Руски медии питат: Да очакваме ли удари от САЩ в Сирия?

Въоръжените сили на Москва са в пълна бойна готовност
11 апр 2018 09:40,
225
Руски медии питат: Да очакваме ли удари от САЩ в Сирия?
Снимка: Reuters

Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация тайно са поставени в пълна бойна готовност, пише в заглавие "Независимая газета".

Ако САЩ се осмелят да използват сила в Сирия заради предполагаемата химическа атака в град Дума, ще получат аналогичен отговор не само от Дамаск, но и от Москва, твърди вестникът, като цитира изявления в този дух на руски политици.

Още по темата

Няколко сайта, отразяващи военната дейност на Русия, писаха, че на 8 и 9 април въоръжените й сили тайно са поставени в пълна бойна готовност. Официални потвърждения и коментари засега няма, но съобщенията на отбранителното министерство в Москва наистина създават впечатление за повишена активност на руските войски и военни флотове.

Особено на Черноморския и Средиземноморския театър на военни действия; също и в Каспийско море, откъдето руски кораби неведнъж са нанасяли удари по цели в Сирия с крилати ракети "Калибър". Подготовка за подобни удари може би тече там и сега, пише изданието.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев Русия може да обстреля с "Калибри" американски обекти в Близкия изток, ако Пентагонът, обвинил Москва в "прословутите химически атаки", предприеме "акции за възмездие" срещу руските бази в Тартус и Хмеймим.

Генералът е убеден, че Русия няма да ги остави без отговор, но смята за малко вероятен този сценарий, защото той със сигурност ще предизвика "истинска голяма война, каквато не желаят нито САЩ, нито Русия".

По думите му евентуалният удар на Пентагона най-вероятно ще наподобява миналогодишното не твърде ефективно изстрелване на 59 ракети "Томахоук" по сирийска авиобаза, откъдето според американците са нанасяни химически удари в провинция Идлиб.

Ситуацията "не допуска друг вариант освен силов", цитира всекидневникът изявление пред Си Ен Ен на бившия главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк. Според него САЩ може да нанесат удари по хеликоптерна база в Сирия, използвана за предполагаемата химическа атака срещу град Дума.

Този път ударът на САЩ по Сирия ще бъде по-мощен от миналогодишния - ще бъдат атакувани повече цели, за да последват "осезаеми щети за Башар Асад и да се отправи сигнал, достатъчно ясен според представата на Доналд Тръмп", пише в сп. "Форин полиси" Никълъс Герас, американски експерт по сигурността.

Миналата година Щатите предупредиха руското командване в Сирия за своите планове. Този път обаче Тръмп обвинява за химическите атаки и Русия, значи предупреждения може да няма, смята руският аналитик полковник Владимир Попов. Той допуска, че Тръмп може да нареди удар по резиденцията на Асад с цел сирийският лидер да бъде ликвидиран физически; тогава би трябвало да го защитят руските и сирийските средства за ПВО в страната.

Западните медии очакват удар по Сирия най-вече от американския разрушител "Доналд Кук", който според тях се намира на петдесетина мили от руската военноморска база Тартус и е въоръжен с 56 крилати ракети "Томахоук". Медиите смятат, че в близките дни в района ще пристигне и "Портър", разрушител от същата серия. Американските военноморски сили впрочем разполагат в Средиземно море и с други кораби, носещи крилати ракети - по-специално с подводници, способни да атакуват цели в Сирия, добавя "Независимая газета".

Руските военновъздушни сили са безсилни пред "Доналд Кук", пише в заглавие "Взгляд" по повод "новата вълна от спекулации относно военните възможности на Руската армия. Отново се твърди например, че бомбардировачите Су-24 можели да потиснат електронния пълнеж на американския разрушител (. . .), а после и да го унищожат", пояснява изданието.

Реакцията на Русия ще зависи от това накъде ще полетят крилатите ракети на САЩ, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Последните изявления на Тръмп сочат според вестника, че Вашингтон няма да се съобрази с мнението на съвета за сигурност на ООН, където се спори дали в Сирия са били използвани химически оръжия.

Все още е малка вероятността за мащабен военен сблъсък между Русия и САЩ, смята московският експерт Прохор Тебин. Възможни са случайни инциденти, но "още няма предпоставки те да прераснат в реален осъзнат сблъсък", нито са представени "реалистични сценарии за развитие на военна ескалация".

