В Сирия е на прага международен конфликт – кои са главните участници?

Възможността за дипломатическо уреждане изглежда по-далечна от всякога
12 апр 2018 22:15, Елка Василева
202
В Сирия е на прага международен конфликт – кои са главните участници?
Снимка: архив, Reuters

Конфликтът в Сирия - това е на първо място гражданската война, в която по оценки на ООН са загинали вече над 400 хиляди души, а други пет милиона са напуснали страната като бежанци.

Същевременно обаче Сирия стана театър на няколко непреки, т. нар. прокси конфликти между трети страни - там се развива доста заплетен сценарий, в чиито рамки се случва дори отдавнашни съюзници да воюват помежду си с чужди ръце.

От началото на гражданската война преди седем години в конфликта неведнъж се намесваха играчи от чужбина, но експерти се опасяват, че сега конфронтацията между тях може да стане директна и открита, пише Би Би Си.

През последните дни войнствена риторика се разнася от ред страни, включени в сирийския конфликт - взаимни предупреждения си отправят Москва, Вашингтон и Техеран.

Възможността за дипломатическо уреждане изглежда по-далечна от всякога. Но ако чуждестранните играчи влязат в пряк военен сблъсък в Сирия, по какъв сценарий може да се развие той?

САЩ срещу Русия

На фона на сирийския конфликт се нажежи отново противопоставянето между Москва и Вашингтон. От неделя насам - след предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, президентът на САЩ Доналд Тръмп публично критикува Владимир Путин заради подкрепата му за Башар Асад.

Още по темата

В сряда Тръмп използва пряка военна заплаха, като писа в Тwitter, че Русия трябва да се подготви за американски удари по цели, разположени в Сирия.

"Русия се заканва да свали всяка ракета, изстреляна срещу Сирия. Приготви се, Русия, защото те ще дойдат - хубави, нови и "умни"! Не бива да си партньор с Животното, Изтребващо с Газ, което убива хората си, изпитвайки наслада от това", написа в Тwitter американският президент.

По-късно Тръмп написа още един туит в по-примирителен тон, в който предложи спиране на оръжейната надпревара.

Подкрепата на Русия за Асад включва разполагане на руски военни в сирийски бази. В сряда бе съобщено, че от 12 април в Източна Гута ще действа руска военна полиция.

В разговор с германския канцлер Ангела Меркел президентът Путин предупреди, че "провокации и спекулации" в Сирия са недопустими. Представителят на Русия в ООН Василий Небензя намекна за "най-тежки последици" при евентуален американски удар по Сирия.

Бойни сблъсъци в Сирия с войски на коалицията, предвождана от САЩ, вече са ставали причина за загуби сред силите на Асад; смята се, че има и убити руски наемници.

От въздушен удар на коалицията начело със САЩ пострадаха на 7 февруари край Дейр аз Зур формирования, воюващи на страната на Башар Асад. Представители на коалицията твърдят, че всички тела са били прибрани от руски военни.

Руското правителство заявява, че гражданите на Русия, загинали край Дейр аз Зур, са заминали за Сирия по собствено желание и нямат нищо общо с редовните сили на руската армия.

Според официалните сводки на руското отбранително министерство от 2015 г. в Сирия са загинали над 40 руски военни, без да се смятат 30-те жертви от катастрофата на самолет Ан-26 в базата Хмеймим. Независими наблюдатели твърдят, че Русия е дала много повече жертви в бойните действия.

От геополитическа гледна точка Сирия е много важна и за двете страни. Москва разглежда тази държава като сухопътен "мост" за излаз на Средиземно море, но същевременно смята, че подкрепяйки Асад в гражданската война, затвърждава руското могъщество в Близкия изток, смятан за регион под влиянието на САЩ.

Вашингтон пък отначало подкрепяше сирийската опозиция, а после насочи усилия към борба с групировката "Ислямска държава" (призната за терористична и забранена в много страни, включително Русия). През управлението на Доналд Тръмп Вашингтон се преориентира към възпиране на Иран в региона.

