Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!

Паралели със Студената война, Кубинската криза... Преувеличаваме ли?
15 апр 2018 10:10,
450
Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!
Снимка: БТА

Нова световна война? По-полека, нека си поемем въздух, призовава Клеменс Вергин в обширния си анализ в германския "Ди Велт", цитира "Дойче веле".

В началото Вергин пише за все по-разпространените страхове, че ескалацията на конфликта в Сирия може да доведе до нова световна война. В тази връзка авторът цитира предупреждението на Тръмп в Туитър и коментара на руския посланик в Либия, че неговата страна може да атакува американски позиции.

Биене в гърдите

"В момента е най-добре всички да поемат дълбоко въздух, включително политическите актьори", препоръчва Клеменс Вергин. Защото всъщност ситуацията изобщо не е сравнима с Кубинската криза.

Вече от дни е ясно, че ще има наказателни удари, след като сирийските сили използваха отровен газ срещу собственото си население. Още преди година Тръмп нареди да бъдат извършени такива удари, след като силите на Асад атакуваха с отровен газ град Хан Шейхун. А руснаците, подобно на Тръмп, правят сега именно онова, което най-добре умеят: да се бият в гърдите.

Още по темата

Москва добре знае колко са чувствителни европейците и как начаса изпадат в паника, когато руският мечок задрънка с оръжие. Заплашителните гримаси са част от дневния ред на Москва, те целят да стреснат всички и да им припомнят, че страната може и да е икономически съсипана, но във военно отношение все още играе в първа лига, най-малкото що се отнася до ядрените оръжия. Русия вече не е градивна сила, но иска поне да остане блокираща сила и да опази своя клиент Асад от последствията заради нападенията с отровен газ, прикривани от самата Москва.

Заплахата, отправена от един по-скоро второстепенен дипломат - руския посланик в Либия, междувременно беше чувствително омаловажена от Кремъл. Сега се казва, че Русия ще отвърне на удара единствено ако бъдат атакувани руски позиции или руски войници. Тръмп също омаловажи своя войнствен туит и влезе в един по-миролюбив тон по отношение на Москва", пише Вергин.

По-нататък авторът коментира разпространените сравнения между сегашната ситуация в Сирия и Кубинската криза от 1960-те години:

"Сирия изобщо не може да се сравнява по значимост с Куба от онова време. През 1960-те години СССР разположи в Куба установки за ядрени оръжия - директно край бреговете на САЩ. По този начин за САЩ възникна директна заплаха, и то от един противник, който беше много по-опасен от сегашна Русия. Тогава САЩ поставиха своите ядрени сили в предпоследна степен на бойна готовност, която важи непосредствено преди избухването на ядрена война. Докато конфликтът в Сирия е просто задочна война, в която никой, включително и Путин, няма да рискува ескалация до ядрена война.

Заплашителните гримаси на Русия трябва да бъдат разобличени като блъф. Москва вече от години се опитва да се състезава в много по-висока от реалната си категория. И досега имаше успех, защото на Запада му липсва волята да се противопостави по-решително срещу руските агресии. Навремето германският канцлер Хелмут Шмит беше определил СССР като "Горна Волта, но с ядрени ракети". Същото важи и за днешна Русия, която се опитва да изиграе слабите си карти по най-умния възможен начин. Защото в действителност руската икономика е по-слаба дори от италианската, а страната е много уязвима от западните санкции.

Връщане към матрицата на Студената война

Както европейците, така и Обама и Тръмп реагираха през последните години неадекватно по отношение на Москва - като имаме предвид сериозните руски агресии. (…) Това не донесе нищо особено. Напротив, сякаш насърчи Москва да разширява периметъра на своите атаки, провокации и заплахи. Русия изцяло се е върнала към матрицата на Студената война, макар че използва много по-модерни средства - показва го водената от нея пропагандна война в интернет.

Ето защо вече е време Западът също да си припомни някои ходове от времето на Студената война. На първо място това означава да запази спокойствие и да не се оставя заплахите от Москва да го натикват в миша дупка. Изкуството на Студената война се състоеше в балансиране, а Западът спечели тази война, защото при необходимост демонстрираше нужната твърдост и готовност за рискове, но без да води нещата към истинска ескалация. Подобна твърдост е необходима и сега", заключава авторът на "Ди Велт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като много късно се сетиха за някакъв газ,а общо взето всички направиха рейдове как коалиции ту от една ту от друга страна и то в големи количества в небето на Сирия и бомбиха какво ли не от бази до заводи превърнати в бази и зони с позиции по цялата територия и всичките с отлични,добри без удовлетворителни резултати и артелирийски залпове от различните страни отчетени като удобрителни до поучителни и не се натъкваха на такъв газ за туй време и операции,значи играта е наддаване за друг газ.
349
3
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
"... след като сирийските сили използваха отровен газ срещу собственото си население..."Т.е. удряме Сирия, за да не може Сирия да удря Сирия с химическо оръжие. Като бомбардираме директно обектите, където (ужким) се произвеждат и складират БОВ.Това го твърди държавата, подписала през 2013 документи, че Сирия е унищожила всички запаси и производствени мощности за хим. оръжия. Твърди го същата държава, която сама НЕ е унищожила своите оръжия. Нямала пари (при бюджет 700 милиарда).
348
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че Русия са разумни и не е толкова агресивна колкото САЩ, иначе щеше да стане 3световна
347
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Курск, Лада, Армата, Уаз - това е качеството в Русия ;)
346
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не става от Русия- доказано през столетията.Знаят само да избиват невинни хора.
345
1
 