Сегашната "прохладна война" се води в политиката, икономиката и информационното пространство, а задачата на руския военен потенциал в противопоставянето със САЩ е да възпира и охлажда горещите глави, добавя наблюдателят.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиСИРИЙСКИЯ НАРОД ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ВСЕКИ ДРУГ АКО ИМА ИЗБОР!!!!ТЪЙ, ЧЕ И ТИ И ФАЛШИВИЯ ПУТИН И БАШАР АСАД СИ ОТИВАТЕ ОТ ТОЯ СВЯТ И ВИ ЧАКА АДА ВОВЕКИ!
130
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Русия е изостаналаЩе ти повярвам когато Нигерия се сдобие с поне 120 000 км ЖП линии като 40 000км електрифицирани съответното количество влакове Обиколката на земята по екватора е 40 000км
129
11
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
В Щатите поради свободата, демокрацията и по-свободния режим за закупуване на оръжие, отвреме навреме някой който не си пие редовно хапчетата отстрелва по-някой и друг американски гражданин ... В раССия право да отстрелва политическите си опоненти има само товарищ путин и приближената му кремълска върхушка, а останалите крепостни там, като ги стегне ушан.ката прибягват до бояришник и той решава всичките им последващи проблеми ... !!!
128
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия няма купони за храна.
127
13
 
6
 
! Отговори
До 132 преди 6 години
От путин пък само една голяма п......, той топки няма изобщо.
126
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheit1 Евро = 78 рубли 1$ = 62 рублиХайде провери в ОНЛАЙН ПРИЛОЖЕНИЯТА ПРЕДИ ДА СЕ ИЗЛАГАШ В ЕФИР
125
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На одной из встреч Владимира Путина с клубом "Валдай" Президента России спросили: - Говорят, вы же можете уничтожить США примерно за полчаса. Путин на несколько секунд задумался и ответил: - Вообще-то быстрее...
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitТя рублата от 4 години вече е на нива 90 рубли за Евро.
123
5
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 122Ехх ОПОРНО ТОЧКОВКажи ми един ЛИДЕР в СИРИЯ зад който ще застане населението и когото ще последва? Не можеш нали? Единствения за сега лош/добър е Башар АСАД
122
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почне ли патакламата първи ще дадат фира васалите от източна Европа.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 118 пропусна и китайцитеПо времето на Брежнев. МАО пусна през границата 1.5 мил. САМО с мотики и лопати. И руското оръжие ги изгаря.СЕГА Е ДРУГО. ПОСТОЯНО СИ СЕ УВЕЛИЧАТ В СИБИР Е СА НЕДОСТАТЪЧНО.
120
11
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Руската рубла почна да играе казачок! Достигна 89рубли за Евро. Руснаците си мислят, че са автономни и самодостатични. Сега ще видят кон боб Иде ли?
119
8
 
10
 
! Отговори
Надка преди 6 години
До Hafen die WahrheitНе, не си прав. Американците наистина го въртяха много чрез лицемерни предложения на Ники Хейли и само представиха предложението си като обективно. Всъщност искат забавяне на процеса на изследване на прословутата химическа атака, която беше явна провокация. Заради фалшиво видео ще почне Третата Световна
118
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
19-годишен ученик изключен от гимназията уби 17 и рани тежко 11 във Флорида при масова стрелба в училището!
117
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ ИЗПИ КРЪВТА НА СИРИЙСКИЯ НАРОД И ПЛАШИ С ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА Я МАХНЕ ОТ ОКУПИРАНАТА СИРИЯ !!!СИРИЯ Е НА СИРИЙСКИЯ НАРОД А НЕ НА РУСИЯ!-----------ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА БЪДЕ ИЗМЕТЕНА ОТ СИРИЯ!
116
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците успяха да задържат Асад на власт, дори му спечелиха съюзници в лицето на Иран и Хизбула и това се възприема болезнено от Запада и особено от Великобритания. Боли ги много и САЩ, и Лондон, и Париж, и Берлин, че руснаците воюват успешно в Сирия, запазиха Асад на власт и най-вече си възвърнаха международния авторитет на геополитическа супер сила.
115
10
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СТРУГАРМного си наивенВойната в Сирия излиза на Русия около 2 милиарда $ на година от 2015 до 2017 а сега са останали(след 2017) почти половината самолети в Лактакия тоест за 2018 Сирийската криза ще им излезе 1-1,5 милиарда $ - Това е по-малко от цената която биха платили за УТИЛИЗИРАНЕ на боеприпасите ползвани от РФ и АСАД от 2015 до сегаРашките ползват предимно обикновени (глупави) бомби, Точни като "интелигентните" боеприпаси само защото имат ОРИГИНАЛНА електроника на самолетите носите
114
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво правят Ирански военни в Сирия ? На границата с Израел ??? Някой може ли да ми отговори. Асад загуби войната и пусна чужди държави да се бият. Това стана. Сирийският народ вместо да бяга по границите трябваше да застане в народната армия и да пречупи Мустака за няколко месеца.
113
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22-годишен разстреля трима в парти бус в САЩ.
112
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
111 Е какво леле мале , яли са бой от кого ли не Москва е превземана от монголотатари, поляци , французи, за малко и германци