Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!

Паралели със Студената война, Кубинската криза... Преувеличаваме ли?
15 апр 2018 10:10,
450
Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!
Снимка: БТА

Нова световна война? По-полека, нека си поемем въздух, призовава Клеменс Вергин в обширния си анализ в германския "Ди Велт", цитира "Дойче веле".

В началото Вергин пише за все по-разпространените страхове, че ескалацията на конфликта в Сирия може да доведе до нова световна война. В тази връзка авторът цитира предупреждението на Тръмп в Туитър и коментара на руския посланик в Либия, че неговата страна може да атакува американски позиции.

Биене в гърдите

"В момента е най-добре всички да поемат дълбоко въздух, включително политическите актьори", препоръчва Клеменс Вергин. Защото всъщност ситуацията изобщо не е сравнима с Кубинската криза.

Вече от дни е ясно, че ще има наказателни удари, след като сирийските сили използваха отровен газ срещу собственото си население. Още преди година Тръмп нареди да бъдат извършени такива удари, след като силите на Асад атакуваха с отровен газ град Хан Шейхун. А руснаците, подобно на Тръмп, правят сега именно онова, което най-добре умеят: да се бият в гърдите.

Още по темата

Москва добре знае колко са чувствителни европейците и как начаса изпадат в паника, когато руският мечок задрънка с оръжие. Заплашителните гримаси са част от дневния ред на Москва, те целят да стреснат всички и да им припомнят, че страната може и да е икономически съсипана, но във военно отношение все още играе в първа лига, най-малкото що се отнася до ядрените оръжия. Русия вече не е градивна сила, но иска поне да остане блокираща сила и да опази своя клиент Асад от последствията заради нападенията с отровен газ, прикривани от самата Москва.

Заплахата, отправена от един по-скоро второстепенен дипломат - руския посланик в Либия, междувременно беше чувствително омаловажена от Кремъл. Сега се казва, че Русия ще отвърне на удара единствено ако бъдат атакувани руски позиции или руски войници. Тръмп също омаловажи своя войнствен туит и влезе в един по-миролюбив тон по отношение на Москва", пише Вергин.

По-нататък авторът коментира разпространените сравнения между сегашната ситуация в Сирия и Кубинската криза от 1960-те години:

"Сирия изобщо не може да се сравнява по значимост с Куба от онова време. През 1960-те години СССР разположи в Куба установки за ядрени оръжия - директно край бреговете на САЩ. По този начин за САЩ възникна директна заплаха, и то от един противник, който беше много по-опасен от сегашна Русия. Тогава САЩ поставиха своите ядрени сили в предпоследна степен на бойна готовност, която важи непосредствено преди избухването на ядрена война. Докато конфликтът в Сирия е просто задочна война, в която никой, включително и Путин, няма да рискува ескалация до ядрена война.

Заплашителните гримаси на Русия трябва да бъдат разобличени като блъф. Москва вече от години се опитва да се състезава в много по-висока от реалната си категория. И досега имаше успех, защото на Запада му липсва волята да се противопостави по-решително срещу руските агресии. Навремето германският канцлер Хелмут Шмит беше определил СССР като "Горна Волта, но с ядрени ракети". Същото важи и за днешна Русия, която се опитва да изиграе слабите си карти по най-умния възможен начин. Защото в действителност руската икономика е по-слаба дори от италианската, а страната е много уязвима от западните санкции.

Връщане към матрицата на Студената война

Както европейците, така и Обама и Тръмп реагираха през последните години неадекватно по отношение на Москва - като имаме предвид сериозните руски агресии. (…) Това не донесе нищо особено. Напротив, сякаш насърчи Москва да разширява периметъра на своите атаки, провокации и заплахи. Русия изцяло се е върнала към матрицата на Студената война, макар че използва много по-модерни средства - показва го водената от нея пропагандна война в интернет.

Ето защо вече е време Западът също да си припомни някои ходове от времето на Студената война. На първо място това означава да запази спокойствие и да не се оставя заплахите от Москва да го натикват в миша дупка. Изкуството на Студената война се състоеше в балансиране, а Западът спечели тази война, защото при необходимост демонстрираше нужната твърдост и готовност за рискове, но без да води нещата към истинска ескалация. Подобна твърдост е необходима и сега", заключава авторът на "Ди Велт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците не успяха да свалят нито един томахоук с прехвалените си цъ 400. Изреалците също най-редовно мятат бомби в сирия а уж комар неможел да превръкне там ахахаха. И какво стана нали късия заплашваше с ответни удари? Нали щеше да потопи американския флот? Нали щеше да превърне в мишена всяка платформа атакувала същзникът им Сирия? Големи саюзници се оказаха руснаците - сирииците ги цепят, а *** като мишки се скрили и притихнали ахахахаха
289
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата е пълна до сега *** не са показали и една свалена томаховка .от руското карлуковци ру весна показаха две ръкети на БУК с опит да минат за свалени томаховки и дори сред зомбитата тям станаха за пълен резил
288
7
 