16
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Какви са германските интереси и къде се пресичат с руските.Германците имат нужда от евтини суровини от Русия и от на всякъде от света! И да пречи на държавите с ресурси да купуват технологии и да произвеждат стоки.Русия има нужда от високи технологии и да продава суровините си скъпо ,като парира другите да продават евтино суровините си!Та къде са пресечните им точки!А сега вижте България!Ще плащаме сметката на другите ,където са я направили!
344
3
 
8
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Войната я прави този ,който времето не работи за него!А кой е той статистиката показва!
343
5
 
7
 
! Отговори
Паляк преди 6 години
Калибрират ,маркират и кофигурират в момента.Най вероятно Русия,Китай срещу САЩ и Коалиция.Наместват го в крачола Борянче преди втърдяване.Нищо общо няма Карибската криза с днешните реалности ,възможни колизии и набор от събития.Просължава се по оста Израел-Сирия-Иран-хаос и смърт.Когато руско Пво засвири Лебедова песн ни брой 300млн Паляка.При въображения на някои "архитекти за свят с 500млн население и Нов следвоенен ред.Инак не ни брой
342
1
 
10
 
! Отговори
Паляк преди 6 години
Борянче ,що не вземеш да сготвиш?
341
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много плоски сценарии използва запада. Още не са свалили собствен самолет в населена местност за повече драматизъм. Все клепат руснаците и то по примитивен начин. Европа се майймунизира, а те още се занимават с глупости. Скоро не е имало събитие в щатите, което статистически води до *** на разпределителните функции и скоро се очаква нещо голямо. А да видим.
340
0
 
15
 
! Отговори
Ха да не преди 6 години
- "Полека, нека си поемем въздух!" - А сега шумно да го изпуснем отзад!
339
5
 
18
 
! Отговори
Баба Вуна преди 6 години
Това с класацийте за развитие на икономика е доста субективно, не мислите ли? На каква основа са тези класации, кой ги изготвя и доколко са реални?
338
4
 
25
 
! Отговори
Куку преди 6 години
Дойче веле за пореден път доказват, че са една доста посредствена медия, ако можем въобщеда ги наречем медия.
337
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!"Вие в дойче веле със сигурност трябва да си поемете дълбоко въздух и никога да не го издишате повече.
336
6
 
11
 
! Отговори
www преди 6 години
СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ВСЪЩНОСТ ЦЕЛТА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НЕ Е СИРИЯ А ТУРЦИЯ - ЕДИН ОТ ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ПЛАНОВЕ НА ЗАПАДНИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ...
335
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seiraПрекалено неадекватен си ,за да даваш мнения.
334
15
 
7
 
! Отговори
хохо преди 6 години
до seira, за каква руска икономика бълнуваш , щата калифорниа е 9 тата икономика в света .а в 10ката липсват държави като мексико бразилиа индиа корея и много други .накое място е щата сибир
333
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия има повече от атомно оръжие. Цялата работа се състои в това, че руснаците имат огромен потенциал и ресурсуитре да го осъществят. Ако не бъдат спрени икон0омически за 20 - 30 години ще диктуват световната политика в половината свят. За това е цялата работа, за да бъдат спрени. Това се прави от столетия. Периодически се появява някой ястреб, който избива няколко десетки милиона и след това умира заедно със съмишленицигте си, обявен за чудовище.
332
3
 
9
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 6 години
Който му знае автобиографията ще разбере защо пише това.И какво ще рече че Русия е слаба но е със атомно уръжие.Аз също съм слаб но ако имам няколко атомни бомби гарантирано ще ми изпънят доста искания.Няма слаби играчи при атомните държави.За мен този е Немец колкото аз съм Французин например.Учил е ислямистика работил е за доста американски медии,получавал е награди за работата си за тях.Според мен нещата се поуспокоиха и това е най добре.На мен ми се живее.
331
14
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До пророка Олег 355 Основната вина на руснаците (в мнозинството им, не всички естествено) е, че прости крепостни селяни са били и прости крепостни селяни са си останали (както и нашата де )! Това позволи КГБ/ДС да ги водят за носа вече 30 години ! Като се сравнят 80% на проф. Христов с изборната победа на Путин, нещата се изясняват.