"Иран силно увеличи присъствието си в Сирия, разполагайки войски от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, подкрепя ливанското движение Хизбула и изпраща в региона контролирани от него сили от Ирак, Афганистан, Пакистан и други страни", заяви през януари тогавашният държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Израел срещу Иран

Иран подкрепя режима на Асад, освен това е предоставял по-рано жива сила и материална подкрепа на друга "марионетна армия" - шиитската милиция Хизбула от Ливан.

Израел нанася удари по сирийски обекти, но при все това не признава публично ролята си в конфликта.

Напрежението между Израел и Иран се засили през февруари, след като еврейската държава прехвана във въздушното си пространство ирански дрон.

Израелската авиация отвърна с мащабни атаки срещу сирийски и ирански позиции. По време на операцията бе свален израелски изтребител. Смята се, че това е първата загуба на израелските ВВС от времето на войната с Ливан през 1982 г.

Иран и Израел не са били толкова близо до пряка конфронтация от времето на конфликта между Израел и Хизбула през 2006 г.

Двете страни си размениха категорични предупреждения по повод евентуални действия в Сирия. Миналия ноември израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в Лондон, че страната му няма да позволи на Иран да подчини Сирия.

"Те искат да разположат свои войски, въздушни бази и изтребители на секунди (полет) от Израел - няма да позволим това", каза той.

Миналата седмица един от иранските аятоласи - Ахмад Хатами, заяви, че групировката Хизбула е способна да унищожи градове в Израел.

Иран има нужда от Сирия като доставчик на оръжия за бойците на Хизбула в Ливан и тяхна опора в борбата с Израел. Освен това Иран вижда в Сирия ценен съюзник в борбата не само срещу Израел, а и срещу основния си опонент в региона - Саудитска Арабия.

САЩ срещу Турция

Намесата на Америка в сирийския конфликт постави Вашингтон в трудно положение заради действията на един от основните му съюзници в Близкия изток и негов партньор в НАТО – Турция.

При все че в Сирия са разположени по официални данни близо две хиляди американски военни, съюзниците на САЩ получават като подкрепа главно въздушни удари, а също така инструктаж и екипировка за различни групи опълченци, включително кюрди.

Тази подкрепа силно дразни Турция, която вече десетилетия се бори срещу кюрдския сепаратизъм, включително въоръжените атаки, отнесли за няколко години живота на близо 40 хиляди души.

Затова след януарското изявление на Вашингтон, че планира да изгради в Североизточна Сирия групировка за защита на границите, включваща главно кюрдски бойци, Анкара реагира с военна операция. И днес виждаме двете съюзнички от НАТО застанали на различни страни в индиректния конфликт.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
15
 
! Отговори
ЕЛИ преди 6 години
ЗАЩО ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА ООН НЕ СЕ НАМЕСИКАК Е ВЪЗМОЖНО ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА ООН ДА БЪДЕ УДРЯНА С РАКЕТИ БЕЗ РЕШЕНИ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОС--ДОРИ САМАТА ЗАПЛАХА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА ОТ ГЕНЕРАЛНИЯТ НА ООНПЪЛНА ПЕДЕРАСИЯ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ
88
9
 