14
 
! Отговори
Сульо преди 6 години
До Анонимен 296ТАка ли ви преподават в Козяк политическата учебна година? Гледай да не му избият чивиите на Путин, че тогава ...руснака знае 2 и 200 може и корени да яде и го е правил и пак е оцелял. Искам да видя дебелите самолюбиви и охолни западняци как ще издържат още на първия напън на войната и дали сами няма да си избесят политиците....
287
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що се отнася до напускането на пристанището от руските военни кораби, това е съвсем разумно и според добрата морска, а в случая и военна практика. Нормално корабите напускат стоянката в готовност за щурмуване при очакване на лошо време, или позициониране при такива военни заплахи. Спомнете си какво стана при Пърл Харбър.
286
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До колхозния окупант Точно с французите ви е най големия гаф Вата.Те ползваха нов тип ракети СКАЛП и не само че нацелихасъс всичко ами дори не ги видяхте на цез аналоговите си радарчета При все че бяхте предопредени кога и в какво ще се стреля..На брифинга на френското МО показаха всичките ОБЩО ДЕВЕТ удара . Явно има защо очите на Радев да станат на палачинки след полета с Рафала.
285
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 6 години
По-важният въпрос е, не дали ще има или не трета световна война, а защо се харчат луди пари за въоръжаване, когато все още има хора, които умират гладни?Аз знам отговора - демокрация е, все нещо трябва да се произвежда! Макар, че оръжията не са най-смисленото нещо, което можем да произведем, но пък са голям бизнес за някои хора, и създават работни места(макар и напълно излишни). Ето това е пазарната икономика, "най-добрата система" създавана някога. Да живее онзи с изцъклените очи(г-н Смит)!
284
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СИРИЯ Е ОКРАДЕНА И СЪСИПАНА!ЦЯЛОТО ЗЛАТО НА СИРИЯ ОТИДЕ В РЪЦЕТЕ НА РЕЖИМА В РУСИЯ!!!СИРИЙСКИЯ НАРОД Е НАПЪЛНО ОКРАДЕН ОТ РУСИЯ!
283
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се очакваше руснаците бяха по ниски от тревата и по тихи от мишчици .
282
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинчо се репчи, репчи, кораби щял да потапя, самолети да сваля, колибри, сармати, сатани................ и накрая се скри като мишка, даже и радарите не смея да включи щото Рафалите дебнеха на гюме да светне некой и да го отнесат:)
281
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До красив312 Разпарчетосаха я руснаците,когато нахлуха масово с тежко въоръжение в Сирия,през 2013,когато САЩ я напуснаха.
280
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пъпеш315 Русия/СССР държа под своя ботуш половината Европа 50 години и изтреби цялата интелигенция на окупираните от нея страни,особено нашата.Русия се намесва във вътрешните работи на бившите соцстрани и на развитите демокрации в Европа,атентатът в Черна гора,в македонския парламент,чрез хакерски атаки и хибридна война.У нас действа члез своята 5 колона,отизверги и предатели.
279
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен_777,309 Ак оне бяха САЩ /НАТО,сърбите щяха да изтрепят и прогонят към нас и останалите европейски държави, всички несърби,без да ги е грижа,кого изнасилват масово и кого избиват,тях 200 000 жертви,във войната която сами запалиха на Балканите.
278
8
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Доналд Тръмп като истински американски бизнесмен, бастиса 10 милиарда долара на американският данъкоплатец само за пара в свирката. Ефект - увеличени заявки за покупка на руски ПВО системи от "камената ера".
277
8
 
8
 
! Отговори
пъпеш преди 6 години
Кога русия е нападала Европа? Голяма паника
276
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ Е ИЗГУБИЛА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ТЕРИТОРИЯ НА СИРИЯ!!!СИРИЯ Е РАЗДЕЛЕНА НА ОБЛАСТИ И САМО МАЛКА ЧАСТ СА ПОД КОНТРОЛА НА РУСИЯ И ГОВОРИТЕЛЯ И ЗА СИРИЯ АСАД!ТЕРИТОРИАЛНО СИРИЯ ВЕЧЕ СЕ Е РАЗПАДНАЛА!
275
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли време ще му е необходимо на джуджето да се оправи след този пореден западен шут в ботоксовото му личице...
274
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен304 Не се и очаква друго мнение,за вас комунистите от левия политически сектор и руски слуги,терорът,убийствата,отравянията,агресията,нахлуването в суверена държава...са нещо съвсем нормално.В Щатите предателите и други престъпници,ги съдят,за разлика от руската ***.
273
8
 
5
 
! Отговори
Башар Асад преди 6 години
Другарьо, Путин, нали щяхте да ме пазите?
272
6
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Франсетата не са изстреляли нито една ракета по Сирия! Защото им е жал да изгубят единствените осем които имат. И без това са теглили заем от МВФ за керосин та да вдигнат двата рафала които могат да летят!
271
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
Тази атака над Сирия е най-нелигитимираната, съшита операция на САЩ, досега... ! Разрешение за бойни действия няма даже от собственият им конгрес...! ООН,междунар. право и дипломация спряха да работят... Официални разследващи органи, специалисти и методи бяха игнорирани и подиграни, от САЩ и съюзници...САЩ инсталират своя, нова реалност над събитията... - новият им ''полит. модел'' - ''Либерална_Двойно_Стандартизация''.... Черното е бяло...!!! Посмей да не си 'солидарен а !!!??