ е да възпира и охлажда горещите глави, добавя наблюдателят.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
20
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Война САЩ vs Русия противоречи на фундаментален човешки инстинкт.Инстинкт отговорен за развитието и съществуването ти като вид, заложен дълбоко във нашето ДНК ,инстинкта ни за самосъхранение! Ето затова смятам че последното нещо което може да се случи на този свят е едно глобално измиране каквато би причинила една война САЩ срещу Русия
150
5
 
8
 
! Отговори
Софакъл преди 6 години
Ракетите ще ги свалят и от двете страни и отломките и радиоактивния плутоний ще падат в граничните зони между двата блока. Ще имаме много гориво за АЕЦа...
149
6
 
24
 
! Отговори
**** преди 6 години
Краварите да не забравят,че руските самолети стигат да Сирия за два часа,а калибрите за по малко време,и пълен блокаж на GPS ,и ракетите им на май н а т а си.
148
34
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Стига сте плашили с унищожение на света! Путин с това манипулира, целият свят и това допринася за провеждане на агресивната и войнствена политика. На това трябва да се сложи край. Ако тумора не може да се лекува, то той трябва да бъде изрязан!
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви ли е ясно, че всичко е блъф. Страхът от война, работи толкова добре колкото и самата война.
146
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, за двете държави, няма ли да е по добре, да хвърляте по 10-20 водородни ида не останат терористи там, вместо да пращат хората си.
145
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To eдна държава, то едни хора .... Животни.
144
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 140Ано умни ако беше дори малко погледал телевизияВ градовете върху урните имаше броячни машини - броя на подписите в протокола, броячната машина и броя бюлетини в СТЪКЛЕНИ ПРОЗРАЧНИ УРНИ трябваше да е равен като подписите, броячните машини бяха онлайн а Урните бяха на трето място преглеждани В 1/3 от секциите имаше вътрешни охранителни камери(в градовете)Имаше и над 1400 международни наблюдателиСъвсем нормални избори признати от другите конкуренти
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквайте , да . Отговорът еда . Само че ако не можетеда потапяте корабчетата имсте загубили войната .Не можеедновременно да сте импартньори и да се подлагатена удари .
142
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сащ са убийци и заради печалбата от оръжието ще запалят света изобщо не гиинтересува никаква сирия никакви деца снимки на трупове по гробища невидяхме децата ги поливаха със студена вода и те изобщо не реагираха на уплахамахайте се от сирия из-роди нещастни
141
1
 
10
 
! Отговори
scott преди 6 години
До Ангелцъ! САЩ ше ударът. Щот, точно като цезар в древниа рим, не търпът некакво противопоставяне. Вече се имат за господари на светъ и сичко дет оспорва това - требва да бъде смазано. Искат да са със самочуствието, че никой по планетата не им противостои, заповедват на сички, а те изпълневат. Та, ОЧАКВАЙ УДАРИ. И ВОЙНА. И ЯДРЕНА. НЕМА КАК.
140
10
 
10
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Руските медии да не се занимават с фантазии за войни,а да обърнат внимание на руснаците как да се спасяват от задващата се инфлация. Че както е тръгнало,Великата Русия скоро ще ходи по кофите за *** да събира руда и злато. Рейгън затри СССР ,но Тръмп май ще затрие Руската федерация! КГБ е затрила милиони и сега пак са озверели.
139
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко заблудени крави ще влязат в капана-това е въпроса
138
1
 
11
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Съсиспаха държавата и хората тия нещастници! И едните, и другите, и третите, и четвъртите са ***. Кой ще я построи тази държава после и кога ще стане нормална държава за живот?
137
1
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
САЩ няма да посмеят да ударят защото мисля, че ясно осъзнават риска от сериозен военен конфликт с Русия.И то заради какво?Заради някаква си Сирия!Представете си че Руските и Американски военни сили в региона за запукат, а Руските са доста повече .Какво ще стане? Война САЩ - Русия !!!! Всички знаем че такава война с лекота може да унищожи света!
136
1
 
2
 
! Отговори
137 преди 6 години
Малеев и минуси ми давате !?! Вие кви българи сте бе .. предатели ...
135
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 137Както Българския народ Гласува за друг освен Бат БОЙКОПак ти го казвам има ли едно име което да конкурира АСАД? В Либия има ли име което да замести Кадафи - дори сина му няма поддръжка
134
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАЛШИВИЯ *** Е АБСОЛЮТЕН ГУБЕЩ В РУСИЯ!!! ТЕ НЕ ОБЯВИХА ДОРИ ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ!!!ТОВА НЕ СА ИЗБОРИ А ПЪЛЕН ФАРС!!! УВЕЛИЧИХА НАЙ-МАЛКО С 30% ЗА ФАЛШИВИЯ *** ЧРЕЗ ДОБАВЯНЕ НА ФАЛШИВА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ!--------ТЪЙ, ЧЕ И В СИРИЯ И В РУСИЯ ПРИ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ТАКИВА КАТО ФАЛШИВИЯ *** И БАШАР АСАД СА ИСТОРИЯ И ТЕ ДОБРЕ СИ ГО ЗНАЯТ!
133
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне, като удрят, да удрят по добре ... Че да секнем вълните от емигранти. Няма хора - няма емигранти :)Ето, реших ви проблем, па съм само в 8ми клас. До 12ти сигурно за президент ще ви ставам.
132
1
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 171,"1 Евро = 78 рубли" Аз съм джентълмен и МОГА да си признавам дори техническите грешки! Вместо 79 рубли, съм изписал 89. Факт е обаче че вчера сутринта беше 71 и нещо си, а до вечерта удари 78. Сега виждам, че е ударила 79 и това е нормално, НЯМА изцяло независима държава.