12
 
! Отговори
ЕХА преди 6 години
В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ НАВЛИЗАТ И КИТАЙСКИ БОЙНИ КОРАБИ--РУСКИТЕ СА ВЕЧЕ НА ЕДНА РЪКА РАЗТОЯНИЕ ОТ ФРЕНСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ КОРИТА---РАДАРИТЕ СА ВКЛЮЧЕНИ И ПРИЦЕЛИТЕ НАСОЧЕНИ--ДЕДО ТРЪМП ,ЩЕ НАТИСНЕ ЛИ КОПЧЕТО-----ЩЕ ЗАВАЛЯТ РАКЕТИТЕ ОТ КИТАЙ,СЕВЕРНА КОРЕЯ И РУСИЯ ПРЕЗ АЛЯСКА В КРАВАРИЯТА....НЕЩО БИ ОТБОЙ ТРЪМПАРО--УДАРА СЕ ОТЛАГА--ПРИВЕТ ЦЕНТОВИ ДЖЕНДАРИ....
87
1
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-85: Простоватко, изтеглянето на флотата от пристанищата има друга цел! И те не отиват в морето ..., а при хамериканските! А иначе в момента има над 50 морски съда в Средиземно море и нямат намерение да го напускат ! Не пиши глупости и лъжи !
86
1
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-81: Ти дечко ли си или ... ?!
85
1
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-94: Какви рубли те гонят!? Става въпрос за военно влияние в региона! Руснаците ясно заявиха -- повече отстъпки няма да правим ! Това е !
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп наш! ахахаха
83
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия няма да влезе в конфликт, това ще срине Рублата до земята. При минимална заплата в Русия 160лв и 820лв средна заплата, това означава минималната заплата в долари да стане от сегашните $110 до $50. Пък и САЩ последният път удариха една керлива военна база.
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пък, виждал калашник и се има за военен експерт...
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С един туит Тръмп вдигна цената на петрола с 2 долара, което вдигна рублата на крака и напълни бюджета на Русия ;)))
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коалицията е разгърната за атака. Може и да дочакат американската авионосна група да дойде, но едва ли ще я рискуват. Вероятно ще атакуват до няколко часа. И руснаците ще отговорят. Сега всички подкрепили евроатлантическия тормоз да си сърбат попарата, когато подкрепяш агресивен срещу решителен трябва да си готов да си поемеш последствията.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам защо хората изкарват Сащ/Русия лоши. Всяка държава с власт, гледа да прецака всяка, която има шанс за да подсигури нейните ресурси и печалба. На локално ниво във всяка държава както в САЩ имаме богаташи който биха оставили населението да мизерства стига това да им осигури печалба, както олигарсите с Русия. Между другото процентът между богати и бедни е ЕДНАКАКЪВ и в двете страни.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук е много важна и позицията на Саудидска Арабия, която е значителна както военна, така и политическа и икономическа сила в региона. Със сигурност тяхната позиция е много близка до тази на САЩ, като саудитите вече водят открита война в друг не по-малък конфликт в Йемен с подкрепяните от Иран хуси, въпроса е дали биха застанали открито до САЩ, индиректно на страната на Израел. По всичко личи, че САЩ няма да спрат подкрепата си кюрдите, което може да се окаже гвоздея на конфликта.
77
3
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Сигурен съм че САЩ са хвърлили газа за да имат причина да грабнат петрола на Сирия .......хАмерика трябва да приключи жалкото си кредито-военно съществуване за благото на целия свят . Дават го умиротворители, а подпалиха какви големи и красиви държави защото Кадафи не им харесвал , Саддам не им харесвал сега и Асад не им харесва .....защото САЩ им харесва петрола !
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мани шегата настрани, ама в САЩ процентът мисюлмани е 1% от населението, в Русия процентът е 15% от населението. Имайки предвид че в България ромите са 13% значи там мисюлманите са повече отколкото ромите тук (или чернокожите в сащ) като глава от населението. Макар ,че не е изненада, страни като Русия и Китай имат между 15 националности (Русия) и 70 националности (Китай)
75
3
 
7
 
! Отговори
Талашников преди 6 години
в името на демокрацията и световният мир войнолюбците от САЩ и техните слуги от Европа са готови да бомбардират и да избият хиляди мирни жители в Сирия, да "отмъстят" за уж 500 жертви на химически оръжия, а след бомбардировките убитите ще са много повече...кой тук е животното а?
74
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С един туйит Тръмп срина рублата до невиждани нива, руснаците изтеглиха целия си боен флот от Сирия, накара животното да избяга от собствената си държава и да се скире, като мишка в бетонен бункер дълбоко под земята. Голям страх е страхът ей!
73
0
 
1
 
! Отговори
До 83 преди 6 години
От тази, дето прилично образовани и културни хора отиват на избори и избират кой да ги управлява, бе чугунена главо! Демокрацията не е нещо отвън, а вътрешен процес. Какви неуместни сравнения ми даваш, кво ли съм тръгнал да ти обяснявам на комплексирано ти същество...
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук пак се напълни с военни експерти някой от които са виждали калашник само на картинка...
71
9
 
3
 
! Отговори
До номер 173 преди 6 години
Притежаваш евроазийските "ценности и култура" Само като си помисля, че такива създания по-низши и от плазмодий имат право на глас и ми се разбива представата за демокрация.
70
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има пак руснаци на салата като предходните вагнеровци :) Ще ги пращат на ботоксовия лилипут в дървени одежди да си ги награждава посмъртно :))))))))